Marieke Heesakkers SMP
Marketing & Culture Manager Berkvens Deursystemen BV

Marieke Heesakkers is in de rol van duurzaam verbinder werkzaam als Marketing & Culture Manager bij Berkvens Deursystemen en Limburgia Utiliteitsdeuren. Geen gebakken lucht verkopen, maar daadwerkelijk waarde toevoegen; duurzame verbindingen tot stand brengen. En vooral (B2B) zaken doen met ménsen! Daarnaast is ze als zelfstandig professional beschikbaar voor strategisch (B2B) marketingadvies, workshops (content marketing, inbound marketing en bloggen) en deelt ze graag haar kennis. Ook is ze voorzitter van NIMA regio Zuid.
-
Welke rol speelt (nieuwe) marketing in het onderwijs?
Het veranderende medialandschap heeft net als op andere semi-overheidsinstellingen ook op het onderwijs een grote invloed. In deze blog (in een serie van twee) het dynamische werkveld van de Nederlandse onderwijssector en de invloeden van (de afdeling) marketing. Ervaringsdeskundigen Gerard Duursma en Marco Derksen, beiden marketeer en (digitaal) strategisch actief in het onderwijs, vertellen wat zij zien veranderen in het onderwijs.
-
Hoe innovatief is b2b-marketing eigenlijk?
Aan business-to-business-marketing kleeft nog vaak het stempel ‘niet dynamisch’. 'Innovatief' is waarschijnlijk dan ook geen associatie die als eerste bij je opkomt als je aan b2b-marketing denkt. Tijdens de PIM-sessie op dinsdag 24 juni jl. bij Canon in Den Bosch was het aan vijf sprekers de eer het tegendeel te bewijzen. En je te laten zien in hoe zij dit thema invullen binnen hun organisaties. Bij allen gebeurde met het besef dat er in de b2b ook zaken wordt gedaan met mensen en de uitdaging is om deze mensen zo persoonlijk mogelijk tegemoet te treden. Twee van de vijf cases vielen in ieder geval zodanig op, dat ze er een B2B Award mee in de wacht sleepten. Oordeel zelf hoe innovatief b2b-marketing al is.
-
Marketinginstrument ‘oranjekoorts’: wat levert het op?
Het WK blijkt een lucratief moment voor veel bedrijven. De oranjegekte wordt met beide handen aangegrepen om extra abonnementen te slijten, meer verkoelende drankjes af te zetten en de meest bijzondere oranje items ons land in te slingeren. Voetbal verbroedert, maar maakt ook iets in ons los waarvan we vaak niet wisten dat we het in ons hadden. Het zorgt er in ieder geval voor dat onze huishoudens gewild of ongewild langzaam oranje kleuren. Tijdens de themasessie ‘Voetbal als innovatief marketinginstrument', georganiseerd door Platform Innovatie in Marketing (PIM) waren zo'n 200 marketeers te gast bij de KNVB in Zeist. In de Johan Cruyff-zaal werden ‘oranje-ontboezemingen’ gedaan en de keuzes achter enkele ‘oranjecases’ toegelicht. Voetbal is emotie en daarop inspringen, is scoren. Nu maar hopen dat ‘onze’ jongens dat laatste ook doen dit WK!
-
Simon Sinek’s Why: wijsheid of marketingding?
Waarom zou je nog aan de slag moeten met de materie van Simon Sinek? Onder veel marketeers leeft het idee dat zijn ‘why’-theorie inmiddels door iedereen omarmd wordt en dat iedereen al werkt volgens zijn Golden Circle-principe. Helaas is niets minder waar, is mijn ervaring. Oké, iets genuanceerder: veel marketeers die het ‘nieuwe marketingdenken’ aanhangen weten van de klok, de klepel en Sinek. Of hebben de complete klok inmiddels eigenhandig in elkaar geknutseld, samen met andere belanghebbenden in hun organisatie en maken reeds duurzame (en dus sneller gegunde) winst. Maar de groep die nog nooit van de beste man gehoord heeft, is echt nog in de meerderheid volgens mij.
-
Edwin Vlems: inbound marketing als klantenmagneet
'Be who you are and say what you want, because those who matter don’t mind, and those who mind don’t matter.' - Dr. Seuss. Dat is de lijfspreuk van Edwin Vlems. Edwin is ‘relaxt bezig met indirecte marketing’. Al 15 jaar is hij marketingmanager van metaalgroothandel MCB en sinds kort houdt hij zich ook in B2B als adviseur bezig met inbound marketing, contentmarketing en social media. Hij spreekt en schrijft er graag en vaak over. Hij verkondigt zijn inboundmarketinggeloof dan ook bijna als een predikant. Al doet hij dat uiteraard op zijn eigen bescheiden inboundwijze. Niet door te ‘spammen’ of te storen. Zijn eerste boek heet niet voor niets: ‘Real Inbound Marketing, jij vond dit boek’. Dat is waar inbound marketing om draait: hoe word je (online) een klantenmagneet en hoe word je gevonden? Het liefst door in dialoog te komen en je kennis te delen. Je medewerkers worden ‘thought leaders’ en je voegt waarde toe.
-
Kim van Velzen: gastvrijheid als onvoorwaardelijke marketingstrategie
Volgens Kim van Velzen is gastvrijheid een onvoorwaardelijke marketingstrategie en past een goede strategie op een bierviltje. Dat bierviltje is bewust gekozen door deze heerlijk directe trendstrateeg en horecaman in hart en nieren. Hij weet namelijk precies wat hij wel en niet wil en vertelt daar gepassioneerd over. "De behoefte van en de zorg voor de gast staan altijd centraal." Vanuit een duidelijk visie ("Leven om te eten en niet eten om te leven") reist hij nu 'vrolijk etend' door het leven als strategisch adviseur en professioneel spreker.
-
De klant is #inbeeld bij Canon: de ultieme customer experience
Hoe krijg je je merk na een fusie goed in beeld bij je klanten, en intern? Hoe leer je je nieuwe, maar ook je bestaande klanten beter of misschien wel opnieuw kennen, nu je ze veel meer te bieden hebt? Maar ook: hoe breng je marketing en sales dichter bij elkaar? Heel simpel: je organiseert #inbeeld! Zo’n reeks van 20 klantevents is succesvol, blijkt o.a. uit de nominatie die Canon Nederland op zak heeft voor de B2B Marketing Award 2014, die op donderdag 13 maart a.s. zal worden uitgereikt tijdens het B2B Marketing Forum in Utrecht. Om meer te weten te komen van de achtergronden van deze reeks events, waarom ze georganiseerd zijn, maar ook wat het ze opleverde, interviewde ik onlangs Mathieu Peeters (marketing director business imaging group) en Olaf Ouwerkerk (program manager telemarketing & e-marketing), op het hoofdkantoor van Canon Nederland in ’s-Hertogenbosch. Beiden waren nauw betrokken bij de organisatie van deze reeks events en met volledige focus op de klant én de interne organisatie.
-
PIM Trendrapport 2014: Welkom in het tijdperk van de homo socius
Verbinden, delen en dienstbaar zijn. Dat is de nieuwe werkelijkheid. Althans, volgens de auteurs van het PIM Trendrapport 2014, dat dinsdag 28 januari jl. onder grote belangstelling gepresenteerd werd. Dit gebeurde tijdens een PIM themasessie, gehost werd door Canon in Den Bosch. Sinds 2004 brengt PIM jaarlijks een rapport uit. Dit jaar geschreven door ‘21st century marketeers’ Stefan Harzevoort (Redhotminute) en Aljan de Boer (&samhoud). In een tijd waarin je met lijstjes en opsommingen om je oren wordt geslagen, is dit een inspirerend, maar ook praktisch rapport. Gebaseerd op veel theoretisch onderzoek en aangevuld met de ervaring en het Fingerspitzengefühl van experts én een toolbox vol nieuwe marketingtechnieken om je te inspireren. Een must-read en niet alleen voor marketeers. In deze blogpost de belangrijkste bevindingen.
-
De bescheiden kracht van inbound marketing
Bescheidenheid. Een eigenschap die, naar het lijkt, steeds meer aandacht krijgt. Misschien is het ‘het rode auto-syndroom’: dat je er zelf een hebt aangeschaft en ze ineens overal ziet rijden. Of dat je zwanger bent en ineens alleen nog maar kinderwagens ziet. ‘Filtering’ heet dat fenomeen. Ik heb dat dus met bescheidenheid. Niet dat ik het recent heb aangeschaft, maar ik kom het steeds vaker tegen. Gelukkig! Was het maar te koop, dan zou ik het wat mensen cadeau doen. Het is een kracht die vaak onderbelicht en meestal onderschat wordt. Ook of vooral door de eigenaren ervan. Ik neem je in deze blog graag mee in wat overeenkomsten tussen succesvolle bescheidenheid en inbound marketing. Je blijft verre van pushen en schreeuwen hoe goed je bent. Omdat je je daar niet prettig bij voelt, maar vooral omdat je het niet nodig hebt.
-
Tony’s Chocolonely: (h)eerlijke chocoladeroots naar ‘ideaal’ succes
"100% slaafvrije chocolade voor de gehele industrie. Dat is onze why. Wij zijn 'crazy about chocolate', maar ook 'serious about people' en vastbesloten om chocolade te veranderen en anderen te inspireren om ook hun eigen verantwoordelijkheid te nemen." Zo. Dat statement staat. Nicole van de Velde is er heel duidelijk over in het interview dat ik met haar had. Het moet anders. Beter! Eerlijker, duurzamer, bewuster. Niet alleen bij Tony’s Chocolonely, maar in de gehele chocolade-industrie. Ze vertelt over de belofte om de wereld te verbeteren, die steeds een stukje meer werkelijkheid wordt. Dat dat niet wazig en wollig is, bewijzen ze met hun 'no nonsense'-aanpak. De aanleiding voor dit interview: de nominatie voor Tony's Chocolonely in de categorie MarketingNext voor de NIMA Awards, die 16 januari a.s. worden uitgereikt. Centraal in deze categorie staat dat de winnaar heeft laten zien succes te kunnen kapitaliseren. Met een gemiddelde omzetgroei van 95 procent in de afgelopen 3 jaar lijkt dit criterium ruimschoots in the pocket. Maar hoe doet dit relatief kleine en 'onbekende' merk dat dan en vooral waarom? Helaas voor mij niet met Willy Wonka-achtige taferelen. Alhoewel…
-
Het managen van de optimale ‘customer experience’ begint binnen
“Conventional marketing wisdom long held that a satisfied customer tells ten people. But in the new age of social media, he or she has the tools to tell ten million.” Daarmee startte Patrick Lerou, customer experience leader bij Philips Benelux zijn energieke presentatie tijdens de PIM themasessie, op 29 oktober jl. gehouden bij Canon Nederland. Om daarna trots te vertellen dat alle medewerkers trots zijn op hún Philips en dit ook graag uitdragen. ‘Humanizing the brand’ is de uitdaging, want het zijn de kleine, maar vooral menselijke dingen die het doen. Daar is op eigen initiatief van medewerkers zelfs een intern programma voor opgezet. Het recept voor succes? Stap voor stap en gewoon doen!
-
‘Persoonlijke’ pijlers voor (online) succes tijdens The Case 2013
KPN wil social sociaal zijn. Maar hoe werkt deze telecomreus aan 1-op-1 klantencontact? En Landal is al bijzonder sociaal, on- en offline. Waar dat dan uit blijkt? Beide bedrijven lieten zich van hun menselijke kant zien tijdens The Case 2013 in de Meervaart in Amsterdam, 15 oktober jl. Hier werd hen, en vele andere succesvolle digitale marketeers, een podium geboden om hun (digitale) kennis en inzichten te delen met andere (online) marketeers. Persoonlijk worden, dat is waar KPN naartoe wil. Wat ‘persoonlijk zijn’ inhoudt, daar weet Landal al ‘alles’ van. Ook omdat ‘hostmanship’ (de overtreffende trap van gastvrijheid, volgens Landal) nou eenmaal het Landal-paradepaardje is. Ondernemen vanuit het hart. Graag neem ik je mee in hun verhalen, die bewijzen dat de menselijke maat binnen hun organisaties prioriteit heeft.