Twinkle
BBP

Twinkle is het grootste onafhankelijke kennis- en informatieplatform voor e-commerce ondernemers en professionals in Nederland. Met nieuws, achtergronden, praktijkcases, research en persoonlijke verhalen is Twinkle actueel en inspirerend. Het magazine van Twinkle verschijnt 10 keer per jaar in print en op tablet. De website, geoptimaliseerd voor smartphones, wordt dagelijks gevuld. Ieder jaar publiceert Twinkle de Twinkle100, een uitputtend overzicht van de grootste online retailers en reisorganisaties in Nederland.
-
Flinders duikt nog meer op e-commerce na overname
2021 was amper vier dagen los en er was al groot nieuws in de webwinkelwereld. Niet alleen werd 4 januari bekend dat woonwinkel Flinders is overgenomen door het Deense Nine United Ecommerce, maar ook dat diens oprichter en ceo Geert-Jan Smits vertrekt. Naar aanleiding van de overname sprak Marketingfacts-zustertitel Twinkle met de nieuwe directeur en het andere bekende gezicht van Flinders: Oscar Diele.
-
Google gaat ervandoor met je klantdata
Traditionele zoekmachines zijn aan het vergrijzen. Zoekgedrag verandert en de zoekmachines moeten mee. Dat blijkt onder meer uit Google Shopping Actions, dat wordt getest in Frankrijk. Bestellen en afrekenen kan in Google, dat eigenaar wordt van de klantdata. "Je kunt het erg vinden, of principiële bezwaren hebben, maar uiteindelijk doe je er weinig aan. Dus denk commercieel."
-
Willen we meer of minder pakketdiensten?
Toen PostNL en Sandd begin dit jaar aankondigden te willen fuseren, werd daarvoor de krimpende postmarkt als directe aanleiding genoemd. Voor de pakketmarkt heeft deze consolidatie weinig gevolgen, aangezien Sandd zich meer richt op de postdivisie. Wordt het niet eens tijd dat er juist minder pakketdiensten door de straten rijden? Welke gevolgen zou consolidatie op de pakketmarkt hebben?
-
Online lokkertjes aan banden?
'Nog enkele producten op voorraad', 'populairste keuze', 'koop nu en betaal achteraf': menig webwinkelier tovert allerhande trucs uit de marketingdoos om de bezoeker aan te zetten tot kopen. Conversie is immers het onmiskenbare bestaansrecht van elke rendabele online shop. Toch mogen online retailers hun klant niet grenzeloos verleiden, vindt Autoriteit Consument en Markt (ACM). De waakhond kondigde onlangs een gedragscode voor de online sector aan. Daarin moet worden vastgelegd welke vorm van het sturen van koopbeslissingen wél, maar vooral ook welke níet door de beugel kan.
-
Een fantastisch werkend marketingteam, zo moet het
Agile marketing, growth hacking of lean start-up: er is een overvloed aan theorieën en methodieken waarmee een marketingteam meer voor elkaar zou moeten krijgen. De overeenkomst: mensen moeten zelf verantwoordelijkheden en middelen te krijgen om hun werk te doen, zodat ze zelf ook zichtbaar resultaat hebben uit het werk en daarvan leren. Daarvoor hoef je niet de hele organisatie op z’n kop te zetten. Een aantal inzichten in het functioneren van marketingteams.
-
Marlies Dekkers na haar faillissement en de overstap naar online
Een lustrum voor lingerie-koningin Marlies Dekkers: dit jaar bestaat haar bedrijf een kwart eeuw. Met pieken en dalen, resulterend in een oversteek naar online verkoop. E-commerce manager Jerome Orlemans vertelt over de digitale transitie van het Nederlandse luxemerk. "We targeten drie persona's: de fashionista, de jonge moeder en de zakenvrouw."
-
De comeback van V&D: “Het boompje gaat weer groeien”
De Nederlandse retailmarkt schudde begin september op zijn grondvesten: plots dook een oude, doodgewaande bekende op. De 'online only' terugkeer van V&D maakte de tongen los, van blije oud-klanten tot sceptische analisten. Een gesprek met mede-merkeigenaar Ronald van Zetten. "V&D ademt nostalgie."
-
De toekomst van PostNL: experimenteren met fulfilment en logistiek
PostNL begeeft zich door te participeren in verschillende e-commerce-initiatieven steeds meer op het pad van de internetbedrijven. Neemt de post- en pakketbezorger straks de rol van online retailers over?
-
Google Shopping Actions: machtsgreep of machtsvertoon?
Google kondigde eind maart de komst van Google Shopping Actions aan. Waar de zoekmachine nu nog producten rangschikt op Google Shopping, gaat het bedrijf straks zelf verdienen aan verkopen van aangesloten partijen. De vraag is of retailers wel op een dergelijk platform zitten te wachten. Op dit moment geeft Google hen de mogelijkheid om producten aan te prijzen in Google Shopping. Hierdoor kunnen consumenten eenvoudig vergelijken en een keuze maken. Het verdienmodel voor Google zit 'm bij Google Shopping in cost per click (CPC). Dit houdt in dat retailers een vergoeding aan Google betalen wanneer een klant via Google Shopping op de productpagina van de desbetreffende webshop komt.
-
Wanneer gaat er geld verdiend worden aan online boodschappen?
Het gaat goed met de online omzetten van supermarkten, maar het break-even punt is nog niet in zicht – en dat terwijl de investeringen doorgaan. Wanneer wordt het payback time voor de supers?
-
Hoe je als webwinkel ontkomt aan een AdWords-penalty
Wie online drogisterij-artikelen verkoopt, voelt voortdurend de hete adem van Google in zijn nek. Met welke artikelen mag je wel adverteren in AdWords en Google Shopping, en met welke niet? Zelfs een shampoo met hennep-extracten kan al voor problemen zorgen, ondervond Joachim de Boer van De Online Drogist, afgelopen week nog winnaar van een publieksprijs bij de Shopping Awards. "Elke campagne kijken we nu handmatig na."
-
Verbod op geoblocking: goed voor webwinkels?
De EU wil een einde maken aan online geoblocking. Vanaf eind 2018 is het voor webwinkels in EU-landen verboden om onderscheid te maken tussen klanten met verschillende nationaliteiten. Hiermee wil Europa discriminatie op grond van geografische locatie verbieden. Wat vinden internationaal georiënteerde webwinkels van die verordening uit Brussel?
-
Het redesign van Zeeman
E-commerce organisaties vertellen over hun nieuwe webwinkeldesign. Wat is er veranderd, vergeleken met de oude site? Wat zijn de verwachtingen? Was het geplande budget toereikend? En welke lessen heeft het project opgeleverd? Voor deze make-over sprak Twinkle met Jacques van der Bom, e-commerce manager van Zeeman.
-
FonQ maakt zich op voor volgende groeifase
FonQ blijft maar groeien, dit jaar met zo’n 25 procent binnen Nederland. Daarmee komt de omzet tegen de 90 miljoen euro uit. "Het gaat om organische groei, zonder enorme assortimentsuitbreidingen, zonder marktplaats en zonder acquisities", benadrukt Joost Wels niet zonder trots. De medeoprichter is sinds begin dit jaar ceo van het webwarenhuis dat klanten aanmoedigt hun ‘mooi’ te vinden. Heeft fonQ zijn positie in wonen, koken en lifestyle dit jaar in relatieve stilte verstevigd, voor 2018 staan er grotere dingen op stapel.
-
De nieuwe e-commercestrategie van HEMA: Meer Hema, abonnementen en een platform
Een frisse nieuwe website, same day pick-up in de winkels, snellere bezorging en een brug tussen online en offline middels een loyaliteitsprogramma. Meer Hema. Allemaal wapenfeiten van Hema in de afgelopen twaalf maanden. De keten heeft een enorme inhaalslag gemaakt met zijn e-commerce activiteiten, sinds kort aangestuurd door Raph Schröder. Een nieuw platform, personalisatie en abonnementsmodellen staan op de rol. "We willen alles heel goed aanpakken, dat kenmerkt de huidige koers."