Arjan Rattink
Eigenaar RVS Marketing

Marketing is een prachtig vak en ik volg het op de voet. Mijn passie en ervaring liggen op het snijvlak van B2B marketing & sales. Als dienstverlenende marketeer en als examinator NIMA B heb ik in veel keukens mogen kijken en ik weet dan ook dat elke product-/marktcombinatie zijn eigen benadering vraagt. Uiteindelijk gaat het om het resultaat en dat is ook wat mij drijft. In wetenschap dat je resultaat vooral bereikt met onderscheid, inhoud, relevantie en authenticiteit.
-
Politieke campagnes zijn spiegel voor marketeers
De peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen zaten er flink naast. Niet voor de eerste keer. De grote verrassingen voorspelden ze niet, want zo blijkt steeds weer: de (zwevende) kiezer is onvoorspelbaar. Het zijn net mensen! Wie had gedacht dat Thierry Baudet (FvD) na de implosie van zijn partij zou terugkomen met acht zetels? En wie zag aankomen dat D66 zo overtuigend de tweede partij van Nederland zou worden?
-
Waarom worstelen marketeers met events?
Wat levert een event je nu eigenlijk op en hoe meet je dat? Alle marketingvragen komen ongeveer terug bij het organiseren van een event: van doelstelling tot het behalen ervan en alles wat er tussenin zit. Hoe zorg je als marketeer dat je een event in goede banen leidt en afrondt, mét het gewenste resultaat?
-
Langzaam scoort het best bij B2B-automation en contentmarketing
Wij marketeers houden wel van een trendje. Met z’n allen hollen we er achteraan, totdat de hype weer mainstream wordt of tot nuchtere proporties is teruggebracht. En dat is meestal best snel in marketingland, al volgen wij hierbij ook de curve van de Gartner Hype Cycle. We zien het licht, bestormen de hemel, om vervolgens weer met beide benen op de grond een zachte aardse landing te maken.
-
Ook marketeers liegen dat ze barsten (en dat is maar goed ook)
Deze week struikelde minister Halbe Zijlstra over een leugen. Eentje van lang geleden, maar toch. Een typisch voorbeeld dat liegen overal voorkomt en in veel gevallen pas door de leugenaar erkend wordt als de fout op straat ligt. Ook marketeers liegen. En dat moet ook, want te eerlijk zijn, gaat je niet helpen om al je doelstellingen te realiseren. Pardon? Ja echt waar. Alleen is het net als met alcohol: met mate graag.
-
Hoe maken marketeers het verschil met de persoonlijke factor?
Marketing is meer een inhoudelijk technologisch vak dan ooit. Content, views, clicks, likes, shares, search, analytics en engagement zijn enkele termen die dat illustreren. Het fascineert mij. Juist in deze context van de meetbare content- en techmarketing zie ik steeds vaker dat het menselijke aspect weer komt bovendrijven.
-
Content is goed, maar contact is beter
“Je rechterhersenhelft beslist en je linker maakt er een verhaaltje bij dat logisch lijkt”. Dit zei de beroemde hersenwetenschapper Dick Swaab recent in een interview met NRC. Het is een quote die mooi samenvat hoe wij mensen de wereld om ons heen waarnemen en interpreteren. Ook wie commercieel resultaat wil boeken moet die rechterhersenhelft dus optimaal weten te beïnvloeden. Dan heb ik het niet in eerste instantie over neuromarketing, maar over het hoogst haalbare doel in b2b-marketing en -sales: persoonlijk contact met je klant of prospect.
-
Dé succesfactor in je marketing: niet het middel, maar de mens
De afgelopen jaren dachten we onder invloed van de razendsnelle online ontwikkelingen dat het middel ons marketingsucces bepaalde. Maar steeds vaker blijkt dat we daarbij de menselijke factor nogal eens uit het oog verliezen. Terwijl die nu juist het verschil maakt.
-
Het merkjaar 2015: een prijzenslag
Marketeers, het was me het jaartje wel. Wie dacht dat ie nog kon scoren met emotionele merkwaarden, die sloeg de plank volledig mis. Keihard word je afgerekend in deze transparante post-crisisperiode. Op prijs welteverstaan.
-
Met alleen contentmarketing win je de competitie niet
De content stormt op je af! Socialmedia-timelines en marketingblogs, -seminars, -congressen en opleidingsprogramma’s stromen vol met nieuws, inzichten, wetenswaardigheden en meningen over contentmarketing. Ook ik doe er graag aan mee. Ik vind het een interessante ontwikkeling, boeiend om over na te denken en uitdagend om zelf mee aan de slag te gaan. Contentmarketing is een onmiskenbare trend die veel marketeers, ook mij dus, in hun greep houdt. Tegelijkertijd zie je dat de hype afvlakt. Maar er is meer aan de hand.
-
Marketeer, hoe commercieel ben jij eigenlijk?
Er lijkt soms een stammenstrijd te woeden tussen in- en outboundmarketeers. Een strijd die leidt tot een identiteitscrisis onder marketeers. Wellicht dat het Commercieel Profiel dat NIMA onlangs lanceerde daarbij kan helpen?
-
50 tinten marketing
Op NRCQ stond een artikelt over het succes van het zeer bekende en veel besproken boek 50 tinten grijs. Het boek dat natuurlijk geen enkele man gelezen heeft (toch?) is eigenlijk niet één boek, maar een trilogie. Afgelopen week verscheen het 4e deel 'Grey', waar niet alleen vrouwen, maar vooral de uitgevers likkebaardend naar uitkeken. De top 3 van de best verkochte boeken in Nederland in 2012 bestond namelijk uit deze bewuste trilogie, op grote afstand van de nummer 4.
-
Zijn oude marketingmodellen FOETSJE?
In deze enerverende marketingtijd lijkt alles op z’n kop te staan. Het is Google die de klok slaat en contentmarketing dat de tijdgeest beheerst. Soms lijkt het wel alsof marketing een woord is waar het woord content altijd voor heeft gestaan.
-
Uitgelezen: Facebook voor ondernemers
In januari kwam het e-boek 'Facebook voor ondernemers' uit (en in april de paperback-versie) door Corinne Keijzer. Een boek dat je in 90 minuten uit zou kunnen lezen en dat stap voor stap uitlegt hoe je een zakelijke Facebookpagina opzet. Ik nam het boek onder de loep en dit vind ik er van.
-
Hoe out is inbound?
Iedereen kent ze wel. De ‘old school’-marketeer die maar amper kan aanklampen. Vaak roepen ze dat vroeger alles beter was. Of erger nog, dat er eigenlijk niets is veranderd. Moderne marketeers lachen er smalend om. Die ouderwetse zenders komen niet verder dan het opsommen van USP’s die ze dan ook nog irritant onderbrekend op je afvuren. Goed, er zijn natuurlijk wat mogelijkheden bij gekomen. Maar echt anders? Nee joh! Ik doe een bekentenis: soms lijk ik er een beetje op. Daarom neem ik je mee naar vervlogen tijden die soms frappant veel lijken op vandaag.
-
Tuut tuut, dat is snel gegoogled!
Je kunt zeggen wat je wilt, maar alleen al het rumoer rondom het nieuwe merk Manutan is indrukwekkend. In de top-twitter-lijstjes staat Manutan steevast op een prominente plek. Het inwisselen van die bekende merknaam Overtoom maakt blijkbaar de tongen los. Ook bij mij. Smaken verschillen, maar de introductiecampagne met Jeroen van Koningsbrugge vind ik sympathiek. Als voormalig reclameman heb ik waardering voor de creatieve uitvoering. Dat is niet iedereen met mij eens, maar de nieuwe naam blijft in elk geval goed hangen (ook geholpen door de frequente vergelijking met uitvaartverzekeraar Monuta, die hierover niet zal klagen) - zie ook de eerder op Marketingfacts gepubliceerde resultaten van de introductiecampagne. So far, so good…