Denise Pellinkhof
Expert in personal branding, branding, content & ambassadeurschap Joy in Business

Expert in personal branding, branding, content & ambassadeurschap.
Ik geloof in de kracht van mensen. In de kracht van hun verhaal. In hoe je bent privé, je ook zou moeten zijn op werk en Vice Versa. Work hard, play hard!
Als jij duidelijk kunt uitdragen wie je bent, waar je voor staat en hoe jij anderen kunt helpen, wordt alles een groot speelveld. Door te investeren in persoonlijk contact, te werken vanuit klantbehoefte en je (menselijk) dienstbaar op te stellen, kun je vertrouwen opbouwen. Je trekt de juiste klanten naar je toe. Echt, er zijn zo veel kansen als jij jouw kennis en persoonlijkheid slim weet in te zetten. Ik krijg er energie van mensen en organisaties hierbij te helpen. Om ze te zien groeien en hun expertrol te pakken. Om verhalen te maken die het waard zijn om te delen: inzichtvolle content, waarmee je aantoont de markt en de uitdagingen van klanten te kennen. Mens en organisatie hebben elkaar hierin nodig. Zo simpel is het.
-
Waar horen virtual humans?
Employee advocacy kan fantastische effecten hebben op je bedrijf. Dat weten we inmiddels: 561 procent meer organisch bereik en acht keer meer engagement bij authentieke posts van medewerkers dan van het corporate account. Corporate accounts hebben namelijk geen karakter, mensen wel. Alleen blijkt het lang niet zo eenvoudig om medewerkers mee te krijgen. Daarnaast, ze komen en gaan. Virtuele mensen kunnen uitkomst bieden. Een nieuwe generatie influencers die volledig met de computer gegenereerd wordt. Ik sprak Maarten Reijgersberg, eindbaas bij het Rotterdamse communicatiebureau RauwCC, en Manon Bode, strateeg, over Esther Olofsson, de eerste echte virtuele influencer van Nederland.
-
Droom niet alleen over employee advocacy, ga ermee aan de slag
Waar employee advocacy tot voor kort nog als een trend werd gezien, is het nu echt tijd het te integreren in de bedrijfsplannen. In de ideale wereld houden werknemers van hun collega’s en bedrijf en raken er op social media niet over uitgepraat. Voor veel bedrijven een droom, maar dat hoeft het niet te blijven als je investeert in een goed employee advocacy-plan, een van de vele tools die er inmiddels op de markt zijn en de personal branding van werknemers. Als mensen zelf actief op social media het bedrijf promoten is het zoveel overtuigender dan elke andere vorm van marketing. Hoe ga je aan de slag en hoe krijg je management mee?
-
Je mensen zijn je marketing
Tijdens Social Marketing Day van Snip Snap werd weer duidelijk: je mensen zijn je marketing. Alles draait om diepere inzichten in menselijke waarheden. Want als jij met content aansluit op de beleefwereld van je doelgroep, creëer je interactie. En algoritmes draaien op engagement. Post platformspecifiek en laat je verhaal vertellen door ambassadeurs: van je eigen mensen tot micro- en nano-influencers. Inmiddels wordt 75 procent van het marketing- en communicatiebudget binnen bedrijven uitgegeven aan branding. Omdat ze snappen: langetermijn werkt.
-
Geobsedeerd door mensen: de marketing van nu
"Obsessed with people" is wat Tom Goodwin, hoofd innovatie bij Zenith, drijft. Dat was de toffe binnenkomer tijdens de eerste key-note van NIMA Marketing Day. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben altijd geneigd presentaties te volgen die binnen mijn vakgebied liggen. Ik neem me wel eens voor iets totaal anders te bekijken voor nieuwe inzichten. Maar uiteindelijk wil ik meer weten van wat ik doe en mensen ontmoeten die er hetzelfde in staan. Namelijk terug naar de basis: met mensen praten in plaats van je gek te laten maken door technologische ontwikkelingen. Echt, zo moeilijk is het niet. Betrek ze bij wat je doet, denk na over het verhaal dat je vertelt en vooral het gevoel dat je mensen daarbij geeft. Zo bind je inspirerende ambassadeurs aan je, die ook weer een goed verhaal hebben die past bij jouw verhaal. Cirkel rond.
-
Web Summit leert: generalist is uit, specialist is een held
Mijn eerste jaar Web Summit. Een beetje bleu stapte ik binnen, tegelijk met zeventigduizend mensen. Overweldigend en fantastisch. De sfeer, sprekers, ontwikkelingen en verhalen en heel Lissabon dat in het teken stond van dit congres. Een belangrijk inzicht: je kunt je volledig gek laten maken door alle technologie, maar maak een keuze en specialiseer je daarin. Focus! Vijf tips om te delen.
-
Over personal branding en het geloof in de gunfactor
Ken je dat gevoel dat je net iets heel gaafs hebt meegemaakt en dat je niet kan wachten om het je familie en vrienden te vertellen? Het liefst bel je ze meteen of nee, beter nog, je knalt het op social media. Kan de hele wereld meegenieten. En omdat jouw volgers je kennen en vertrouwen zullen ze het lezen, liken, delen of er op reageren. Dit gevoel wil je oproepen bij medewerkers en klanten. Maar je kunt het niet faken, kopen of forceren. Wat kun je dan wel doen? Investeren in de personal brands van je ambassadeurs. Zo zetten zij zichzelf neer als expert en oefenen invloed uit voor hun eigen en jouw merk. Voorwaarde is dat de company story en personal stories matchen, zodat het klopt. Voor de organisatie, voor de medewerker en voor de klant.
-
Contentmarketing moet grootser, gewaagder en slimmer
‘Getting Content Marketing Done’ was het thema van alweer de vierde editie van Content Marketing Fast Forward in Amsterdam. Daar moest ik gewoon bij zijn. Want laten we eerlijk zijn: veel mensen praten over contentmarketing, maar het echt doen en goed toepassen is een ander verhaal. Ik liet mij met name inspireren door Ann Handley, Andre Alpar en Michaela Simpson. Volgens Ann moet je visie omzetten in daden door jezelf te laten zien en lef te tonen met grootse verhalen. Andre en Michaela lieten vervolgens zien hoe je daden omzet in meetbaar resultaat door slim te zijn. Volgens hen moet je je SEO op orde hebben. Want je kunt nog zulke geweldige verhalen vertellen, als niemand ze kan vinden, heeft het geen enkele nut.
-
Vijf tips om het potentieel van employee advocacy te maximaliseren
Ik zie het gebeuren: viraal is het nieuwe normaal, iedereen is een merk (of je het nu wilt of niet), micro-influencers hebben het druk en slimme organisaties stappen over op employee advocacy. Ontwikkelingen waar ik blij van word. Steeds meer organisaties snappen de kracht van hun meest waardevolle ambassadeurs: de medewerker. Je moet alleen wel snappen hoe je dat potentieel kunt maximaliseren. Vijf tips om dat te doen.
-
Influencer marketing: content + distributie + invloed = impact
Vaak populairder dan een gemiddelde bn'er: supersterren op social media die met hun bereik en invloed grote volgersgroepen wijzen op de laatste trends, beste producten en de tofste events. Hoe ga je als merk om met deze influencers? Ik ging naar de ontbijtsessie Influencer Marketing: what’s next in de Bakkerswinkel in Amsterdam. Georganiseerd door de Taskforce Content Marketing van IAB Nederland (branchevereniging voor digital advertising en marketing innovatie) om hier meer over te horen.
-
Verpakking is de first brand kiss van een merk
Verpakkingen. Niet het meest sexy onderwerp. En toch... De wereld is één groot winkelcentrum. E-commerce is vorig jaar met 16 procent gegroeid en die groei zet dit jaar door. Alles verandert: design, marketing, ketens. En dus ook de verpakking, die het centrale punt van de koopervaring wordt. Het is tenslotte, na de online bestelling, de first brand kiss van een merk. Ik zie mogelijkheden. Tijd dus om beter na te denken over enerzijds de inzet van verpakking voor je merkbeleving en anderzijds over kostenreductie en de gevolgen voor het milieu.
-
Storyliving is het nieuwe storytelling
Ik ben op de 38e verdieping van een gebouw. Iemand zit achter me aan. Ik schuif het raam open en stap twijfelend naar buiten. Ik sta op de richel en moet naar het volgende raam zien te komen. Ik kijk voorzichtig naar beneden en voel een golf van misselijkheid. In de gierende wind en met mijn armen gestrekt en mijn lijf tegen de muur geplakt, schuif ik voorzichtig stap voor stap opzij… Dit ervoer ik tijdens het VR-event van Kaliber. De ultieme mindfuck, volgens Lars Schmittmann, van BrandDeli. Je weet namelijk dat je op de vloer staat. Je weet het gewoon! En toch krijg je hoogtevrees omdat alle zintuigen worden geprikkeld. Wat een gave speeltuin.
-
Influencermarketing
Impact bereik je alleen met de juiste match
Love was out to get me. That's the way it seemed. Disappointment haunted all my dreams... Then I saw her face. Now I'm a believer. Not a trace of doubt in my mind. I'm in love. Ohhh I'm a believer. I couldn't leave her if I tried... The Monkees zingen over hoe liefde, de perfecte match, soms alleen voor anderen lijkt te zijn weggelegd. Tot je de juiste persoon tegenkomt. Dan geloof je erin, het straalt ervan af en je wilt nooit meer anders. Ook het bedrijfsleven lijkt te gaan geloven dat je alleen impact bereikt met de juiste match. Met de juiste mensen. Met mensen die in je merk geloven. Dat een langetermijnrelatie het meest oplevert. En dat je niet altijd ver van huis hoeft te zoeken.
-
Jubileum The 4 Hour Workweek: wat is er na 10 jaar nog relevant?
Ik voel de warmte op mijn huid, rij naar een strand en bestel een pasta vongole met rosé. Kijkend naar de zee en in volledig ontspannen schieten de ideeën door mijn hoofd. Ik voel me vrij en sterk. Ik heb rust en ruimte voor mijn creativiteit.
“Wat een gek ben ik, dat ik mezelf dit soort Zuid-Frankrijkmomenten maar twee weken per jaar gun en de rest van het jaar mijn tijd op kantoor doorbreng!”, spreek ik mezelf streng toe. Ik besluit uit de rat race te stappen. Mijn baan op te zeggen en meer te doen waar ik blij van word. Ik herinner me het boek The 4 Hour Workweek en doe bij thuiskomst onderzoek. Ik wil weten hoe ik vanuit mijn hangmat business kan doen en stuit op een podcast waarin ondernemer Arnoud Kuipers wordt geïnterviewd over het 10-jarig jubileum van The 4 Hour Workweek. Op een tropisch eiland besloot hij zijn bestaan als bankier vaarwel te zeggen en de adviezen van Tim Ferriss op te volgen. En met succes. Welke concepten van het boek zijn nog steeds relevant? Ik neem de learnings met je door.
-
Geef mensen niet wat ze willen, verras ze
Podcasts. Als je denkt dat die saai of uit zijn, think again. Ze zijn terug van weggeweest, waarschijnlijk dankzij de gekmakerij op sociale media. Er gaat een wereld voor mij open. Over alle onderwerpen is wel een goede podcast te vinden die ik vervolgens rustig kan luisteren tijdens het hardlopen of autorijden. Steek ik meteen wat op. Ik luisterde naar een podcast van de Bastiaan de Jong Show, waarin hij Paulien Cornelisse interviewt over het zelf uitgeven van haar laatste boek De verwarde cavia. Over hoe dat bevallen is, het belang van een ervaren team, besluitvorming via Whatsapp en de juiste balans tussen autonomie en commercie.
-
Vertrouwen: krijg je dat nou van een mens of van technologie?
“Welke beleving wil je bieden tegen welke prijs?” vraagt Uilke Duinsta van Dearnova het publiek tijdens het seminar The Devil is in the Retail, georganiseerd op het kantoor van Dearnova. Hij vertelt dat de retail, net als Robert Johnson destijds, op een kruispunt staat. Standaarden worden continu verlegd: ga je erin mee of niet? Nu is het moment om diep na te denken over je waarde-elementen, want wat je niet wilt is out of business komen te zitten. Waar gaat de retail naartoe? Gino van Ossel zegt simpelweg: niemand weet het! Maar ons inspireren konden de heren wel.