Gerben Busch
CRM & Omni-channel marketing strateeg | Client Service Director The Valley

Gerben Busch is CRM & Omni-channel marketing strateeg (en Client Service Director) bij omni-channel marketingbureau The Valley. Past sinds 1992 data en inzichten toe om organisaties en merken beter te laten presteren, en heeft daarna 3 specialismen ontwikkeld: CRM (sinds 2000), e-commerce en omni-channel marketing (sinds 2005). Hij adviseert op strategisch niveau altijd vanuit de customer journey ‘sweet flow’. Daar praat hij niet alleen over maar heeft ook met zijn ‘poten in de modder gestaan’. En doet dat nog steeds als dat zo voor komt. Zijn kracht ligt in het maken van de doorvertaling van high-level strategie naar de werking daarvan in de dagelijkse praktijk. Een Digital Transformation ervaringsman pur sang.
-
Waarom JA/JA-sticker geen vloek maar zegen is
Het is je door de eindejaardrukte wellicht ontschoten: de commotie binnen het vak over de invoering van de JA/JA-sticker door Gemeente Amsterdam. Mooi verwoord door André Oerlemans, die in zijn post op frank.news even het net ophaalt over de fysieke brievenbus opt-in. Door de invoering van de JA/JA-sticker zou folderend Nederland een bereik van 50 procent mislopen op 13 miljoen medelanders. Een typisch geval van ‘old school’-denken.
-
De toekomst van benchmarks over e-mailmarketing
Benchmarks zijn handig om je te toetsen aan andere partijen. Doe ik het goed ten opzichte van het industriegemiddelde? Welke ratio’s zijn voor verbetering vatbaar? Zijn de uitkomsten de basis voor tevreden achteroverleunen of toch scherp bijsturen? Onlangs kwam de DDMA Dutch Email Benchmark (pdf) voorbij in mijn timeline en besloot ik er eindelijk eens de tijd voor te nemen – de publicatie was immers al in juni. Ik ging op zoek naar de algemene trends, zoals de COR-, CTO- en CTR-ratio’s. En wat me opviel: echte duiding bij de cijfers ontbreekt. Daarom ben ik zo vrij hier zelf een interpretatie aan te geven. En vooruit te kijken naar de toekomst van dit soort benchmarks. Tegenargumenten zijn welkom, bijval uiteraard ook.
-
Van data naar inzicht
De waarde van small data: je gaat het zien als je het doorhebt
Big data is alweer een paar jaar trending topic in de marketingarena. Aangewakkerd door de industrie die er een lekkere boterham aan verdient, zou het de nieuwe kip met het gouden ei zijn. Hun credo: “Met een datawarehouse of ‘data lake’ meer mans”. Maar dat is nog maar zeer de vraag. Want waarom een focus op voornamelijk big (is: third-party) data als je zelf een schat aan small (is: first-party) data in huis hebt? Nog los van het feit dat de GDPR je dwingt jezelf te verantwoorden over het waarom van de opslag van die grote hoeveelheden data en van de kans dat je verdwaalt in de spelonken van je eigen datawarehouse of verzuipt in je eigen data lake. Met je eigen small data kun je al een enorme stap voorwaarts maken in het optimaal bedienen van jouw klanten.
-
Datamanagementplatformen
Zonder DMP geen ‘happy flow’
De happy flow. Bezoekers en klanten die zó blij worden van de intuïtieve klantreis die je ze biedt, dat ze niet weten hoe snel op de koopknop te klikken en hun hart levenslang aan je te verpanden. Dat is contextuele marketing: op basis van inzicht in actueel gedrag over alle kanalen op persoonsniveau de juiste boodschap op het goede moment via het kanaal van voorkeur kunnen brengen. De droom van iedere marketeer. Maar de praktijk van vandaag de dag leert: nog vaak een nachtmerrie. Het verhaal van het datamanagementplatform (DMP) als heilige graal.
-
Marketing automation en het ‘Magic Quadrant’: waar is de magie?
Als marketeer zit je vandaag de dag in een rollercoaster. Kwijnende loyaliteit bij je eigen klanten door het grote aanbod, zowel on- als offline. Het grote aantal kanalen dat je tegenwoordig moet managen. De concurrentie die niet stil zit en soms uit onverwachte hoek komt. Werk aan de winkel, dus. Weg van silo’s als e-mailmarketing, het is tijd om die silo’s te verbinden. Tijd voor marketing automation. Het ‘Magic Quadrant’ is je leidraad. Maar … is die wel zo magisch?