Roos van Dam
Gedragsexpert & Trainer Online Dialogue

Als cognitief psycholoog is Roos geïnteresseerd in het menselijk brein en de interactie met de buitenwereld. Ze kan haar nieuwsgierigheid dagelijks kwijt in het onderzoek naar online gedrag. Door te leren van gedrag kunnen we de interactie tussen mens en buitenwereld blijven optimaliseren. Bij Online Dialogue is Roos bezig om gedragsinzichten uit data te halen om specifiek het online gesprek te verbeteren. Naast online gedragsonderzoek staat Roos graag voor verschillende groepen om psychologische kennis over te dragen door middel van opleiding en workshops.
-
Hoe communiceer je levertijd als je geen 24-uurs levering kunt beloven?
Levertijd is een belangrijk onderwerp als het gaat over e-commerce. Alles wat we online bestellen moet op de een of andere manier vanuit de plek waar het vandaan komt bij jou worden thuisbezorgd. Nadat jij op de bestelknop drukt, wordt er achter de schermen van alles in werking gezet om dat voor elkaar te krijgen. Maar dat kost tijd. Veel webshops beloven ons een levering binnen 24 uur. Maar er zijn er ook genoeg die dat niet kunnen waarmaken. Hoe ga je om met de communicatie over levertijd als je geen 24-uurs levering kunt waarmaken?
-
Bouw je gedragsmodel in drie stappen
Menselijk gedrag is erg complex en daarom moeilijk te voorspellen. Toch doen gedragswetenschappers al jaren onderzoek om grip te krijgen op ons gedrag. Ieder heeft zijn eigen model gecreëerd. Deze modellen vertellen ons hoe gedrag in grote lijnen werkt. Erg handig als je gedrag probeert te verklaren en te veranderen.
-
Weet waar je voor optimaliseert
We veranderen wat af aan onze websites, allemaal om conversies te verhogen of andere KPI's te halen. Wat we hierbij vergeten is dat de aanpassing van het design niet direct leidt tot het doel (het verhogen van de conversie). Wat wél leidt tot dat doel is de verandering in gedrag van gebruikers. We optimaliseren het gedrag van mensen, en alleen als we optimaliseren vóór de mens, niet van de mens, dan is de bezoeker van de website waarschijnlijk echt tevreden.
-
Confirmation Bias: hoe ik mijn collega’s manipuleerde
Wel eens gehoord van The Paradox of Confirmation? Wellicht beter bekend onder de naam van het meest bekende voorbeeld, Raven’s Paradox, van de Duitse wetenschapsfilosoof Carl Gustav Hempel in 1965. Het probleem is als volgt: wanneer je onderzoek doet, wil je zoveel mogelijk observaties (data) verzamelen om zeker te zijn van je bevindingen. Het toetsen van een hypothese kan niet worden bevestigd of verworpen op basis van één observatie.
-
Cryptomunten zijn het gesprek van de dag: hoe kunnen we deze effecten gebruiken voor CRO?
Crypto beer & pizza nights zijn avonden waar je bijna niet meer omheen kunt. Dagelijks wordt er gepraat over Bitcoin, Ripple, Litecoin en ga zo maar door. Massaal kopen we Bitcoins en vertellen we aan elkaar hoeveel meer onze munten waard zijn geworden. We kijken uit naar het moment van de dag waarop we kunnen kijken hoe het staat met onze currencies. Er ontstaan zelfs groepen mensen die bij elkaar komen om voorspellingen te doen over de koers. Maar hoe komt het nou dat cryptocurrencies het gesprek van de dag zijn geworden?
-
Van data naar inzicht
Van data naar inzicht met het FACT & ACT-model
Stel, je bent online marketeer voor een koffiebranderij. Je besluit een a/b-test te doen om de verkoop van koffiezetapparaten te boosten. Er wordt een mooi design gemaakt met een aantal mooie foto’s, een grote groene call-to-action, 10 procent korting, nog wat social proof erbij en je bent klaar. Na vier weken testen zie je dat er inderdaad meer koffiezetapparaten worden verkocht. Maar helaas, de verkoop van koffiebonen en de inschrijvingen op de nieuwsbrief zijn erop achteruit gegaan. Wat nu? Wat heb je nou eigenlijk geleerd van je test? Dat alle aangepaste elementen zorgen voor meer verkoop van koffiezetapparaten? Gaat dat dan ook helpen om de verkoop van je andere producten te verhogen? Van data naar inzichten - het is makkelijk gezegd, niet zo makkelijk gedaan.