Herman Blom

Bedrijfsarts H.H.M. Blom Consultancy

Herman Blom
  • 0 posts
  • 0 reacties

Herman Blom is bedrijfsarts en werkt in opdracht van meerdere arbodiensten. Daarnaast helpt hij als consultant bedrijven weer gezond te maken.

Van politiearts tot commerciële functie bij KPN

Herman Blom is als afgestudeerde arts gespecialiseerd op twee gebieden: sociale geneeskunde en forensische geneeskunde. Na zijn afstuderen is hij als politiearts aan de slag gegaan en hij heeft hij in gevangenissen en op politiebureaus in de zware psychiatrie gewerkt in combinatie met bedrijfskunde. Na tien jaar vond Herman Blom het welletjes; hij ervoer zijn werk als erg zwaar en daarom koos hij voor een lichtere functie. Hij kon een managementfunctie bij KPN bekleden. Hij kon de afdeling bedrijfsgezondheidszorg voor een groot gedeelte managen en hij kreeg daarbij een uitvoerende rol als bedrijfsarts. Toen de arbodienst van de KPN verkocht werd, kreeg Herman Blom de kans om general manager van KPN te worden. Hij kreeg hierbij de mogelijkheid om Bedrijfskunde op Nyenrode te studeren.

Terug naar de zorg

Ondanks dat Herman Blom het naar zijn zin had bij KPN begon een baan in de zorg toch weer te kriebelen. Hij wilde weer terug de zorg in, maar dan nu met toegevoegde waarde, namelijk met kennis van de zorg én met kennis van het bedrijfsleven. Herman Blom werd benoemd als bestuurder van een grote zorgorganisatie in Friesland. Op dat moment was deze zorgorganisatie verlieslijdend en Herman Blom kreeg de opdracht om zaken op orde te brengen en het bedrijf uit de rode cijfers te halen. Dit heeft hij kunnen realiseren door vrijheden in het bedrijf in te brengen in combinatie met een strakke bedrijfskundige sturing. Zijn werkwijze kenmerkt zich door zijn betrokkenheid op de werkvloer. Hij ging mee de werkvloer op, zodat hij zelf kon meemaken wat er speelt. Het liefst staat hij met zijn voeten in de modder en met die ervaring zorgt hij voor innovatieve ontwikkelingen.

Donkere fase

Herman Blom werd weggekocht bij de zorgorganisatie in Friesland om een zorgorganisatie in het midden van het land weer nieuw leven in te blazen. Dat is gelukt, maar er ging ook veel mis. Er gingen namelijk drie commissarissen weg waarmee Herman Blom afspraken had gemaakt. Daarvoor in de plaats kwam een conservatieve commissaris die niet bij de leiderschapsstijl van Herman Blom paste. Na anderhalf jaar verliet hij de organisatie. Als hij op dat moment wordt gevraagd door een andere grote zorginstelling, wijst hij dat af, omdat er inmiddels negatieve berichten waren verspreid naar aanleiding van deze nare ervaring.

Bedrijfsarts en consultant

Herman Blom besluit zijn oude vak weer op te pakken: bedrijfsarts. Hij behaalde opnieuw zijn papieren om zijn beroep als bedrijfsarts te mogen uitoefenen. Ook hier is de werkwijze van Herman Blom kenmerkend. Hij kijkt niet alleen naar het medische probleem, hij wil graag de persoon achter het probleem leren kennen. Daarnaast kijkt hij vooral niet naar wat de cliënt níet kan, maar naar wat de cliënt wél kan. Hij laat cliënten zelf hun mogelijkheden bekijken en laat ze meedenken in hun eigen oplossing. Naast bedrijfsarts is Herman Blom ook actief als consultant. Hij helpt en begeleidt bedrijven die weer gezond willen worden.