-
Non-profitmarketing
Uitdagingen voor non-profitmarketeers en tips om daarmee om te gaan
Nederlanders zijn gek op goede doelen en maatschappelijk verantwoorde producten. We geven zo’n 225 euro per jaar per huishouden aan goede doelen en kopen massaal Tony’s Chocolonely. Maar als het over het bedrag gaat dat een maatschappelijk betrokken organisatie aan sales of marketing uitgeeft, worden we boos. Van organisaties die zich maatschappelijk inzetten, verwachten we dat ze draaien op vrijwilligers in een afgetrapt kantoor zonder marketingafdeling. Een nobele en begrijpelijke gedachte, maar ook een gedachte die wezenlijke verandering in de weg zit. Als non-profitmarketeer kun je dus rekenen op extra weerstand uit de achterban van je merk. Hoe kun je daarop inspelen bij je marketingstrategie? In dit artikel een schets van de extra uitdagingen waar non-profitmarketeers voor komen te staan en negen concrete tips om daarmee om te gaan.
-
De impact van niet-lineaire televisie op advertising, campagne-aanpak en budgetten
De verschuiving van kijktijd van ouderwetse lineaire televisie naar verschillende vormen van niet-lineaire televisie gaat hard - veel harder dan de televisiewereld ons wil doen geloven. Met de verschuiving van kijktijd naar een ander medium ontstaan ook andere mogelijkheden voor adverteerders. In potentie hebben die een flinke impact op hoe campagnes worden ingekocht, aangestuurd en hoe budgetten worden besteed. In deze blogpost een overzicht van hoe advertising op tv over een paar jaar zou kunnen werken en de impact daarvan op verschillende partijen.
-
Ook de Nederlandse programmatic-wereld door kortingen en deals beheerst
Vorige week barstte in de mediawereld in de VS een bom. The Association of National Advertisers (ANA) liet K2 Intelligence een halfjaar grondig onderzoek doen naar transparantie in de Amerikaanse mediawereld. Het resulterende rapport, An Independent Study of Media Transparency in the U.S. Advertising Industry, windt er geen doekjes om. Transparantie is ver te zoeken, kortingen, kickbacks en handeltjes achter de schermen zijn de norm en agencies werken vaak niet in het belang van hun klanten. Het onderzoek werd op de blogs al snel omgedoopt tot de ANA Papers, met een theatrale verwijzing naar de Panama Papers. Onze collega’s bij Adformatie en Emerce beschreven het onderzoek al. Ik wil hier dan ook vooral ingaan op de Nederlandse situatie rond programmatic marketing. Ook hier zijn kortingen en dealtjes achter de schermen schering en inslag en de impact daarvan is de afgelopen jaren fors groter geworden. Hierdoor werkt de markt innovatie en vooruitgang tegen, wat niet goed is voor de markt en de Nederlandse economie.
-
Mobile
Zo ziet mobile marketing eruit in 2017
Volgens onderzoeksbureau GfK is het aantal Nederlanders met een smartphone en tablet voor het eerst sinds hun introducties niet meer gestegen. De afgelopen jaren was de opkomst van die nieuwe schermen even wennen voor adverteerders, merken, bureaus en advertentiesystemen, maar inmiddels kunnen we wel veilig stellen dat mobile binnen de marketing volwassen is geworden. Toch gebeurt er een hoop. De groep mobile-only gebruikers groeit en het second screen is steeds vaker het enige screen. Lineaire televisie is in verval terwijl online video flink groeit. En de smartphone is onze centrale interface tot de fysieke wereld om ons heen. Dat alles heeft natuurlijk effect op ons werk als marketeer. Daarom hier de belangrijkste 6 trends in mobile marketing.
-
Televisie straks niet meer geschikt om merkdoelstelling te behalen
Video wordt door velen gezien als het ideale medium om een merk- of brandingboodschap over te brengen. Beeld leent zich goed om emotie over te brengen en de impact van een tv-spot van 30 seconden is natuurlijk veel groter dan de impact van een standaard IAB-banner met vier frames of een tekstadvertentie in Google. Maar volgens de meest recente cijfers van Media:Tijd naar de mediaconsumptie in Nederland neemt het kijken van reguliere televisie, met name onder hoogopgeleiden en mensen onder de 49, sterk af. Als deze trend zich doorzet, wordt het de aankomende jaren steeds lastiger om merkdoelstellingen te behalen met de inzet van televisiereclame. Het wordt tijd om een groot deel van merkbudgetten te verschuiven naar digitale media, die zich gelukkig steeds beter lenen voor branding.
-
Waarom ik Google en Facebook meer met data vertrouw dan de overheid
Het informatietijdperk zou eigenlijk het datatijdperk moeten heten. Want telkens als we ergens informatie opzoeken, laten we tegelijk een spoor aan data achter. Apple weet waar je nu bent. Google weet wat je zoekt. En Facebook weet wat je leuk vindt. Een uurtje struinen op het internet laat een spoor aan cookies achter, vaak gevolgd door irritante retargeting. Geen wonder dat telkens discussies over privacy opduiken. Die discussie is terecht en gezond, maar helaas wel eenzijdig. Te makkelijk krijgen adverteerders en marketeers de schuld, terwijl (semi)overheden veel verder gaan en een veel groter risico vormen. Waarom dat risico groter is, de potentiele schade erger is en waarom ik mijn data liever aan Google en Facebook toevertrouw dan aan de overheid lees je hieronder.
-
Devices, sensoren en data: kans of bedreiging? #TNWEurope
De tweede dag van The Next Web Conference in Amsterdam begon met een aantal soms gênante foto’s en tweets van het The Next Webfeestje van de avond ervoor. Mooie voorbeelden van een van de thema’s van deze dag: privacy. Want de rode draad in de sessies in de Red Room is privacy in een samenleving waar steeds meer apparaten met steeds meer sensoren steeds meer data opslaan op steeds meer plekken. Moeten we dat nou zien als een kans? Of als een bedreiging?
-
Het Mobile Maturity Model: hoe bedrijven mobiel-volwassen worden
Mobile is als vakgebied binnen digitale marketing nog vrij nieuw. De afgelopen jaren heeft een handjevol koplopers al mooie voorbeelden laten zien van waar het heen kan gaan. Ook het bewustzijn dat de consument inmiddels volledig multiscreen is, is doorgedrongen tot een groot deel van de adverteerders. De realiteit is echter dat het gros van de organisaties nog worstelt met primaire vraagstukken. Mobile is nog niet geïntegreerd in organisaties, inzicht ontbreekt doorgaans en van een vaste bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen is in veel gevallen nog geen sprake. De meeste organisaties zijn wat betreft mobiel nog onvolwassen en hebben nog een lange weg te gaan. De ontwikkeling die organisaties doorgaan van ‘mobiel-pasgeborene’ tot volgroeide multiscreenorganisatie wordt weergegeven in het ‘Mobile Maturity Model’.
-
Adverteren op digitale radio: is het al tijd om in te stappen?
Een aantal maanden geleden schreef ik hier op Marketingfacts over de ontwikkelingen op het vlak van adverteren op digitale radio. The Media Exchange startte destijds met een proof-of-concept-fase met in potentie verstrekkende gevolgen voor de wijze waarop radio- en tv-commercials worden ingekocht en aangestuurd. In de tussentijd hebben we natuurlijk niet stilgezeten en hebben we de eerste campagnes gedraaid. Hoog tijd dus voor een update! Op basis van een case van Greetz geef ik antwoord op een aantal vragen. Hoe werkt adverteren op online radio? Welke resultaten hebben we behaald? Wat zijn de learnings? En natuurlijk: wat kunnen we de aankomende periode verwachten?
-
Mobile Commerce Event: Mobile first!
Pakhuis de Zwijger was gisteren het decor van het M-Commerce Event. Zo’n 15 sessies, parallelsessies, keynotes en een debat vormden het programma rond het centrale thema: mobile first. De dag werd op energieke wijze aan elkaar gepraat door oud-schaatser, commentator en contentmanager Ben van den Burg. Collega Yorick Voorthuijzen en ik schreven samen een kort verslag van een deel van de sessies. Met daarin onder meer cijfers van Forrester, eisen aan een responsive site, het betrekken van klanten bij de ontwikkeling van de nieuwe iPad-app van KLM en de omnichannel-aanpak die de Unlimited Sports Group (o.a. Perry Sport en Aktiesport) hanteert.
-
Marketeers zijn (te vaak) Apple-fanboys
De consument is massaal aan de smartphone: inmiddels is bijna driekwart van de Nederlanders in het bezit van zo’n slimme telefoon. Steeds meer bedrijven zien in dat ze dit niet langer kunnen negeren en dus is de markt druk allerlei reponsive websites en apps aan het ontwikkelen. Daarbij is het common practice om eerst een iPhone-app te ontwikkelen en pas een half jaar of jaar later een vertaling van die app voor toestellen die draaien op Android. De afgelopen jaren was dat de logische volgorde, maar de cijfers laten zien dat dat inmiddels niet meer zo is. Android is in Nederland 3 keer zo groot en het gat groeit verder door. Toch is het iPhone-first-denken diepgeworteld bij veel marketeers. Hoe kan dat? En wat zijn de logische keuzes als je vandaag start met ‘mobiel’?
-
Radiocommercials inkopen op basis van automated trading
Het hing al een tijdje boven de markt, maar nu lijkt het er dan echt te komen: we kunnen in Nederland radiocommercials inkopen via automated trading. Nou ja, bijna dan. The Media Exchange biedt als eerste toegang tot de inventory van de digitale (in-browser-)versie van radiozenders als Radio538, BNR en Sky Radio Group (MyRadio, Veronica). In potentie kan deze ontwikkeling grote gevolgen hebben voor de wijze waarop radiocommercials worden gemeten, getarget en ingekocht en zal het landschap van de betrokken partijen er over een paar jaar wellicht flink anders uitzien. Hebben we straks nog aparte mediabureaus en digitale bureaus? Gaat de GRP verdwijnen? En welke mogelijkheden biedt dit voor adverteerders? Ik belde even met Arthur Hoogendijk van The Media Exchange en Arnoud van Leeuwen van 161Media/Platform161.
-
Spammen in Google loont
Waar geld verdiend wordt, zijn ook boefjes te vinden die de grens opzoeken of overschrijden. Binnen zoekmachines is dat niet anders en dus is er al jaren een kat-en-muisspel aan de gang tussen spammers die steeds nieuwe trucjes bedenken en zoekmachines die deze trucjes steeds weer proberen tegen te gaan. Zelf ben ik altijd van mening geweest dat eerlijkheid het langst duurt en predik ik al jaren white-hat SEO. Maar na zo’n 10 jaar SEO kom ik tot een andere conclusie: spammen loont.
-
“Criteo en Zalando hebben het gedaan!”
Nederland heeft zo’n beetje de strengste cookiewet van Europa. Een wet die onze concurrentiepositie internationaal op achterstand zet. Op congressen en blogs krijgen Zalando en Criteo daar regelmatig de schuld van. De waarheid is dat we dit als branche samen hebben laten gebeuren en nu vooruit moeten kijken. Velen steken echter nog steeds hun kop in het zand en verwachten, tegen beter weten in, dat de cookiewet wel over zal waaien.
Maar de cookiewet zal niet overwaaien en dus is het aan ons om nu ons marketingwerk anders in te richten. We zullen samen moeten werken, aan de consument moeten uitleggen wat we doen, en nieuwe oplossingen moeten bedenken. De branche lijkt op dit moment echter verzuild en samenwerking is ver te zoeken. Hier een blik op hoe de branche in oktober 2012 met de cookiewet omgaat.
-
Google gaat lage kwaliteit ‘exact match’-domeinen aanpakken
Honderden keren heb ik in de loop der jaren de vraag gehad: “Als we nou www.EenMooiKeyword.nl kopen, komen we dan op 1 op de zoekterm ‘MooiKeyword’?”. Een begrijpelijke vraag, want Google staat vol met voorbeelden van sites die goed ranken op termen die ook in hun domeinnaam voorkomen. Hier een uitleg waarom dit soort sites (ofwel: exact match-domeinen) zo goed ranken, waarom dat in sommige gevallen oneerlijk is en hoe Google die gevallen gaat aanpakken.