Erwin van Lun
Futurist, CEO & Founder Chatbots.org, Bemer partner Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek “Van Massamerk naar Mensmerk” dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek ‘Utopia Manifesto 2050’.
In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.
-
Live verbinding met 538 DJ via studio chatbot
De nieuwe Jockchat chatbot van radio 538 fungeert als tussenpersoon tussen een Radio 538 DJ en de luisteraar. Laatstgenoemde kan zien welke DJ op dat moment op de radio is, inclusief een foto, kan zien welke muziek op dat moment gedraaid wordt en door de koppeling met de de 538 download shop, kan de luisteraar direct een ringtone of een eigen exemplaar aan te schaffen van het desbetreffende nummer.
De DJ op zijn beurt kan mensen die aan het chatten zijn met de chatbot uit een lijst selecteren en uitnodigen voor een Live chat. De gebruiker krijgt dan de zin ‘wil je live met me chatten, zeg dan.. ’ en dan een ‘triggerwoord’ Als de persoon dat vervolgens intikt, start de live chat. Zo kan de DJ (maar ook een ieder ander in de studio, bijvoorbeeld Ali B) direct met één of meerdere luisteraars in de chat gaan.
-
3d Ally van gemeente Almere op Hyves
Ally, de nieuwe 3d brand agent van gemeente Almere, is gisteren door burgemeester Annemarie Jorritsma verwelkomd. Ally staat promiment op de Almere Hyve. Ally is een 3D chatbot. Ook als ze niet praat, beweegt ze een beetje. Ally geeft online antwoord op vragen van inwoners en geïnteresseerden over Almere en Almeerse evenementen. -
Interactieve winkelruit bij MKB in Nederland
Stassen Hifi zocht een creatieve manier om hun klanten te informeren over hun verhuizing. Daarom besloot het bedrijf de etalage op de oude locatie aan de Vleesstraat in Venlo te veranderen in een groot touchscreen. Als voorbijgangers de interactieve etalage aanraken, krijgen ze informatie over de nieuwe locatie en over producten en aanbiedingen. Het is geplaatst door Touching Media die hiermee naar eigen zeggen de grootste interactieve etalage van Nederland heeft geplaatst.
-
TravellersTV: videoportal voor vakantiegangers
Bij TravellersTV.com draait alles om videocontent rondom de vakantiebestemming. Het is een soort combinatie van Joost, met YouTube en enkele travelsites. Je ziet de continenten in lijstjes en op een Google map die je kan klikken. Dan start er een video over het continent en kan je inzoomen op een bestemming en ook daarbij zijn er gerelateerde videokanalen te vinden (in totaal 1200 bestemmingen en 20 lifestyle tv kanalen). Video’s hebben vaak ook begeleidende tekst. Daarbij staat bij elke bestemming een reeks knopjes voor accomodaties, food&drinks, attractions, entertainment, events, activities, transportation en shopping. Je kan alles raten, alles taggen, alles becommentarieren en alles doorsturen.
Maar…het is nog wel een echte beta, er werkt van alles af en toe wel en niet, en de content is verre van compleet, maar het is zeker de moeite waard om eens te kijken. Een heel aardig concept met veel mogelijkheden voor goede businessmodellen in de toekomst.
-
KNOV brengt verlossing in logo, wie volgt?
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen KNOV laat in haar logo animatie de kern van het activiteiten zien: het verlossen van kinderen. Bovendien laat KNOV het logo niet animeren in een campagne, maar juist op de prominente positie in de linkerbovenhoek op de homepage van de site. Bij andere pagina’s staat het logo stil zodat het niet storend wordt. Terug op de homepage is de animatie weer wel te zien. Hieronder een lijst met nuttige toepassingen van logo-animaties en een poll voor de marketingfacts lezer.
-
Chatbot KPN schakelt door
De Chatbot van de Helpdesk van KPN InternetPlusBellen schakelt door naar een echte medewerker als ze er niet uit komt. De chat gaat dan gewoon verder, maar nog wel in een ander venster (via cb).
Chatbots zullen steeds beter in staat zijn vragen van consumenten te begrijpen en te beantwoorden. Daarna combineren ze hun kennis met profielen en gaan veel chatbots, niet elke chatbot, (noem ze brand agents, noem ze virtuele medewerkers) consumenten pro-actief benaderen (als wij dat toestaan inderdaad). En als we dan echt een moeilijke vraag hebben, dan krijgen we een specialist aan de lijn. Elke merk wordt uiteindelijk gebouwd in een dergelijke dialoog en niet langer meer in een monoloog (hoe kan ik de consument bereiken?). Dit doorschakelen lijkt een leuke gimmick maar deze ontwikkeling zit hierin wel verscholen.
-
Orange met gesture based schermen in winkelruit
Orange is het eerste merk dat grote gesture based schermen inzet. In de UK is een winkelruit van de eerste Orange shop uitgerust met dit type scherm. Bij gesture based schermen hoeft het scherm niet eens meer aangeraakt te worden, maar reageert het scherm op (hand)bewegingen die we maken op afstand voor het scherm. In deze toepassing heeft Orange gekozen voor het selecteren van muziek, het slepen naar een mobiel en vervolgens werkelijk afspelen. De omstanders wordt gevraagd naar hun ervaring en van jong tot oud is men erg enthousiast.
-
3D wereld met een Nintendo Wii
Johnny Chung Lee laat de nabije toekomst zien van 3D televisie en games. Door een slimme aanpassing van zijn Nintendo Wii, maakt hij van een gewone televisie een 3D beeldscherm. Het filmpje is erg interessant, maar de werkelijke resultaten zitten aan het einde. Hierbij kijkt Johnny naar een televisiescherm met een voetbalstadion en krijgt werkelijk eeen ander beeld als hij op een andere wijze naar de televisie kijkt, het beeld beweegt mee alsof hij door een raampje kijkt. Alsof hij een raampje heeft in een VIP room (ook al op dc en mm).
-
Mirabeau plaatst medewerkers online
Webbureau Mirabeau plaatst al haar medewerkers online. Iedereen is voortaan te bereiken onder www.mirabeau.nl/naam. Daarbij hebben alle medewerkers een eigen T-shirt met daarop de URL naar hun pagina. Op hun eigen ‘virtuele visitekaartje’ staat een foto, de naam van de medewerker, een quote (bvb ‘weet je wat er gebeurt als je javascript uitzet?’ van Martin) en wat extra info. We kunnen nog veel meer bedrijven verwachten die hun medewerkers online plaatsen.
-
Site McDonald’s is 3D
De site van McDonald’s in Korea is 3D. Althans, de home page is 3D. En uiteraard net zo 3D als Second Life 3D is, dus net zoals televisie 3D is. Maar het is een totaal ander gezicht. Bij binnenkomst wordt direct de herkenbare tune ‘I’m lovin it’ afgespeeld (helaas stopt dat niet meer). Ook bevatten de narrowcastingschermen in het geanimeerde landschap video, die lijkt te zijn aangepast op de site.
-
ZoMoto toont verwachtte reistijd in sidebar
Wie op de sidebar van Windows Vista een gadget plaatst van ZoMoto, ziet direct de werkelijke reistijd, aangepast op de huidige files, van de gekozen route. Wie bijvoorbeeld elke dag vanuit het werk de kinderen moet ophalen, ziet direct hoe lang het rijden zal zijn. Het gadget is ook eenvoudig te plaatsen in iGoogle en Live.com. Door in te loggen zijn verschillende routes in te voeren die vervolgens verschijnen in het gadget. Een mooi voorbeeld van de lange termijn ontwikkeling van merken…
-
Postbank start intelligente chatbuddy
Postbank komt met de Postbank Buddy voor Windows Live Messenger (voorheen MSN Messenger). Hiermee kan de postbank klant het eigen saldo opvragen, de laatste af- en bijschrijvingen maar ook vragen aan de klantenservice beantwoordt je buddy alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
-
Telefoongids lanceert chatbot Finnu
De Telefoongids.nl heeft sinds kort een beta versie van een eigen chatbot onder de naam Finnu. Wie .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) toevoegt aan het lijstje contactpersonen in Windows Live Messenger (nog altijd consequent benoemd bij de oude naam MSN Messenger) kan in een getypte dialoog bedrijven, diensten en personen opzoeken en met een druk op de knop bellen. Er wordt daarbij een link gelegd naar Windows Live Call die vervolgens iets met een Verizon abonnement wil. Bij mij werkte het nog niet, maar het is dan ook een beta.
-
Video waarin je kan typen
Via Mojiti kunnen consumenten teksten, ballontjes of beeld toevoegen aan video. Die video kan overal vandaan komen, bijvoorbeeld van YouTube. Vervolgens kunnen zij de video met het toegevoegde materiaal weer delen op eigen websites vergelijkbaar met het delen van video’s van YouTube (via een snippet). Allemaal gratis. Ik heb de dienst getest met de video van de Adidas Store in Parijs (die op zich al het bekijken waard is) en ben tevreden over het resultaat. Wie het bekijkt slaat dus twee vliegen in één klap. Maar het blijft gewoon een stap in de evolutie van media. Twee stappen verder en we zien een ware revolutie van televisie…
-
Voice Signal animeert logo met geluid
Het Amerikaanse VoiceSignal animeert haar logo mét geluid. Bij het openen van de homepage is de animatie te zien én te horen.
Merken gaan steeds vaker hun logo animeren. Traditioneel was ‘iets’ doen met het logo uit den boze. Als een boodschap via krant, radio of tv in een flits moest blijven hangen, dan moest het logo consistent zijn, door de tijd en op dat moment. Op een website echter, waar het aantal contactminuten met het merk vele malen hoger is dan via traditionele kanalen, vervalt deze regel. Langzaam durven merken nu het logo te laten bewegen. Nu om aandacht te trekken, om een moderne uitstraling te geven of een assocatie met de activiteiten. In de toekomst zullen logo-animaties steeds vaker worden ingezet om de merkpersoonlijkheid te laden. Iets dat al kan door beweging van enkele pixels. Maar dat is nu nog een stap te ver voor de meeste merken. Jetix is wat mij betreft nog altijd koploper.