Ewout Wolff
Eigenaar Onedaycompany

Ewout Wolff kent het online marketing vak vanuit de praktijk: de afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan met bedenken en (vooral) realiseren van nieuwe online concepten.
Als interim online marketing manager heeft hij gewerkt voor De Efteling, Philips, TomTom, Centraal Beheer, Freo, AXA, Alliander, Leasit, DLL en Auping.
-
De verandering van PR door het internet
Public Relations betekende ooit letterlijk “relaties met het publiek”. Bedrijven maakten graag gebruik van externe bureaus om deze relaties te managen. Zo gooiden ze vrij eenvoudig hun imago over de schutting naar een PR-bureau. En die zorgden dat een goede stroom aan positieve verhalen over het bedrijf de pers in gingen. Deze relaties zijn sterk aan verandering onderhevig door het internet. Al was het maar omdat Push een rivaal heeft gekregen in de vorm van Pull. In de bovenstaande presentatie schets ik een paar van die veranderingen:
-
Waarom alle vrouwen Onna-onna verzekeringen moeten hebben
(Bij nieuwe concepten merk ik vaak dat er een tweegesprek is tussen twee figuurtjes in mijn hoofd. Voor het gemak heb ik hun opmerkingen bij dit verhaal geplaatst).
Want wat is Onna-Onna? Allereerst: “vrouw” in het Japans.
Verder is het een concept voor verzekeringen voor vrouwen. Voor autoverzekeringen betekent dit : goedkoper (“Vrouwen maken minder schade dan mannen. Daarom verdien je de laagste premie”) wel pechhulp, geen opzegtermijn, geen eigen risico, vrije garagekeuze, snelle betaling - binnen vijf dagen -, driejarige nieuwwaardedekking en handtasdekking - die ook geldt voor de inhoud.
Het duiveltje in mijn hoofd zegt hierover dat het een handig trucje is, met een paar opvallende “marketing”-dekkinkjes. Strik eromheen en huppakee. De engel merkt op dat het een unieke combinatie van componenten is, die vrouwen aanspreekt.
Onna-onna is niet zo makkelijk te werk gegaan: “In uitgebreid kwalitatief onderzoek, heeft onna-onna een schat aan kennis opgebouwd over vrouwen en verzekeringen. Onna-onna is de vrucht van marketing zoals die bedoeld is.” “We hebben de onna-onna-vrouwen goed leren kennen en tijdens de productontwikkeling steeds afstand genomen en gedacht: wat zouden ze hier nou echt van vinden?”, zegt directeur Neutelings.
-
Privacy 2.0: steelt Rapleaf.com je gegevens van Linkedin?
Eergisteren berichtte Marco nog over de afbrokkeling van de privacy, vandaag post ik een verhaal over misbruik van privegegevens op het web. Het begon zo’n 3 weken geleden toen mijn kennis Jacques Soudan op Rapleaf.com stuitte.
Zijn hele verhaal, de updates en de reacties op Linkedin vind je hier. Rapleaf biedt aan: “Lookup your data, manage your online privacy”. De manier om dit uit te proberen is om je email adres te checken (N.B. DOE DIT NIET !). Jacques voerde een email adres in, dat hij altijd gebruikt als hij anoniem wil blijven en dat hij alleen op Linkedin verder gebruikt. Tot zijn verrassing en horror, liet de site zijn Linkedin-profiel zien! Hoe was het mogelijk dat Rapleaf de connectie tussen Linkedin en zijn email adres kon maken?
-
Wat is het doel van AEGON?
Het onderhouden van Public Relations is een hachelijke zaak geworden in het internettijdperk. Vroeger kon je alles in de pers gooien. Combineer het met grote advertenties en klaar was je.
En toen kwamen de hobbels in de weg: Nederland ging beleggen met heel simpele productjes. Aegon’s Spaarbeleg is er groot van geworden. En toen ging het mis en nu staan ze te boek als “Woekerpolissen”. Een programma als Radar heeft er bijna elke uitzending veel plezier mee. De ombudsman van de branche veegt met de eigen branche de vloer aan. En dan is er nog een online vergelijker/tussenpersoon die én alle premies haarfijn laat zien met voor- en nadelen en die daarnaast ook geen goed woord over heeft voor de eigen branche (en die link van Spaarbeleg gaat niet meer naar Spaarbeleg - dat is nu onder het Aegon-vloerkleed geschoven).
Kortom: tijd voor een goede PR-campagne?!
-
Izio is de nieuwste internetverzekeraar - van Deltalloyd
...en dat is drie !
Na Ditzo en Allsecur is vandaag ook Izio ter wereld gekomen.
Gorden (ja, die) heeft vandaag op de Albert Cuyp deze nieuwste internetverzekeraar geopenbaard en is eigendom van Delta Lloyd.
Op de markt, want “Zeven verzekeringen voor de prijs van vier”, was het motto. Izio presenteert zich verder met laagste prijzen, die men kan maken door zorgvuldig samengestelde Basisbundels te maken, waarmee ze voorkomen dat er overlap is tussen de verschillende verzekeringen. Daarnaast biedt Izio alleen de noodzakelijke dekkingen. Risicodragers van de Izio-polissen zijn de bestaande direct writers uit de Delta Lloyd Groep, te weten Ohra en Nationaal Spaarfonds. Volgens de broncode is Netivity verantwoordelijk voor het maken van de site.
De concurrentie in verzekeringsland begint nu echt concrete vorm te krijgen.
-
Moeder van alle sociale netwerken: The Well
Erg leuke video van Howard Rheingold gevonden: het is een opname uit 1989 van de BBC, die nooit is uitgezonden. Het gaat hier over een verslag van een officeparty van the Well, de moeder van alle online communities (en dus social networks). En dus erg interessant.
Het is bijna archeologie: mensen die 20 jaar geleden aan een reporter proberen uit te leggen wat ze aan het doen zijn met elkaar. Doet mij denken aan de verhalen die we tegenwoordig vertellen over Twitter. Of Hyves. Of…(vul in).
-
Onderzoek naar Marketing Accountability : de weg terug naar de Boardroom?
Marketing Accountability is een interessante ontwikkeling, waarbij veel beter de resultaten van marketingactiviteit gemeten wordt. Een sterk opkomende beweging in de Verenigde Staten, mede veroorzaakt door internet marketing. Niet voor niets hebben we het hier regelmatig over “Performance Base Marketing”.
Er is in Nederland nog weinig onderzoek naar gedaan, maar we lijken er te weinig aan te doen. Leeflang en Verhoef hebben zodoende ook vastgesteld dat de marketeer (allang) de boardroom heeft verlaten. Daarom nu is het nu relevant om te onderzoeken wat de weg terug kan zijn. Een andere reden voor onderzoek is dat vanuit ecommerce activiteiten er nieuwe marketeers zijn ontstaan: Zij (wij) hebben geleerd dat resultaten van e-marketing prima te meten zijn en proberen het geleerde ook in de offline wereld toe te passen. De software pakketten (ICT en Marketing zijn vaak water en vuur) zijn inmiddels van een meer volwassen niveau waardoor succesvolle inzet door marketeers mogelijk geworden is.
Daarom het verzoek hier om mee te doen aan een online onderzoek.
-
Weer een nieuwe online verzekeraar: AllSecur
Vandaag is Allsecur.nl live gegaan.
Het is duidelijk waar het om draait bij online verzekeraars : de autoverzekeringen. Dat is nu ook het enige product dat live staat. De positionering lijkt te zijn : prijs.
In de begeleidende tekst staat dat de organisatie (gevestigd in Den Bosch) is gebaseerd op het bewezen model van Genialloyd, een succesvolle Allianz onderneming in Italië met rechtstreekse verkoop.
Of dit gaat botsen met Allianz Nederland? Allsecur denkt/hoopt van niet, want om die reden is gekozen voor een nieuw merk voor de nieuwe organisatie; Allsecur. Het nieuwe merk benadrukt zowel de onafhankelijkheid tussen de verschillende distributiekanalen, als het verschil in aanbod.
De introductie van deze organisatie op de Nederlandse markt is een aanvulling op de rechtstreekse verkoop activiteiten van Allianz in Europa met succesvolle en snelgroeiende ondernemingen in Italië (Genialloyd), Duitsland (Allianz24), Spanje (Fénix Directo) en Oost Europa.
En nu maar wachten waarin Allsecur verschilt van Ditzo en de bestaande direct writers. Wie spot als eerste een campagne?
-
Selfservice wordt bijna tastbaar
Selfservice op het web is aan het evolueren. Allereerst is daar de anonieme, koude login. Beter bekend als “Mijn .....”. (vul in: Amazon.com, mijn Bol.com, etc). Je logt in, je wijzigt wat gegevens, bestelt iets en je logt weer uit. Een aardige service, een tool. Er zijn veel tools die je willen helpen op een site: FAQ’s, zoekmachine’s - al dan niet intelligent-,call-me-now, bewaar mijn gegevens of call-me-back, etcetera.
Namaak-helpers
De laatste tijd komen er andere vormen van geautomatiseerde service bij: dit zijn tools, die doen alsof ze een persoon zijn, die reageert op vragen en opmerkingen.Populair zijn de chatbots, bijvoorbeeld Finnu van detelefoongids.nl. Het Nederlandse bedrijf Ecreation.nl meerdere chatbots gebouwd voor TV-series, bedrijven, Marco Borsato, Ruud de Wild. Vraag deze bots bijvoorbeeld iets over het leven van Borsato en je krijgt handige of geestige antwoorden terug. Hoe afstandelijk het ook klinkt: chatbots kunnen zeer overtuigend zijn. Zo was er een chatbot die zo succesvol flirt dat gegevens van mensen ontfutselen konden worden. De oprichter van Ecreation denkt zelfs dat chatbots Helpdeskmedewerkers kan gaan vervangen.
Eenzelfde stap in de richting van een meer menselijke hulp zijn avatars - afbeeldingen van mensen (getekend, een foto) die bij een functie op een website staan. Bijvoorbeeld Anna van Ikea die bij een zoekvenster staat. Ze ziet er uit als een telefoniste, ze beweegt en praat in tekst tegen je. Je kan vragen stellen in het venster en ze helpt je door de site heen. Sanne van Wehkamp is een foto van een leuke meid bij een zoekvenster. Natuurlijk is de zoekmachine daarbij het meest intelligent, maar opvallend veel mensen reageren positief op Sanne.
Als je ook zoiets wilt voor je bedrijf, kijk dan eens naar het bedrijf The Self Service Company. Zij hebben al Sanne, Maud, Yvette en Daphne op de wereld gezet. Maar ook Jan Jaap van Ditzo, voor de balans.
Dichter bij lijfelijk contact is er een andere benadering:
-
Peer-to-peer bankieren in Nederland: het blijft tobben
Het gaat niet echt gemakkelijk met p2p of peer-to-peer bankieren in Nederland. Volgens een bericht in het FD van 31 december heeft de Rabobank haar klantrelatie verbroken met de Boober, de belangrijkste peer-to-peer banking-site van Nederland.
De Rabo geeft geen commentaar. Volgens directeur Drijver van Boober heeft dit te maken met de problemen die Boober in de zomer had met de AFM. Problemen, die overigens in de tussentijd opgelost zijn: Eerst kwam er een vergunning van AFM, toen de ontheffing van De Nederlandsche Bank, nu heeft het kabinet besloten dat er ook regulering komt voor dit soort initiatieven.
Dus wat is dan nog het probleem met Boober, respectievelijk peer-to-peer bankieren?
-
Ditzo campagne is nu echt gestart
Vandaag is de reclame campagne van Ditzo echt begonnen. Al eerder waren er wat voortekenen in abri’s te zien, ook hier op Marketingfacts. Maar dat was nog maar de introductie. Op YouTube zijn nu 8 filmpjes te zien, waarop de nieuwe online verzekeraar van Fortis zich presenteert.
Ik hou wel van wat opschudding in de verzekeringswereld. Ik vraag mij wel af of deze campagne gaat werken in de online wereld:
-
Infovester breekt uitgeverij monopolie open
Voor iedereen die zoals ik ooit Rechten studeerde, was het een kwelling: het monopolie van de juridische uitgeverijen. Bijna elke maand was het weer raak en kon ik als arme student verplicht een duur boek of update gaan halen bij de boekwinkel. Terwijl veel juridische informatie publiek eigendom is!
Om dat monopolie te breken heeft Infovester het product LegalAlert gemaakt. Infovester is een joint venture van internetsoftware-ontwikkelaar Paragin en juridische adviesorganisatie 4 legal. De oprichters hebben elkaar ontmoet via ondernemersforum Higherlevel en hebben nu de handen in elkaar geslagen.
Het is gemaakt voor het groeide informatieprobleem: er is steeds meer relevante informatie, maar erg versnipperd en de traditionele oplossingen van uitgevers werken maar ten dele om dat op te lossen. Via LegalAlert kun je iedere online bron toevoegen en deze wordt automatisch bijgehouden op één centrale plek. Al dan niet gefilterd aan de hand van filters en zoektermen op je specifieke behoefte.
-
Werknemer zijn in een internet startup
Deze blog staat vaak stijf met het nieuws over de nieuwste en spannendste internet startups. Een paar maanden later komt een extra financieringsronde, gevolgd door een IPO of overname door Microsoft, Yahoo of Google (zoals Jaiku gisteren).
Waar je minder over hoort, is hoe het is om te werken in zo’n startup. Schoolvoorbeelde is govWorks.com, waar de film Startup.com over is gemaakt: twee vrienden zetten een bedrijf op, maar worden al snel geconfronteerd met de harde werkelijkheid van een startup. Als je hem niet kent : bekijk, huiver en gruwel. Want het is echt gebeurd. Dichterbij huis en ook dramatisch is nog steeds de documentaire/DVD ‘It’s Magic Time’ over opkomst en teloorgang van MagicMinds. Nederweb-drama.
Buiten de enorme hoogte- en dieptepunten, hoe is het nu om ‘gewoon’ als medewerker (niet- CEO) in een startup te werken ? Daar heeft Jeroen Bakker van Paragin en Blueace een aardig stuk over geschreven, met een aantal herkenbare hoogtepunten:
-
Het Financieele Dagblad: Internetvrees kost goud geld
Vorige week berichtte Het Financieele Dagblad over de drempelvrees van veel marketeers naar internet marketing. De centrale boodschap: marketeers weten niet wat ze met internet moeten doen. Onderzoek van Berenschot onderschrijft dat integratie van internetmarketing met traditionele marketing een groot probleem is voor marketing managers. Ook McKinsey analyseerde in een rapport deze maand dat marketeers reclamebudgetten niet massaal naar internet durven te schuiven, ondanks de aanlokkellijke perspectieven.
Een aantal mensen bevestigen deze visie:
-
Zomertest : hoeveel media ga je gebruiken ?
Het is officieel zomervakantie voor Nederland. Dat geldt dus ook voor internet- en mobiel Nederland.
En dat geeft een dilemma : je bent hier de hele dag bezig met bloggen, texten, IM-en, Skypen, posten, podcasten, online radio aan het luisteren en natuurlijk : Twitteren.
Maar dan : vakantie, partner, kids, rust – allemaal goede redenen om de media frenzy wat te bedaren. Maar gaat dat ook echt lukken ?Kortom : hoeveel media neem je mee op vakantie ?
(P.S. : als je jezelf op social media-addiction wilt testen : check JaffeJuice. com