Eduard Blacquière
Freelance Digital Marketing Consultant Edwords Consultancy

Eduard is freelance digital marketing consultant. Hij helpt bedrijven hun bedrijfsdoelstellingen te vertalen naar een data-gedreven digitale marketing strategie. EdWords.nl is zijn blog en z’n specialisatie is SEO. Als blogger en spreker deelt Eduard kennis en hij is mede-oprichter van het jaarlijkse Friends of Search congres.
-
Datamanagementplatformen
Waarom een DMP noodzakelijk is voor online advertising
In technische termen is een datamanagementplatform (DMP) een centrale plek waar zogeheten first- en third-party data worden verzameld over verschillende (digitale) marketing kanalen, zoals CRM, SEA, display, affiliate, e-mail en meer. Maar een DMP is voor ons als marketeers juist een marketinginstrument om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep te geven. En met een steeds complexere (en digitalere) customer journey is het centraal bundelen en benutten van data over klanten en prospects cruciaal om de komende jaren succesvol online advertising en marketing te bedrijven.
-
Customer Journey
Online advertising en de customer journey: een stappenplan
Een consument denkt niet in marketingkanalen of -apparaten. De klant en z’n customer journey centraal stellen was dus altijd al logisch, ook in online advertising. Met steeds meer touchpoints voorafgaand aan een (koop)beslissing, is het centraal stellen van de klant(reis) alleen maar belangrijker geworden. Daarbij bestaat er niet zoiets als één customer journey voor je doelgroep of klanten; voor ieder individu is er een eigen klantreis. De bedrijven of marketeers die erin slagen op al die verschillende klantreizen in te spelen, zullen succesvol zijn. En met online advertising heb je misschien wel het krachtigste medium in handen om dit te realiseren.
-
Adwords: 3 redenen waarom Google stopt met advertenties in de rechterkolom
Na 15 jaar past Google de weergave van advertenties aan: de rechterkolom naast zoekresultaten wordt advertentievrij. Daar staat tegenover dat de jarenlang vastgestelde limiet van drie advertenties boven de zoekresultaten opgerekt wordt naar vier.
Daar is afgelopen dagen veel ophef over. Maar wat verandert er precies? Wordt er ruimte gemaakt voor iets anders? Of gaat het om de advertentie opbrengsten? In dit artikel beschrijf ik drie redenen waarom Google deze stap zet.
-
Marketing Automation
Hoe bepaal je de juiste kpi’s voor marketing automation?
Als je aan de slag gaat met marketing automation, moet je allereerst de randvoorwaarden op orde hebben. Daarover schreven wij gisteren al. De volgende stap is na te denken over de vraag hoe je het succes van je marketing automation gaat beoordelen. Kortom: het is tijd om de kpi’s vast te stellen!
-
Marketing Automation
Marketing automation: hoe ga je aan de slag?
Marketing automation, het via software automatiseren van marketingprocessen, kent ook een grote opmars in advertising, zoals in het verhandelen van advertentieruimte tussen adverteerders en uitgevers, ook vaak 'programmatic marketing' genoemd. Op dit moment gaat het dan voornamelijk om online adverteren, maar ook traditionele vormen van adverteren, zoals tv, radio en out-of-home, zullen de komende jaren geautomatiseerd en via technologie verhandeld worden. Hoe ga je met marketing automation aan de slag?
-
Waarom Google mobile-friendly sites voorrang gaat geven
Het Google-nieuws van afgelopen week, in ieder geval in zoekmachinemarketigland, was de aangekondiging dat Google vanaf 21 april 2015 de "mobile-friendliness" van sites zwaarder gaat laten wegen als ranking factor. En daar zijn diverse redenen voor te benoemen. Ik beschrijf er drie.
-
“Van strings naar things”, Marcus Tandler over de toekomst van search
Als je jezelf in de internationale zoekmachinemarketingwereld begeeft, dan is de naam Marcus Tandler je niet onbekend. Deze Duitse search expert spreekt al jaren op toonaangevende conferenties over de hele wereld. Volgende week donderdag, 20 februari, spreekt hij als keynote-spreker over de toekomst van search op de eerste editie van het Friends of Search-congres in Amsterdam. Deze week sprak ik alvast met hem over de toekomst van search.
-
Ontkracht: 10 SEO-mythes anno 2014
Ja, dat lees je goed. 2014. En nee, ik ben niet helderziend. In januari presenteerde ik bij Bol.com (slides) al eens over diverse SEO-mythes en ik merk dat ze allemaal nog steeds de ronde doen. Ik durf het dus zeker aan om te stellen dat onderstaande SEO-mythes in 2014 nog steeds rondgaan. En ik zal uitleggen waarom het mythes zijn: gangbare, maar ongegronde opvattingen.
-
De impactvolle Google update die niemand ziet
Google voert jaarlijks meer dan 500 updates door aan het zoekmachinealgoritme.
Een update die veel impact heeft, maar die je snel over het hoofd ziet, is bekend als de ‘Google Venice update’. Google stelt namelijk automatisch de locatie in waarvandaan je zoekt en past je zoekresultaten daar sterk op aan.
Een uitgebreid overzicht van de werking en impact hiervan. En hoe je hierop in kunt spelen.
-
Prins Friso nieuws, hoe vlug ontsluit Google nieuwe content?
Google vindt de ‘Freshness’ van zoekresultaten steeds belangrijker. Hoe actueel of ‘fresh’ waren Google’s zoekresultaten in de uren nadat het nieuws van Prins Friso’s ski-ongeluk bekend werd? Een test case van het Google Freshness algoritme met bevindingen en screenshots.
-
Google Analytics aanpassing: “U meet tot 1% meer bezoek”
Google Analytics wijzigt vanaf vandaag haar meetmethode. De definitie van een ‘bezoek’ (of sessie) verandert om - naar eigen zeggen - een nauwkeuriger beeld te geven van website interacties. Resultaat volgens Google: u meet tot 1% meer bezoeken op uw site. (het aantal bezoekers blijft ongewijzigd)
-
Case: website niet bereikbaar? Google vindbaarheid weg
Wat gebeurt er met je Google vindbaarheid als je website (tijdelijk) niet bereikbaar is? Onlangs maakte ik mee dat hierdoor een nummer 1 positie in Google op een zeer competitieve zoekterm volledig wegviel. Het gebeurde de financiële vergelijkingssite Independer.nl, die ik vanuit OrangeValley op SEO gebied adviseer en begeleid. De learnings op een rij.
-
Wat betekent Google real-time Search voor SEO?
Zoekmachine Google lanceert de afgelopen weken werkelijk dagelijks het ene na het andere interessante product. Belangrijk vind ik met name de personalisatie van Google’s zoekresultaten voor iedereen (ook wanneer je niet ingelogd bent!), wat niet vaak genoeg kan worden benadrukt (zie ook Keesjan Deelstra’s post hier op M!: “Google Personal search for everyone: Gevolgen voor SEO?”).
Maar met name veel aandacht kregen de nieuwe real-time zoekresultaten van Google (MF artikel “Google omarmt real time search”). Maar wat betekent dat voor zoekmachine-optimalisatie, ofwel SEO?
-
AD.nl maakt SEO misstap met nieuwe website
Het is je denk ik niet ontgaan: het Algemeen Dagblad heeft vandaag een nieuwe website gelanceerd. Je kunt veel zeggen over het uiterlijk, maar daar ga ik even niet op in. AD.nl heeft namelijk een flinke misstap gemaakt waar het gaat om zoekmachineoptimalisatie (SEO).
Het gevolg? Vrijwel het complete (!) archief van AD.nl is niet meer bereikbaar vanuit zoekmachines. Klik maar eens door op de pagina’s die Google van AD.nl heeft opgeslagen in de index van de zoekmachine. Waarom is dit een SEO misstap? En hoe kun je dit voorkomen?
-
26 learnings van het Webanalytics congres 2009
Vandaag vond in het Okura hotel te Amsterdam het Webanalytics congres 2009 plaats. Het programma bevatte interessante sessies en sprekers, waaronder een keynote presentatie van Dennis Mortensen, oprichter van Yahoo Web Analytics (voorheen IndexTools), en een inspiratievolle presentatie van Marc Lammers, voormalig bondscoach Nederlandse hockeydames.
Op diverse plaatsen online, waaronder Twitter en diverse blogs, vind je nu en de komende dagen verslagen van het Webanalytics congres. In plaats van een verslag van de dag vind je hieronder de 26 meest interessante quotes & learnings die ik vandaag heb gehoord: