Jim Stolze
Tech-ondernemer

Jim Stolze is een pionier en consultant op het gebied van digitale transformatie. Hij werd vooral bekend als de drijvende kracht achter de TEDx-conferenties in Europa en het Midden Oosten. Bij RTLZ is hij wekelijks te zien als innovatie-deskundige in het televisieprogramma Toekomstmakers.
Sinds 2017 staat Jim Stolze aan het hoofd van Aigency, een platform voor artificial intelligence. Met een jong team op het Amsterdam Science Park opereert Aigency als een ‘broker’ tussen vragen van multinationals (data) en studenten / startups (algoritmes).
-
TEDtalk Tuesdays: Barry Schwartz
Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst een TEDtalk Tuesday-filmpje op MF heb gepost. Destijds geïnspireerd op de actie van CNN nam ik me voor om geregeld een lezing te plaatsen uit de geweldige collectie van TED.com voorzien van persoonlijk commentaar of misschien een actuele aanleiding. Daar was deze week aanleiding genoeg toe en de keuze is gevallen op Barry Schwartz.
-
De merken achter TEDxAmsterdam
De laatste keren dat ik op Marketingfacts heb geschreven, ging het over de content op TED.com en de sprekers van TEDxAmsterdam. Maar de laatste weken krijg ik steeds meer vragen over de sponsors van TEDxAmsterdam. Mensen vragen zich af hoe wij zo’n productie kunnen financieren zonder dat we subsidie krijgen van de overheid of dat we entreegeld vragen. Who pays the ferryman? Een relevante vraag, zeker om deze te beantwoorden vanuit een marketing-perspectief hier op Marketingfacts.
-
TEDtalk Tuesdays: Stap uit je kudde
Gisteren verwees Matthijs naar een TED-talk van http://www.marketingfacts.nl/berichten/20100726_broodnodig_journalistenvoer_wikileaks">Julian Assange over zijn website Wikileaks. In dezelfde week sprak ook Ethan Zuckerman, die ik voorheen alleen kende als supersnelle live blogger tijdens TED-congressen. Zijn talk over “kuddes” leek mij perfect om aan de M!-lezers te tonen:
-
Vergelijking: Google Nexus One en Apple iPhone
Vorige week schreef ik op mijn blog over mijn ervaringen met zowel de Nexus One als de iPhone. Via Twitter kreeg ik een aantal erg leuke aanvullingen die ik met deze posting wil delen. Zoals je misschien wel weet, ben ik sinds 2007 tamelijk vergroeid met mijn iPhone. Het is nog een van de eersten die ik destijds zelf in 28 uur tijd heb gehackt. Ik heb er veel lol aan beleefd, veel uitgeprobeerd en voor een aantal klanten (waaronder NU.nl) een iPhone-avontuur gestart. Maar in februari kreeg ik de nieuwste Google Phone in handen. Hij wordt de Nexus One genoemd en is de opvolger van de G1, de telefoon die op basis van Google’s operating system Android werkt.
-
TEDtalk Tuesdays: Ademloos luisteren
In eerdere afleveringen van TEDtalk Tuesdays hier op Marketingfacts, heb ik het over de emotionele waarde van reclame gehad, over het opwekken van creativiteit en over de toekomst van techniek. Vandaag aandacht voor een talk van Illusionist David Blaine die op TEDmed spreekt over dingen die dokters voor onmogelijk houden.
-
TEDtalk Tuesdays: Kevin Kelly
Eerder is op Marketingfacts al aandacht besteed aan het congres TEDxAmsterdam dat afgelopen november plaatsvond. In de aanloop ernaar toe heb ik al een aantal TED-talks met jullie gedeeld, waarbij die van Rory Sutherland het hoogst gewaardeerd werd. (Nog niet gezien? Alsnog even doen!)
In deze editie van TEDtalk Tuesdays leek het mij wel aardig om een van de talks van 20 november te plaatsen. In verband met het aantal internet-junkies onder de MF-lezers heb ik gekozen voor Kevin Kelly:
-
TEDtalk Tuesdays: Kevin Kelly
Afgelopen vrijdag vond het congres TEDxAmsterdam plaats. Marketingfacts heeft al een aantal interessante postings hieraan gewijd en ook Sanoma Uitgevers was ter plaatse om behind the scenes opnames te maken met de aanwezige sprekers.
Daarom in deze aflevering van TEDtalks-Tuesday aandacht voor een van de belangrijkste sprekers van TEDxAmsterdam.
-
TEDtalk Tuesdays: Siegfried Woldhek
Twee weken geleden lanceerden we een nieuwe rubriek op Marketingfacts: TEDtalks Tuesdays! Volledig geïnspireerd op de actie van CNN zal ik elke
dinsdag-eh ja- een talk plaatsen uit de geweldige collectie van TED.com voorzien van wat persoonlijk commentaar of misschien een actuele aanleiding. De derde talk die ik met jullie wil delen is van Siegfried Woldhek:
-
TEDtalk Tuesdays: Elisabeth Gilbert
Vorige week lanceerden we een nieuwe rubriek op Marketingfacts: TEDtalks Tuesdays! Volledig geïnspireerd op de actie van CNN zal ik elke dinsdag een talk plaatsen uit de geweldige collectie van TED.com voorzien van wat persoonlijk commentaar of misschien een actuele aanleiding. De tweede talk die ik met jullie wil delen is van Elisabeth Gibert:
-
TEDtalk Tuesdays: Rory Sutherland
Vandaag lanceren we een nieuwe rubriek op Marketingfacts: TEDtalks Tuesdays! Volledig geïnspireerd op de actie van CNN zal ondergetekende elke dinsdag een talk plaatsen uit de geweldige collectie van TED.com voorzien van wat persoonlijk commentaar of misschien een actuele aanleiding. De eerste talk die ik met jullie wil delen is van Rory Sutherland:
-
TED Global (4): de afsluiting
De afsluitende dag van TED Global startte met “Cities past and future”. Dit thema werd wat mij betreft het beste verbeeld door Eric Sanderson die met het “Manna-hatta Project” een brug slaat tussen het New York van vandaag, het New York hoe het had kúnnen zijn en hoe het zou moeten zijn. Met behulp van oude landkaarten, een GPS-toestel en heel veel data kan hij laten zien hoe New York eruit zag vóórdat de urbanisering zijn intrede deed. Aangezien op dit moment elke millimeter van de stad is volgebouwd, laat Sanderson’s interactieve kaart van NY zien dat niets los staat van het verleden.
Manna Hatta: linkerhelft anno 1609 en rechterhelft anno 2009
-
TED Global (2): onzichtbare krachten in Oxford
De sessies van de tweede dag van TED Global pasten perfect bij het thema “the substance of things not seen”. In eerste instantie fronste ik mijn wenkbrauwen bij de keuze van dit thema, maar de spekers gaven er zo’n prachtige inhoud aan dat ik het met terugwerkende kracht een briljante vondst vind.
Verborgen verbintenissen
De dag startte met de sessie Connected Consequences. Je zou kunnen zeggen dat “the power of the network” zo’n onzichtbare kracht is. Volgens Jonathan Zittrain hebben we verschijnselen als het Internet, Wikipedia en andere voorbeelden te danken aan kleine groepen fanatieke (lees: nerd-achtige) vrijwilligers (onbetaald) die achter de schermen ervoor zorgen dat wij doen wat we willen doen op het web. -
Het curriculum vitae van Michiel Buitelaar
Een van de best bewaarde geheimen van onze branche vind ik Blueshots.tv. De internet-televisiezender van Ronnie Overgoor ging vorig jaar met relatief weinig kabaal van start, maar laat tot op de dag van vandaag zien heel consequent en op gedegen wijze prima televisieprogramma’s te maken voor de online professional. Hoogtepunt tot nu toe is voor mij het interview met Michiel Buitelaar (COO digital Sanoma).
Hij wordt geïnterviewd door Joris van Heukelom die in zijn programma Curriculum Vitae alles uit de kast haalt om vooral “de mens achter” de geïnterviewde te laten zien. Zo is zijn openingsvraag aan Buitelaar bijvoorbeeld: “Hoe komt iemand met jouw kwaliteiten alsnog in de media terecht?”
Ironie is deze beide media-iconen niet vreemd en het gaat dan ook over onder meer Endemol, netwerken, woedende aantijgingen, intellectuelen, Rotterdam, verandering, ergernis, het Groene Hart, ingewikkeld koken, boekenwurmen, uitzichtloosheid, hallucinante bedragen, bezwijken op het toilet, BEN en de toekomst van het toerisme.
-
Rot op met je merk!
Afgelopen donderdag werd ik gevraagd om op BNR Nieuwsradio iets te vertellen over adverteren op internetfora. Ik was uiteraard blij met de interesse van adverteerders in verschillende vormen van online advertising, want de online mediabestedingen liggen verhoudingsgewijs nog wel flink achter op de mediaconsumptie. Maar als merken opmerkingen maken als “wat marketingeuro’s verschuiven naar online communities”, krijg ik een lichte buikpijn.
Tijdens het interview vertelde ik dat markteers snel fouten maken wanneer ze zulke acties ondernemen. Dat zijn namelijk dezelfde figuren die al jaren onze huiskamer binnen denderen met ongevraagde folders en slecht gemaakte televisiereclame. Wat gaat er gebeuren als zij ook onze internetfora of weblogs gaan betreden?
Kern van het gesprek zat hem wat mij betreft in de vergelijking met het echte leven. Online communities zijn niet anders dan fysieke gemeenschappen.
-
De reclame die Marktplaats eigenlijk had moeten maken
De finale van Idols is volgens ingewijden spannender dan ooit. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat er vanavond veel mensen voor de buis zitten. En welke adverteerder gaat daar -naast Rexona- de vruchten van plukken?
Wat mij betreft laat Marktplaats hier een geweldige kans liggen om op een sympathieke manier aan haar merk te bouwen. Vorig jaar probeerde de Hollandse dochter van Ebay een serie tv-commercials om hun nieuwe slogan “Gemaakt voor elkaar” kracht bij te zetten. Het reclamebureau had flink zijn best gedaan en het resultaat was smaakvol gefilmde mensen die overal op straat mogelijke verkoopobjecten tegenkwamen.
Maar de reden voor mijn posting was een toevalligheid in de uitzending van twee weken geleden. Om primetime een onbetaalde product-placement en ik kon het niet laten om hier een consumer generated commercial van te maken (zie video).