-
De nieuwe gesel van telemarketing: robocalls op basis van AI
Artificial intelligence (AI) biedt kansen voor de toekomst, daar zijn velen het over eens. En dus groeit ook de toepassing ervan binnen het marketingdomein. Een goed voorbeeld ervan zijn chatbots die bedrijven graag inzetten en waar consumenten graag gebruik van maken - al begrijpen die consumenten lang niet altijd met wie ze aan het chatten zijn. Aan de donkere kant van het spectrum vindt evenwel een angstwekkende ontwikkeling plaats: door AI gedreven robocalls. Ik heb het dan niet over een geluidsopname die je ongevraagd te horen krijgt. Nee, dit gaat om een robot die jou belt en op een natuurlijke wijze een (verkoop)gesprek met je voert. Een robot die vrijwel niet van echt te onderscheiden is. Het heeft veel weg van phishing via de telefoon. En het komt zonder twijfel ook onze kant op.
-
Mobile
Het walhalla van marketing insights: mobiel
De snelle acceptatie van smartphones en tablets door consumenten heeft marketeers welhaast het walhalla in geleid van marketing insights. Dankzij ‘mobiel’ kunnen ze nu beschikken over een voorheen ongekend breed en gedetailleerd beeld van consumentengedrag.
-
Web 3.0 = big data + internet of things + semantic technology
Het was onrustig buiten de Beurs van Berlage toen op 20 februari de tweede Data Donderdag van start ging. De op dat moment nog luidruchtige Ajaxsupporters zouden een veel betere avond hebben gehad als ze in de Beurs waren aangeschoven. Helaas voor hen was dat slechts voor een select gezelschap deelnemers weggelegd die zich tijdig hadden ingeschreven voor dit groeiende evenement.
-
Content kan geen koning zijn, wel een behulpzame lakei
"Content is King" - wie durft dit sleetse motto nog openlijk aan te hangen? Slechts een enkeling denk ik, sinds de debunking ervan is losgebarsten. Je kon erop wachten dat dit zou gebeuren: contentgoeroes hadden het er zelf naar gemaakt. Het kon écht niet langer. Want wie meent nou serieus dat iedere business moet veranderen in een uitgever? Of dat we ons alleen nog bezig horen te houden met het tellen van stories?
-
Big data-successen voor het voetlicht op Data Donderdag
Op 12 december vond in de Beurs van Berlage de allerallereerste editie plaats van Data Donderdag. Data Donderdag is een initiatief van Mark van Rijmenam, Rob Dielemans en Rutger Wetzels. Mark trad deze avond op als spreekstalmeester. Sommigen zullen hem kennen als grondlegger van BigData-Startups, een online kennisplatform over, je raadt het al, big data. Data Donderdag wil uitgroeien tot een tweemaandelijkse meetup over big data, waarbij het nadrukkelijk gaat om heel concrete toepassingen. De organisatie wijst er met nadruk op dat het niet om technische verhandelingen gaat; de gemiddelde data scientist zal er dus niet zo goed aan zijn trekken komen. Managers en business owners des te meer, zo bleek op 12 december.
-
Besef goed wat je KPI met je doet
Voor sommigen is het een zegen, voor anderen een gesel van de moderne tijd: de key performance indicator, in corporate lingo kortweg aangeduid als KPI (en liefkozend uitgesproken als "kee pie aj"). Maar KPI's worden vaak van middel tot signalering tot doel op zich. En dat brengt soms ongewenste effecten met zich mee.
-
De slimme B2B-marketeer investeert mondjesmaat in social media, blogs en online video
Als marketeer of salesmanager in business-to-business heb je het er maar druk mee. Volgens Hubspot zelfs heel erg druk: 93 procent van de B2B-marketeers zou volgens deze – toegegeven: dubieuze - bron met content marketing bezig zijn in de VS. En er al 30 procent van het totale marketingbudget aan uitgeven. Marketeers in B2B zouden gemiddeld op zes social mediaplatforms actief zijn: Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube en blogplatforms. Daarmee zijn ze er nog niet, want volgens sommige zelfbenoemde deskundigen – en die kunnen het weten – is het de hoogste tijd dat marketeers ook Pinterest, Tumblr, Instagram en what have you in B2B gaan inschakelen. Want als ze dat niet snel doen, dan zijn ze ten dode opgeschreven. En dat betreft uiteraard B2B'ers over de gehele wereld, niet alleen in de VS. Het is zonder twijfel allemaal zeer goed bedoelde raad van deze deskundigen.
-
Gezocht: een pan-Europese online bank
Van oudsher is de Europese markt van financiële diensten voor consumenten sterk gefragmenteerd langs de landsgrenzen. Afgezien van wat internationale fondsbeheerders en credit cardmaatschappijen zijn er geen financiële merken die in ieder land verkrijgbaar zijn. Het staat in schril contrast tot de markt van consumentengoederen waar merken als Apple, Boss, Dior, Fiat of IKEA binnen Europa geen landsgrenzen lijken te kennen: je treft ze overal aan.