Patrick Petersen
online marketeer en bureau eigenaar AtMost

Patrick Petersen (1972) is docent, auteur en consultant op gebied van strategische en operationele online marketing/ internet-marketing, internet-technieken, koppeling marketing-strategie aan internet-strategie, internet-communicatie, e-mail-marketing, viral marketing en zoekmachinemarketing.
Hij is technisch en creatief schrijver plus auteur op gebied van internettrends, online marketing en internettechnieken en heeft naast een aantal eigen boeken sinds 2006 een column in The Times en diverse Nederlandse businessmagazines. Hij is tevens eigenaar van AtMost.nl en CCIC.nl en bedient klanten als de Trendhopper Holding, DELTA, Allure uitzendbureau, Avery Europe, TU Delft, TNT-Prime Vision, Lectric, ISBW, Appoint/ Competence Factory en IKEA Nederland BV. Daarnaast is hij vooral zichzelf. Hij is onder andere auteur van het Handboek Online Marketing (genomineerd voor de PIM Marketing Literatuurprijs)
-
Top 5: Social Media #tips of #fail
Tijdens de Nationale Marketingdag 2010 was het een komen en gaan van presentaties op gebied van Social Media (Marketing). Voor mij heeft Social Media de fase bereikt waarbij we eens goed moeten benoemen wat wél en wat níet werkt in de ‘socialsphere’. Dat het een relatief goedkope vorm van marketing is, is duidelijk. Dat het sociale bereik in Nederland per dag gestaag toeneemt is ook duidelijk. Tijdens de #nmd2010 heb ik een toplijst genoemd van actuele sociale voorvallen, cijfers en cases en daar de focus gelegd of wat je beter wel en beter.. níet kunt doen. De #tips en #fails dus.
-
Stephan Fellinger tijdens de SpinAwards: ‘Het gaat hartstikke goed met de sector ’
Letterlijk tijdens de uitreiking van de SpinAwards sprak ik de man achter de awards, Stephan Fellinger. Fellinger gaf aan dat het in de internetindustrie gewoon goed gaat als we het vergelijken met de rest van de industrie. De 2009-editie van de jaarlijkse SpinAwards bestempelt hij dan ook als ‘positief’ ondanks dat een categorie als ‘Beste webdesign’ geen winnaar kent en de categorie ‘Beste innovatie’ zelfs geen genomineerden. Een bevlogen interview met een bevlogen internetprofessioneel op enkele meters voor het podium waar de begeerlijke prijzen werden uitgereikt op 8 april.
-
Charlie Kindel (Microsoft) toont een draaiende Windows Mobile 7 telefoon
Tijdens de Microsoft Dev Days 30 en 31 maart 2010 spraken wij Charlie Kindel (@ckindel). Naast Porscheliefhebber en voetbalfan is hij vooral topman van Microsoft Windows Mobile 7. Aangezien het eerste aantal draaiende werkende telefoons zeer schaars is vragen wij Kindel naar de functionaliteiten van de mobiel die pas eind 2010 verkrijgbaar is. Een uniek interview met unieke beelden van een werkende mobile met Windows Mobile 7 waarbij Kindel uitlegt dat Microsoft bezig is de ‘best mobile experience’ te creëren. Naast de al draaiende apps van FourSquare en Seesmic (een Twitterclient) de vraag aan Kindel hoe vernieuwend en ‘social’ de eigen Microsoftelefoon is.
-
Interview Jason Theodor: Hoe creatief denken tot conversie leidt
Er is niets mooiers in het magisch marketingstrategisch landschap dan de essentie van nieuwe online instrumenten te doorgronden om zo de succesfactoren te bepalen. Ook als voor deze doorgronding een abstracte uittreding nodig is om vervolgens zeer concreet te landen. Vaag? In de jaren negentig maakten organisaties massaal de fout door internet te ’integreren’ in de marketingmix met de lancering van een flinke website en zoveel mogelijk naar het web te brengen. Opeens, net na 2000, was het internet niet het wondermiddel want de virtualisatie was kostbaar en genereerde te weinig handel. Dat het niet om de website gaat, maar om de cultuur- en procesverandering binnen je organisatie om de inzet van online tot een succes te maken, is een bewustzijn dat sindsdien is gegroeid.
-
Niels Baas (MTV) + Eric-Jan Doorenbosch (HI!) = MTV Mobile
Maandag 15 februari 2010 lanceerde MTV Networks en HI! hun MTV Mobile. Het belnetwerk is van HI!, de content en providing doet MTV. Tijdens de lancering sprak ik Niels Baas van MTV en Erik-Jan Doorenbosch, van HI!. Hoe willen ze de mobiele gebruiker vangen? Komt er speciaal MTV mobiele content? Hoe exclusief is MTV als mobiele contentprovider? En… we missen de iPhone als focus bij de beide ondernemingen. Hieronder het interview met beiden heren:
-
Gist: Ultiem social profile management?
Buzz van Google leek het begin te worden van een integratie van diverse sociale media met de Google chat en Gmail. Net als Google Wave wordt er aan die belofte nog niet voldaan en ‘buzzt’ de eerste parodie van de commercial al over het web. Google is welzeker goed op weg, toch lijkt een een vriendelijk Googledashboard met je Facebookcontacten, Hyves, Gmail, chat, Twitter, Linkedin en meer communities nog ver weg. Google lijkt een big brother-imago aan te nemen gezien de koppeling van privégegevens. De ultieme synergie tussen de genoemde communities zou dan ook een betere acceptatie kunnen hebben indien hij van een andere partij dan Microsoft of Google afkomstig is. De gratis dienst Gist.com lijkt een voorbeeld van zo een ‘objectieve’ partij te zijn (zie de videoreview hieronder). Gist is niet nieuw maar lijkt - onder andere door de komst van een iPhone-applicatie- aan gebruikerswaarde toe te nemen.
-
Bert Brussen (#Twittershizzle) over ‘paarse broeken-dingetjes’
Twitteraar Bert Brussen (@bertbrussen) is bekend van De Jaap, Nieuwe Revu en ooit GeenStijl. Hij is op Twitter een van de meest invloedrijke Tweeps en neemt geen blad voor de mond. Op dinsdag 9 februari 2010 organiseerde Brussen samen met diverse Twittercollega’s een eerste #Twittershizzle-event in Stairway to Heaven te Urecht. Twittershizzle is het initiatief dat een tegenhanger moet zijn voor teveel ‘ons-kent-ons’ ontmoetingen die weinig creatief en oprecht lijken in een ‘Paarse broeken’-sfeer. Wat de uitkiezing van Twitter-van-het-jaar begin 2010 aantoonde is dat je met een ‘eenvoudige’ uitverkiezing veel exposure kunt bewerkstelligen in de sociale media. Is Twittershizzle misschien het evenement dat op een gepaste manier de verandering in hedendaagde Twittercultuur verwoordt?
-
TU Delft: Nederlandse universiteit met eigen iTunes U channel
De TU Delft presenteerde gisteren op een nuchtere wijze hun eigen iTune U-channel. Na veel gecommuniceer met Apple was er toestemming verkregen voor een echt (live) videokanaal waarbij iedereen (niet alleen TU-studenten) het onderwijs gegeven aan de TU kan mee beleven. Op dit moment is dit kanaal met 200.000 colleges, video’s en podcasts een van de grootste en snelst groeiende bronnen van gratis content op gebied van onderwijs. Meer dan 200 onderwijsinstellingen wereldwijd gebruiken de dienst om hun doelgroep (opnieuw) te bereiken. De unie presenteert het kanaal inclusief mobiele toepassingen en het op termijn kunnen zoeken naar onderdelen van colleges. Alle (live) footage van de colleges vallen onder het CC en zijn voor vrij gebruik beschikbaar. Meer context en een interview met pr-dame Simone de Jong en Internetmanager Rob Speekenbrink van de TU Delft vind je hieronder:
-
Patrick de Laive & Bowlr 2010
Donderdag 28 januari 2010 was het in bowlingcentrum Knijn te Amsterdam tijd voor Bowlr (zie ook #bowlr op Twitter). Aan de drijvende kracht achter Bowlr -Patrick ‘The Next Web’ de Laive- de vraag hoe en waarom hij de interactieve industrie op deze manier bij elkaar brengt. Bowlr is simpelweg “het mooiste interactieve event van het jaar,” zegt De Laive. Is Bowlr definitief de aanleiding voor meer events in en met de interactieve industry? Kunnen we meer van dit soort happy media-events verwachten? En hoe zit het met de extra ingehuurde professionele Poolse bowlers? Onder andere de teams van Marketingfacts, Hyves, Microsoft, VPRO, Mobypicture, Tweedehands.nl, Marktplaats, E-sites kom langs in de film. Ze laten zien, niet alleen virtueel maar ook ‘in real life’ sterk zijn in sociale media.
-
Professor David Chrystal: “94% van de online advertenties zijn nutteloos”
Tijdens het IMME event in de Jaarbeurs van Utrecht gingen we op zoek naar de meest markante spreker van het interactieve event. Professor David Crystal was verbonden aan de Universiteit van Cambridge en dankt daar zijn nette Engelse accent aan. Op het IMME presenteerde hij een duidelijk statement: ‘94% van de online advertenties zijn nutteloos’. Als professor in de Linguistics heeft Chrystal zich bezig gehouden met onderzoek naar semantic targeting van online advertenties. Nog te vaak zien we advertenties voor voetbalproducten geplaatst staat op een tennisportal. Hartstikke leuk dat Adsense van Google; de technieken van Crystal reiken verder en positioneren je display-ad nog relevanter.
-
Nieuwjaarsborrel IPAN-IAB-EMMA-VINEX online tuesday: ‘Jouw 2010 voorspelling?’ (Deel 2)
In deel 2 (zie hier deel 1) interviewt Lenneke onder andere de redactie van Quote, Vincent Everts, YouTube-Google, diverse Twitterazi en Ben van der Burg. Wordt adverteren online definitief Cost Per Lead? Hoe zit het met al die profielen en data in de sociale netwerken? Wordt het onder aanvoering van Google vooral mobiel internetten of verslaat online gewoon offline en bestaat crossmedia in 2010 wel heel erg uit online? En hoe zit het met de trends in online video in 2010?
-
Nieuwjaarsborrel IPAN-IAB-EMMA-VINEX online tuesday: ‘Jouw 2010 voorspelling?’ (Deel 1)
Wat worden nu dé trends voor 2010. Wordt het een suf online jaartje of gaan we echt los met alles wat al jaren op stapel staat om echt door te breken. Het mag duidelijk zijn dat online accountable moet gaan worden. Gaat de sociale media zo sterk vervuild worden dat in 2010 en de waarde afneemt? Een harde shake-out in blogland? Conversiegerichtheid van online concepten? Hardere CPM voor displayads of alleen nog maar CPL? Hoe worden crossmediaal de budgetten verdeeld in 2010? Gaat mobiele marketing de massa eindelijk bereiken in 2010? Augmented reality breekt échte door? Het einde van Twitter en alleen nog maar geobased toepassingen met communicatiefuncties? Lenneke (AtMost.TV en voorheen RTL Nederland) vraagt naar “dé internettrend voor 2010” tijdens de IAB-IPAN-EMMA-VINEX & online tuesday borrel.
-
Boekenverkoop staat bol van de e-books
Digitaal lezen noemen ze het. Het lezen of ‘tot je nemen’ van een digitaal boek op een PDA, e-reader of ander digitaal apparaat. Het is dé hit in boekenland op dit moment. Als auteur van diverse boeken sta ik er nog kritisch tegenover. Daar waar -voor een auteur- de opbrengsten van een boek in Nederland al zeer beperkt zijn, ligt het gevaar van het gehackt worden van je e-book vooral in Nederland realistisch op de loer. Het aanbod van eenvoudig te downloaden gehackte e-books is enorm. In december 2009 werd bekend gemaakt dat de e-bookencryptie van Amazon groots is gehackt. Hoe je de Kindle van Amazon hackt stonds zelf al in 2008 op het web in de vorm van een heldere tutorial.
-
10.000 girls kiezen hun favoriete gadget
Ooit werden gadgets door de mannelijke dertigers met minimaal een HBO-opleiding massaal aangeschaft. Het regelmatig aanschaffen van ‘show off’ was onderdeel van hun mannelijke lifestyle. Momenteel lijken vrouwen dit op hoge snelheid in te gaan halen en bieden fabrikanten steeds vaker gadgets aan speciaal voor de vrouw. In een onderzoek van Saatchi & Saatchi uit het jaar 2007 werd al duidelijk dat fabrikanten van consumentenelektronica in dat jaar ruim 900 miljoen euro zijn misgelopen omdat ze de vrouwen niet wisten te bereiken met hun elektronica. Denk je aan vrouwen en gadgets dan doet Dutchcowgirls.nl, van Marjolijn Kamphuis een goede poging dit op niveau te koppelen. 3 december 2009 is op de GirlsGadget2009 de verkiezing voor de Girls gadget van 2009 van start gegaan. Een voorbeeldige vorm van social media marketing gezien de enorme buzz rondom deze uitverkiezing.
-
Nivea gaat mannen via mobiel advies geven
Een mobiel is niet meer alleen om mee te bellen. Het is verworden tot een modeaccessoire met een steeds hoger gehalte aan widgets, mobiele toepassingen en mobiel advies. Mooi op tijd, want de snelheid van (af) handelen en relevantie lijken de pijlers voor succesvolle mobiele marketing. Een mobieltje is een personal device dat we -in een marketingpositionering- als een apparaat in de intieme zone van de gebruiker kunnen plaatsen. Deze week lanceert NIVEA for Men met die gedachte een gratis mobiele adviseur voor gezichtsverzorging op niveaformen.nl. Op deze mobiele website kunnen mannen overal snel maatadvies kunnen krijgen voor verzorging van de gezichtshuid. De site geeft mannen gratis mobiel advies over wat hun huid nodig en meer persoonlijke wensen op basis van een mobiele intake van onder andere huidtype.Crossmediaal worden mannen op speciale schappen in diverse drogisterijen naar de website verwezen. De mobiel geeft dan ter plekke advies op maat en extra informatie over het gebruik van de producten.