Luuk Ros
Manager Content en Business NIMA Nederlands Instituut voor Marketing

‘Professional Consumer’ Luuk Ros is sinds januari 2016 Manager Content voor NIMA, na twee jaar hoofdredacteur te zijn geweest van Tijdschrift voor Marketing / MarketingOnline en vijf jaar van MarketingTribune. Luuk studeerde in 1995 af (hbo Communicatie) en werkte bij een aantal corporates (Albert Heijn, Debitel en Praxis), bureaus (Van Oorschot, Coebergh), maar vooral bij B2B-vakmedia. Voor NIMA schrijft hij op Marketingfacts over innovatie in marketing. Sinds maart 2018 is hij hoofdredacteur van Marketingfacts.
-
Leren over marketing: terug naar het klasje of liever een podcast?
Marketingstudent Nyasa van den Berg vraagt zich af op welke wijze vakgenoten zich het liefst ontwikkelen en voert een onderzoek uit naar de praktijk van marketingonderwijs. Wat willen we eigenlijk?
-
Brabant de gekste (marketeer)
Om even aan alle clichés voorbij te gaan: Noord-Brabant is náást de Randstad natuurlijk een enorme economie. Er moeten duizenden marketeers werken. De belangstelling – zowel in nominaties als deelnemers – voor de eerste bekendmaking van de Beste Brabantse Marketeer (BBM) overtreft alle verwachting, wat maar weer onderschrijft dat ze er in het zuiden graag werk van maken als de provincie op één of andere manier als 'hard werkend doch Bourgondisch' kan worden gepositioneerd.
-
LinkedIn-steekproef: helft fantaseert NIMA Diploma bij elkaar
Bijna de helft van de gediplomeerden die via LinkedIn aangeeft te beschikken over NIMA A, B of C blijkt in werkelijkheid geen NIMA Diploma te hebben of heeft een lager diploma dan wordt beweerd. Dat blijkt uit een steekproef die de beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales deze maand heeft uitgevoerd. Er staan zelf mensen als vakdocent voor de klas die doodleuk aangeven een diploma te hebben. Nou, niet dus.
-
Agendapunt van je beoordelingsgesprek: opleiding
Veel HR-verantwoordelijken maken zich zorgen over het ontbreken van een plan op het gebied van scholing en opleiding van eigen personeel. Dat Nederland-kennisland zoveel bedrijven telt waar eigenlijk niks is geregeld, wil niet zeggen dat er geen geld of goede wil is, maar je zult er in veel gevallen zelf een zaak van moeten maken. Juist voor professionals in marketing is dat van levensbelang. Je bent zo goed als je laatste succes. Marketing is competitie. Het is niet anders.
-
Waarom jonge marketeers beter zijn in duurzaam ondernemen
De NIMA Wereldmarketeers zijn op zoek naar bedrijven en jonge teams om deel te nemen aan de Marketing Impact Challenge 2021. Niet als excuusproject voor een 'beetje verduurzaming' maar om te bewijzen dat het kán: Ondernemen, winst maken, geld verdienen en tegelijk een bijdrage leveren aan een betere wereld.
-
Data-driven online branding
Het lijkt een stiefkindje van de zeer performance gedreven online-marketingmix, maar juist het bouwen van merken in aanloop naar conversie of retentie verdient veel meer aandacht dan ze krijgt. Juist in dit eigenzinnige tijdsgewricht waarin zoveel nadruk ligt op die laatste klik, wordt gemakkelijk voorbijgegaan aan het merkenbouwen dat eraan vooraf zou moeten gaan.
-
Voorn spreekt Ritson
Onlangs sprak Ronald Voorn één op één met marketingprofessor Mark Ritson. Er bestaan veel columns, onderzoek, video's en er is lesmateriaal, maar zijn alomvattende kijk op het marketingvak in één kloeke bundel dode bomen ontbreekt. Er bestaat geen Ritson-boek. Daarom is het verleidelijk af en toe mee te schrijven. Zéker als hij zich uitspreekt over de zin en onzin van Sharp, twijfels over de NPS-score, big tech, kennis en competenties waarover een marketeer moet beschikken of de teloorgang van de waarheid. Maar de hamvraag bij dit gesprek was een andere: 'Heeft marketing toekomst?'
-
Eveline van Zeeland schrijft Beste Marketingboek 2020
De Jaarlijkse PIM Marketing Literatuurprijs gaat dit jaar naar 'Marketing design met customer journey mapping' van Eveline van Zeeland; een boek met een vleugje neuromarketing en een forse toef design thinking. De jury roemt haar om de aandacht voor creativiteit binnen marketing met het combineren van klantbeleving en de context waarin de klant zich bevindt. We spraken juryvoorzitter Hans Molenaar.
-
Groeistrategie. Meer met minder
Een fenomeen waar in deze barre tijden vaker dan ooit vraag naar is: groei. Klinkt altijd spannend en ambitieus, maar de noodzaak om te groeien in omzet, marktaandeel en uiteindelijk winst is momenteel ook een manier om de crisis te overleven natuurlijk. Vraag is alleen hoe je dat voor elkaar krijgt.
-
Marketeer heeft een frisse blik op marketing
Marketeers hebben over het algemeen weinig te lijden van de coronacrisis waar het hun tevredenheid betreft. Ruim 84 procent van hen geeft aan ronduit tevreden te zijn in haar of zijn baan. Wie de resultaten van NIMA-onderzoek beziet vanuit het oogpunt van een werkgever ziet in één oogopslag waarvan een marketingprofessional het meest blij wordt: mooie projecten, toffe collega's en een goede sfeer. Velen geven aan zich steeds verder te ontwikkelen in het vak; bijna de helft wil zelfs weer een opleiding volgen.
-
De ballen verstand van Marketingstrategie
Wie doorleert en doorleert in marketing stuit aan het eind op de magische wereld van de strategie. Een slecht begrepen begrip overigens, maar misschien wel het mooiste deel van het vak.
-
Abonnement op actuele marketingkennis
De zes vaakst genoemde onderdelen waarop marketeers zich wíllen ontwikkelen zijn best opmerkelijk: Strategie en innovatie wordt het meest genoemd, gevolgd door marketing automation, contentmarketing en een gedeelde vierde plek voor customer journey, B2B marketing en neuro & gedrag. Ziedaar dus ook de terreinen waarop in 2021 nieuwe of extra masterclasses en workshops zullen worden ontwikkeld.
-
Vertrouwen in succes van Tenzing
Het Platform Innovatie in Marketing had afgelopen 26 oktober een boeiende meet-up, die draaide om vertrouwen, of meer specifiek ‘Bouwen aan vertrouwen als merk’. En nu heeft PIM meer meetings met boeiende onderwerpen, maar we zagen een paar redenen om weer eens aan te schuiven bij het netwerk want dat was – eerlijk is eerlijk – even geleden.
-
Waar gaat het heen met marketing?
Welke belangrijke ontwikkelen hebben impact op de toekomst van marketing richting 2025? Die vraag staat centraal bij een omvangrijk onderzoek dat een team op de Hogeschool Utrecht zich stelt. Beetje navelstaren is de marketeer natuurlijk niet vreemd, maar het valt op hoe diep er dezer dagen wordt nagedacht over de rol en positie van het vak. Daar is reden toe, uiteraard.
-
Peilstok in je marketingafdeling
Wat een bedrijf aan marketingkennis en -vaardigheden nodig heeft, verschilt nogal per type bedrijf en per branche. Er valt daarom ook veel voor te zeggen het hele team of de hele afdeling eens door een scan te halen om uit te zoeken wát er aanwezig is, waar nog mogelijkheden liggen en waar een upgrade gewenst is in de vorm van bijscholing.