JDC
Digital business consultant i-SCOOP

Jean werkt sinds 1992 op het raakvlak van digitale technologie, marketing, sales en media. Hij is sinds 1996 exclusief bezig met digitale marketing en digitale transformatie voor B2B en technologiebedrijven.
-
Onzekere economieën zetten reclamebestedingen onder druk
Amper enkele jaren na een fikse economische en financiële crisis, worden we opnieuw geconfronteerd met onzekerheid, zenuwachtige beleggers en wankele beurzen. De redenen zijn anders en is er een groot verschil naargelang de regio maar de economische onzekerheid heeft een impact op de reclamebestedingen en vooral West-Europa en traditionele media lijken daarvan het slachtoffer te worden.
-
Studie: engagement van consument bepalend voor merkkeuze
Terwijl ik gisteren een post plaatste over het dalende engagement op Facebook, dat grotendeels aan de adverteerders is te wijten, postte Steve McClellan vrijdagnacht op MediaPost een stuk over een nieuw onderzoek in verband met de link tussen het engagement van consumenten en de keuze van een merk.
-
Facebook en engagement: merken slaan de plank mis
Sinds een paar jaar is het duidelijk dat Facebook in de eerste plaats uit is op de reclamebudgetten van merken en daartoe twee belangrijke “voordelen” heeft: een massa gebruikers en bezoekers en uw en mijn gegevens. Dat die aanpak voor Facebook werkt is duidelijk, zoals ik in een recente post beschreef. Adverteerders investeren gretig in campagnes om de fanbasis te vergroten en eenvoudige acties (PPC) om de trafiek naar externe links te creëren. Engagement is ver te bespeuren, zoals een onderzoek nu bevestigt.
-
Twitter en solidariteit: denken aan Pukkelpop
Ik was de afgelopen dagen in Londen, enkele dagen nadat de fameuze rellen waren losgebroken. Het is een stad waar volop wordt geïnvesteerd en gebouwd voor de Olympische Spelen van volgend jaar terwijl de verpaupering toeslaat. De politie was alomtegenwoordig maar lang niet zo talrijk als de dag na de bekende aanslagen in de metro, toen ik er ook was. Het leven gaat verder, zeker in Londen.
-
Selectieve participatie: wat marketeers moeten weten over technologie
Is er nog een bedrijf dat geen gebruik maakt van digitale technologieën voor marketing, klantenbeheer, customer service, reclame, PR en sociale interactie? Allicht niet. De businessfuncties waar technologie de grootste rol speelt zijn inderdaad vaak diegene die we onder ‘marketing’ in de breedste zin kunnen groeperen. Een marketeer moet dus wel wat weten over technologie. Maar hoeveel en wat dan?
-
Blogcommentaren en het belang van de sociale metric conversatieratio
Help, mijn blog krijgt geen commentaren! Ik hoor het vaker zeggen door bezorgde bedrijven die pas van start zijn gegaan met een blog. Om commentaren te krijgen moet je natuurlijk eerst een community hebben van mensen die je blog ook de moeite waard vinden. Bovendien zijn ze geen ‘must’. De commentaarcultuur is zeer verschillend in diverse landen en misschien zijn je posts gewoon supergoed. Ook zonder commentaren kan een blog erg populair zijn. Maar in veel gevallen is het nuttig om ze wel na te streven. En vooral om ze te meten.
-
Customer experience management: hoe ver staat jouw bedrijf?
Wie mijn blog af en toe leest of mijn posts op Marketingfacts en een aantal Engelstalige sites, zal ondertussen wel weten dat een consistente en waardevolle gebruikerservaring, een multichannel aanpak met een stevige portie social en klantgericht denken mijn favoriete thema’s zijn. Eigenlijk houd ik niet zo van het woord klantgericht, ik heb liever de term mensgericht. Uiteindelijk leidt het woord klant tot een verenging die ons fouten doet maken, zoals ik vrijdag illustreerde.
-
De slechte integratie van mobile in cross-channel marketing
Moet het nog gezegd worden dat de adoptie van mobiele apparaten, met de smartphone voorop, enorm snel stijgt en de mobiele revolutie nieuwe kansen en uitdagingen biedt voor bedrijven en marketeers? Voor Nederlandse ondernemingen zijn die zelfs bijzonder groot. Een recent onderzoek van IDC toonde immers aan dat Nederland een absolute mobiele koploper is. En hoe zit het met marketing?
-
Merken investeren massaal budgetten in Facebook fans
Engagement, sociale interacties, conversaties, relaties: het zijn allemaal woorden die we graag en gretig gebruiken als het gaat om de activiteiten die bedrijven moeten ontplooien op Facebook. Maar, hoe groot de mogelijkheden om op Facebook een open en participatieve interactiestrategie te hebben ook zijn: de waarheid is dat Facebook het vooral moet hebben van goede oude reclame. En dat merk je ook aan de prijzen.
-
De analytische uitdaging van de multichannel klant
Men beweert wel eens dat alleen vrouwen in staat zijn tot multitasking, het verrichten van verschillende taken tegelijkertijd. De realiteit is dat we tegenwoordig allemaal verondersteld worden om multitasking te zijn (de volkswijsheden laat ik in het midden). Het is nu stilaan duidelijk dat mensen verschillende media, apparaten en kanalen door elkaar en vaak - inderdaad - tegelijk gebruiken: multichannel. Dat biedt enorme mogelijkheden maar brengt ook gigantische uitdagingen mee.
-
De gigantische kosten van slechte online gebruikerservaringen
Je moet geen raketwetenschapper zijn om te weten dat merkervaringen consistent en waardevol moeten zijn om je bedrijf een positieve uitstraling te bezorgen. Het ligt ook voor de hand dat goede en consistente ervaringen op digitale “kanalen”, die meer en meer goed zijn voor de meeste contactmomenten met klanten en prospects, tot een betere conversie leiden. Een nieuw onderzoek toont de kost aan van inconsistente en slechte online ervaringen.
-
Inbound versus outbound marketing: een zinloos debat
Er wordt nu al jaren gedebatteerd over de evoluties van marketing en communicatie uit het “inbound” versus “outbound” perspectief. Inbound marketing wordt daarbij gedefinieerd als alle vormen van (overwegend digitale) marketing waarbij mensen je bedrijf of producten/diensten vinden en daar horen dan tactieken en kanalen zoals social media marketing, SEO, SEA, blog marketing en content marketing bij. Outbound marketing is dan weer alles wat we traditioneel wel eens “push” noemden zoals direct mail, telemarketing of het deelnemen aan vakbeurzen. E-mail marketing wordt in de VS meestal tot outbound gerekend omdat ze daar niet de opt-in regelgeving kennen zoals ze in Europa bestaat.
-
De verrassende impact van social content sharing op traffic
Social sharing tool AddThis publiceerde eerder al interessante data over hoe mensen, die het platform gebruiken, content delen. Vandaag komt concurrent ShareThis met de resultaten van een onderzoek naar ons ‘content sharing’ gedrag, in samenwerking met Starcom MediaVest Group. De studie is trouwens een eerste in het kader van een samenwerking tussen beide bedrijven. De belangrijkste resultaten op een rijtje.
-
De grenzen van reputatiebeheer: de PR realiteit van het BP olielek
Het veel besproken olielek in de Mexicaanse golf, eind april, zorgde voor een ongeziene golf (no pun intended) van commentaren, berichtgeving en communicatie via zowat alle mogelijke kanalen. Nu de media weer naar andere thema’s kijken is het tijd om de balans op te maken. Ik had onlangs een gesprek met iemand, die heel dichtbij de hele communicatie en PR stond op internationaal vlak. En wat blijkt? Ondanks alle negatieve berichtgeving en buzz zijn de gevolgen van het olielek op de business en reputatie van het bedrijf bijzonder klein.
-
Second screen engagement : het sociale medium TV
Eerder deze week modereerde ik het jaarlijkse Think Digital congres van IAB België. Zoals steeds was de ene spreker beter dan de andere maar de presentaties van Ogilvy’s Rohit Bhargava, Mindshare zijn Ciaran Norris, Olivier Blanchard (eind juni te gast in Antwerpen voor social media trainingen) en Eric Phu mochten zeker gezien worden. Dé verrassing van de dag, wat mij betreft, was echter Kevin Slavin die begin dit jaar zijn bedrijf verkocht aan Zynga, de mensen achter FarmVille. Een opmerkelijk verhaal over de rol van TV in een community context.