Ingmar de Lange
Merkstrateeg Mountview

Ingmar de Lange is merkstrateeg en voorloper rond merkbouwen in het digitale tijdperk. Met eigenzinnige inzichten en aanstekelijke energie maakt hij merken sterker, succesvoller en sympathieker.
Hij hielp al meer dan 100 merken, van bekende A-merken en B2B-organisaties tot goede doelen en start-ups.
Ingmar doceert op de bekende marketingopleidingen, zoals EURIB, Beeckestijn, NIMA, SRM, VEA, UvA en Nyenrode.
-
Cranberrysapje knalt met klassieke viral
Er was een tijd dat elke briefing voor elk reclamebureau hetzelfde was. De samenvatting: ‘Doe ons een viral’. Merkstrategie draaide even geheel om gekke, opvallende filmpjes, die spontaan leken te gebeuren en een hoog ‘voor de gebruiker, door de gebruiker’-gehalte hadden. Ze zorgden in een luttele tijd en voor een luttel bedrag voor miljoenen kijkers en uitverkochte schappen.
-
Merkvraag 23b: hoe meet je of merken werken?
Op Marketingfacts behandel ik wekelijks een elementaire vraag over merkbouwen. Vorige week schreef ik over het meten van het effect van je merkstrategie: welke methodieken zijn er en hoe gebruik je ze? Nu deel twee van het artikel.
-
Merkvraag 23a: hoe meet je het effect van je merkstrategie?
Wekelijks beantwoord ik op Marketingfacts een primaire vraag over merkstrategie. Ditmaal: je merk is ontwikkeld, de verandering is zichtbaar en de buzz is voelbaar. Maar hoe meet het effect? Ik behandel klassieke principes, veelgebruikte methodieken en eigentijdse formules. En omdat er veel over te schrijven is, doe ik dat in twee delen.
-
Merkvraag 22: hoe krijg je organisaties mee in je merkstrategie?
Wekelijkse behandel ik een elementaire merkvraag voor Marketingsfacts. Ditmaal: je hebt flink je best gedaan op je merkstrategie en ziet een toekomst vol mogelijkheden. Toch verandert er weinig, ondanks de leuke brainstorms, de mooie Powerpoints en de schouderklopjes bij het koffieautomaat. Hoe komt dat? Hoe krijg je je organisatie mee in je merkstrategie?
-
Merkvraag 21: hoe werkt growth marketing en waar moet je voor oppassen?
Elke week kijk ik voor Marketingfacts naar een nieuwe vraag over merkstrategie. Deze week: growth marketing daagt gevestigde principes van merkbouwers uit. Geïnspireerd op het succes van startups met growth hacking passen steeds meer marketeers deze frisse vorm van marketing toe. Maar, ik vertaal de term bewust naar het Nederlands, wat is groeimarketing eigenlijk? Wat is er nieuw aan? En waarvoor moet je oppassen?
-
Merkvraag 20: hoe maak je je merkstrategie concreet?
Wekelijks behandel ik op Marketingfacts een primaire vraag over merkbouwen. Ditmaal: hoe maak je je merkstrategie concreet? En hoe kun je hierbij gebruik maken van Prototyping?
-
Merkvraag 19b: hoeveel kost het om een merk te bouwen?
Elke week beantwoord ik op Marketingfacts een basale vraag over merkbouwen. Ditmaal deel twee van een simpele, maar lastige vraag: hoeveel geld kost merkbouwen eigenlijk?
-
Merkvraag 19a: hoeveel geld kost het bouwen van je merk eigenlijk?
Elk week behandel ik op Marketingfacts een primaire vraag over merkstrategie. Ditmaal een simpele vraag, die verdraaid lastig te beantwoorden is: hoeveel budget heb je nodig om een merk te bouwen? Hoeveel kost het?
-
Moeten Binet en Field worden aangescherpt?
Dit is een uitdagende tijd voor merkbouwers. Gelden de gevestigde principes voor merkbouwen nog? Hoe groot is het potentieel van big data echt? En werkt een focus op conversie ook op de lange termijn?
-
Merkvraag 18b: wat zijn de kansen en beperkingen van kunstmatige intelligentie?
Wekelijks behandel ik een primaire vraag over merkstrategie. Dit is deel 2 van mijn artikel over merken en kunstmatige intelligentie (kunstmatige intelligentie of AI). Zoals beloofd, met zowel slimme innovaties als belangrijke beperkingen van AI: wat moet AI bijvoorbeeld met een man in een kippenpak?
-
Merkvraag 18a: wat kan jouw merk met kunstmatige intelligentie?
Wekelijks behandel ik een basale merkvraag op Marketingfacts. Deze gaat over kunstmatige intelligentie (artificial intellicence of AI). Dit onderwerp is veel in het nieuws en er zijn een boel spannende voorbeelden. Toch verscheen enkele dagen geleden het bericht dat Nederlandse investeringen in AI achterblijven. Een goed moment om jezelf af te vragen: wat kan ik als merkbouwer eigenlijk met AI?
-
Merkvraag 17: hoe maak je je merkverhaal succesvol?
Iedere week bespreek ik een praktische vraag over merkstrategie. Deze week: denk je aan merkbouwen, dan denk je snel aan verhalen. Merken vertellen allerlei verhalen: inspirerend, emotioneel of opgeblazen. Maar wat doet een verhaal eigenlijk voor je merk? En wat moet je doen om succesvol te zijn met een verhaal?
-
Merkvraag 16: waarom maken digitale vernieuwers steeds vaker reclame?
Wekelijks bespreek ik op Marketingfacts een primaire merkvraag. Deze gaat over reclame: vernieuwende, digitale merken gebruiken slimme growth hacking, met hun bijzondere innovaties zorgen ze voor rumoer en met slimme conversie trekken ze klanten snel naar binnen. Zo lijken ze traditionele merktechnieken overbodig te maken. Maar waarom maken ze dan steeds vaker reclame?
-
Merkvraag 15: waarom merken van woorden naar daden gaan, zeker tijdens corona
Wekelijks bespreek ik op Marketingfacts een praktische vraag over merkbouwen. Ditmaal staat een verschuiving centraal die heel logisch klinkt, maar verrassend veel implicaties heeft. De kern is samen te vatten met een oude spreuk: niet lullen, maar poetsen. Want merkbouwen draait tegenwoordig minder om wat je zegt en meer om wat je doet. Digitaal is hier een belangrijke katalysator voor. Corona heeft hier een verdere duw aan gegeven.
-
Merkvraag 14: hoe ontwikkel je een scherpe propositie in het coronatijdperk?
Iedere week bespreek ik op Marketingfacts een praktische vraag over merkbouwen. Merkbouwen wordt vaak gezien als communicatie. Maar je merk gaat vooral om wat je doet. Daarom ditmaal: hoe maak je de propositie van je merk scherp? Deze vraag is relevanter dan ooit. Door de coronacrisis veranderen veel klanten hun gedrag. Ze werken thuis in plaats van op het werk, gaan in Nederland op vakantie in plaats van in Spanje en hebben plotseling minder te besteden in plaats van meer. Dit betekent dat jouw propositie ook fundamenteel kan veranderen. Ik leg je uit hoe je hierop in kunt spelen.