De online research database voor de laatste onderzoeken, case studies, how-to's en templates over online marketing & media.

 • De tweestrijd voor een MKB’er tussen de eigen website en opkomende marktplaatsen

  De e-commercemarkt in Nederland blijft maar groeien. Elk jaar nemen de online bestedingen en het aantal online webshops toe. Dit zorgt voor een hevige online concurrentiestrijd. In de periode tussen 2013 en 2018 is er een groei geweest van 60 procent van het totale aantal webshops, waardoor het aantal Nederlandse webshops nu bijna 50.000 bedraagt (Bluebirdday, 2019). De klantreis van de Nederlandse consument naar online webshops begint vaak bij de belangrijkste zoekmachine Google met een 53 procent marktaandeel.

  Lees verder »
 • Search Automation 2020

  Door ontwikkelingen als machine learning, voice en de vernieuwde privacywetgeving is het searchlandschap de laatste jaren compleet veranderd. Er is meer mogelijk op het gebied van search automation, maar het is ook complexer geworden. Met als doel search-specialisten en marketeers te ondersteunen bij het automatiseren van searchstrategieën bieden brancheverenigingen DDMA en IAB Nederland de whitepaper 'Search Automation 2020'.

  Lees verder »
 • Digital Advertising Report Q4 2015 - Adobe

  Adobe heeft in dit onderzoek gekeken naar de trends in paid search, patronen in mobiele bestedingen, de prestaties van Facebook advertenties ten opzichte van Google advertenties en het effect van digitale advertenties op de omzet van online retailers gedurende de kerstperiode.

  Lees verder »
 • Search advertising in Nederland

  Steeds meer gebruikers van Google.nl klikken op de betaalde topposities op de resultaatpagina. De kosten per bezoeker voor topposities in Google AdWords vertonen een stijging ten opzichten van vorig jaar, met de financiële sector op kop. Dit zijn de hoofdconclusies van het eerste onderzoek naar de belangrijke prijs- en prestatieontwikkelingen van SEA, uitgevoerd door Deloitte in opdracht van de IAB taskforce Search.​

  Lees verder »
 • Trendanalyse zoekmachine marketing 2012-2013

  De zoekmachine marketing markt is erg dynamisch en onderhevig aan veranderingen gedurende het gehele jaar. De zoekmachine markt in Nederland wordt gedomineerd door Google. Volgens het model van Tushman, dat de verschillende fases van een markt die afhankelijk is van technologieën beschrijft, is Google het zogenaamde Dominant Design. Volgens dit model vinden er hierna periodieke innovaties plaats totdat een nieuwe technologische ontwikkeling het Dominant Design vervangt.

  Lees verder »
 • Gedragscode Zoekmachinemarketing 2.0

  De 19 bedrijven die zijn aangesloten bij de IAB Taskforce Search hebben in goed overleg de vernieuwde Zoekmachine Marketing Gedragscode ondertekend, die als belangrijke basis dient om de Nederlandse markt voor zoekmachinemarketing verder te professionaliseren en transparanter te maken. De laatste versie van de gedragscode dateerde uit 2009 en was sterk verouderd en niet langer werkbaar. De nieuwe gedragscode bestaat voor een belangrijk deel uit een informatieplicht naar adverteerders toe, zodat zij op basis van de juiste informatie de juiste keuzes kunnen maken.

  Lees verder »
  • IAB
  • 13 februari 2014
  • Richtlijnen
  • Search
  • 9250
 • Big game trends on Google

  Merken en fans zijn meer dan ooit bezig met belangrijkste sportwedstrijden. Er zijn in januari in aanloop naar de Superbowl veel advertentiecampagnes gelanceerd. Die advertenties waren op YouTube al goed voor miljoenen views, twee keer zoveel als in 2013.

  Lees verder »
 • In the Eye of the Beholder: Digital Behaviors of Beauty Shoppers

  Van makeup tot huidverzorging en ander beautyartikelen. Beautyshoppers vinden online een overload aan producten. Hoe komen zij tot hun productaankoop? En waar doen ze deze aankoop? In dit onderzoek wordt door Google vastgesteld dat shoppers constant onderzoek voor hun productaankoop doen. 

  Lees verder »
 • Local search

  In deze whitepaper van de Amerikaanse afdeling van het IAB vind je alles over local search. In de whitepaper wordt uitgelegd wat local search is, wat je er mee kan, en hoe je om moet gaan met listings op verschillende digitale platformen.

  Lees verder »
 • Mobile search moments

  Meer dan de helft (55 procent) van de conversies van mobiele zoekmissies worden binnen een uur voltooid. Dat blijkt uit dit onderzoek van Google en Nielsen. Van de consumenten die met hun smartphone online zoeken doet de helft dit met een koopintentie. Het rapport geeft meer inzicht in waarom en wanneer consumenten hun smartphone gebruiken om te zoeken. 

  Lees verder »