-
Frictie - Waar gáát dit boek eigenlijk over?
Miriam Rasch schreef een opmerkelijk boek dat aanzet tot nadenken over digitalisering en het verzamelen, het gebruik en de interpretatie van data. Geen gemakkelijke kost, maar het roept in ieder geval op tot creativiteit. Het biedt verdieping en verbreding en is een aanrader voor iedere marketeer, om nog eens kritisch stil te staan bij de interpretatie van de data die worden gebruikt voor analyses en het bepalen van strategie en beleid.
-
2020: de start van het algoritme-decennium
Dat het komende decennium dé bloeiperiode wordt van algoritmes, had de naamgever ervan – Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi, door zijn Latijns sprekende vrienden 'Algoritmi' genoemd – nooit kunnen vermoeden. Maar algoritmes zijn al overal te vinden. Denk maar aan Spotify, Netflix, de aanbevelingen bij Bol.com, weersvoorspellingen, Siri, Uber of Google. Dat algoritmes betere beslissingen kunnen nemen bij rationele keuzes, staat inmiddels wel vast. De echte vooruitgang is mede afhankelijk van het vertrouwen in algoritmes bij het nemen van de meer menselijke beslissingen.
-
Mandy van der Wal (TMG): “We kennen het YouTube-algoritme door en door”
Het geheim achter het succes van Telegraaf op YouTube? Daar zit een goede strategie achter en kennis van het algoritme, zo vertelt Mandy van der Wal in een gesprek met 7Ditches. "Ik denk dat YouTube steeds machtiger wordt."
-
De take-aways van het Congres Instagram & Facebook Marketing
Afgelopen donderdag (6 juni 2019) was het weer tijd voor het Congres Instagram en Facebook Marketing, dit jaar gehouden in het OBA Theater in Amsterdam. Het was een dag met veel interessante sprekers. De beste take-aways van de dag, van keynote-sprekers Dorit Roest (influencer-marketing), Peter Minkjan (videohacks) en Sybren Smith (Facebook-algoritme), waar je direct mee aan de slag kunt.
-
Creëer eerlijke markten met behulp van algoritmen
Fairness en bias in machine learning zijn bloeiende onderzoekslijnen. Het grootste deel van dit werk richt zich op discriminatie en inclusiviteit. Hoewel dit een belangrijke onderzoekslijn is die ik van harte steun, stel ik voor dat technologie bedrijven en platforms ook gaan werken aan 'bevooroordeelde' algoritmen die eerlijke markten mogelijk maken. Bias en oneerlijkheid zijn alomtegenwoordig in technologie, ook in machinelearning-technologie. Maar eerlijkheid van markten kan juist ook worden bevorderd door machine learning.
-
AI moet niet alleen van technologische elite zijn
Laten we elkaar niet voor de gek houden: al die zogenaamde zelflerende machines kunnen eigenlijk helemaal niet zelf leren. Niet autonoom, althans. Uiteindelijk zijn het echte mensen die programmeren hoe een computer informatie verzamelt en verwerkt. Het maakt nogal wat uit welke basisbeginselen en algoritmes je meegeeft. Een groep Nederlandse organisaties introduceert daarom een Nationale AI-cursus. Het doel: zo veel mogelijk Nederlanders laten kennismaken met het fenomeen Artificial Intelligence – en dus niet alleen de technologische elite.
-
Google-update treft vooral medische bedrijven
Google verraste de SEO-wereld begin augustus met een 'broad core algorithm update'. Als een van de eersten meldde Barry Schwartz van SE Roundtable dat het erop leek dat er een grote update in de zoekresultaten van Google werd uitgerold. Diverse SEO-specialisten en webmasters speculeerden over de update op WebmasterWorld, vanwege de flinke dalingen in posities en verkeer. Pas daarna kwam Google met de bevestiging. Opmerkelijk is dat vooral medische bedrijven last lijken te hebben van het nieuwe algoritme.
-
De strijd tegen nepnieuws (3): Hoe Facebook, Google en Twitter fake news niet kunnen bestrijden
De roep om nepnieuws te bestrijden klinkt steeds luider. Overheden in binnen- en buitenland willen fake news aanpakken, Facebook en Google hebben maatregelen aangekondigd en diverse nieuwsmedia hebben factcheckers ingesteld. Maar wat is nepnieuws eigenlijk en wat kan er bestreden worden op een open internet? Dat verkennen we in een reeks blogs. We keken eerder wat nepnieuws is en wat factcheckers precies doen. In dit derde deel bekijken we de geautomatiseerde vormen om nepnieuws te bestrijden. Hoe pakken Facebook, Google en Twitter grootschalig nepnieuws aan? En hoe goed werkt dat?
-
De trends voor 2018
De AdWords-specialist: een uitstervend ras
Bidmanagement in AdWords. Een paar cent eraf voor een zoekwoord, of zelfs volledig uitsluiten. Het liefst handmatig voor de ultieme controle. En met een tweede beeldscherm om wat efficiënter te kunnen werken. Het is een schets van het dagelijkse habitat van een doorsnee AdWords-specialist. De leefomgeving van deze soort verandert echter razendsnel. Kan de AdWords-specialist zich aanpassen aan de snelle opkomst van nieuwe technologie? Of sterft hij uit?
-
De marketingdynamiek van filterbubbels
Het afgelopen weekend raakte ik verzeild in een prettige discussie op Twitter. Aanleiding was een tweet waarin ik stelde dat er een relatie zou zijn tussen filterbubbels en polarisatie. Met de tweet haakte ik in op een artikel van Linda Duits waarin zij sprak over de “verstikkende monocultuur van de periferie”. Haar artikel was een lofzang op de grote stad. Aanleiding was de wegblokkade in Friesland die ervoor zorgde dat er geen anti-Zwarte Pieten-demonstratie kon plaatsvinden in Dokkum.
-
De rol van marketeers in een wereld vol algoritmen
Er zijn niet veel markten waar algoritmen en mensen niet met elkaar samenwerken. In de advertentiewereld gebruiken we al jaren algoritmen om de resultaten van personalisatie te verbeteren. Dus wanneer digitale intelligentie groeit en algoritmen steeds meer marketingactiviteiten overnemen, wat wordt dan de rol van de marketeer in een door algoritmen gedreven wereld?
-
Rina Joosten-Rabou (Seedlink): “China voelt als één groot laboratorium”
Technologische ontwikkelingen gaan snel in China. “Bedrijven innoveren daar echt samen met startups waardoor mensen meer open staan om nieuwe technologieën uit te proberen. Ze zijn ook veel meer vergevingsgezind. Dus op het moment dat het niet werkt, zijn ze bereid het opnieuw te proberen”, stelt Rina Joosten-Rabou. Zij woont en werkt in Shanghai. Aanvankelijk hielp Joosten-Rabou bedrijven goede Chinese techneuten te vinden, sinds vier jaar is zij co-fouder en CCO van het Seedlink.
-
Pepsi had gewoon beter naar de data moeten kijken #TNW2017
Machines zitten steeds meer tussen de bedrijfscommunicatie en de gebruiker in. Het bedrijf zet content op Facebook, Instagram of LinkedIn, het algoritme bepaalt of de content waardevol genoeg is voor de gebruiker en aan de hand daarvan krijgt de content een plekje in de timeline van de gebruiker. De noodzaak voor marketeers is om te snappen hoe deze machine in elkaar zit en waar deze algoritmes hun keuzes op baseren. Zijn deze keuzes van de algoritmes eigenlijk wel terecht?
-
Bol.com: machine learning om vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen
Hoe maakt een van de pioniers van de Nederlandse e-commerce zijn algoritmes elke dag klein beetje slimmer? Jens Waaijers, director customer centric selling bij bol.com neemt ons mee in de wereld van machine learning.
-
Wat komt er na het informatietijdperk?
"In de komende 20 jaar, gaat de manier waarop we werken net zoveel veranderen als in de afgelopen 2000 jaar". Zo begon Jeff Kowalski, de CTO van Autodesk, op 30 november 2015 zijn presentatie voor zo’n 10.000 designprofessionals in de Autodesk Universiteit (AU). Volgens Kowalski arriveert de toekomst van het werk met de snelheid van het licht. Het voelt alsof we aan het begin van een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de mens staan.