-
Tien Dingen Die Ze Je Niet Vertellen Over Reclamemaken, Voordat Je Eraan Begint
De ervaren reclamemaker Herbert van Hoogdalem heeft een brandende ambitie om het vak te verrijken. Niet alleen met creatief werk, maar ook met een serie columns over reclamemaken. Exclusief op Marketingfacts. Dit is de aftrap van de serie. "Waarom zien jullie het nou niet?"
-
Wearable computing gaat winkelervaring ingrijpend veranderen
Stonden de laatste tien jaar in het teken van de mobiele revolutie, de komende jaren zal de ‘wearable’ computer het podium gaan veroveren, in de vorm van smart glasses, smart watches, smart bracelets en nieuwe, nog niet bedachte incarnaties. Winkelen zal nooit meer hetzelfde zijn.
-
Detractors are killing your brand, so why not kill them?
Het vertrouwen in een merk komt te voet en gaat te paard. Waar voorheen alleen fysieke productbeleving werd meegenomen, weegt de consument vandaag de dag alle handelingen van de organisatie af. Vooral de mening van anderen kan er voor zorgen dat een ‘promotor’ binnen enkele seconden verandert in een ‘detractor’. En een detractor heeft veel meer impact dan een promotor. Want goed nieuws verspreidt zich snel, maar negatief nieuws nog sneller en social media bieden de ruimte om dit eenvoudig en snel te kunnen doen. Vrijuit en zonder enige gêne schieten consumenten berichten de ether in. En dit kan een organisatie breken. In Amerika zegt men dan ook wel “Detractors are killing your brand, so why not kill them?” Maar is dat ook een strategie die wij in Nederland kunnen hanteren?
-
Marketeer, richt je op persuadables
Ik heb onlangs gesproken met een van de trekkers van de data science-beweging, Eric Siegel, auteur van Predictive Analytics. Eric concludeerde dat organisaties in essentie niet willen weten wat een consument zal doen - ze willen vooral weten hoe zij het gedrag kunnen beïnvloeden. Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht. Maar ik denk dat het een belangrijk inzicht is, dat ik graag iets verder uitwerk. Het blijkt dat het niet zo interessant is om te weten wat klanten zullen doen. Het weten dat een klant klikt of niet klikt, naar links of naar rechts gaat, is vrij nutteloze data. Je wilt weten welke klanten je kunt beïnvloeden om zich te gedragen zoals jij wilt. Aldus de nieuwe wetenschap van intelligent omgaan met grote datasets. Door te focussen op beïnvloedbare consumenten, zogenaamde persuadables, zullen marketeers meer resultaat bereiken. Daarnaast kan het ook nog eens bijdragen aan het verbeteren van de reputatie van ons vakgebied.
-
Snelle test: zijn jouw klantendata op orde?
Goed onderhouden klantendata vormen het kroonjuweel van elke organisatie. Zonder klanten kan geen bedrijf immers bestaan. Niettemin krijgt onderhoud van data lang niet altijd de aandacht die het verdient. Benieuwd hoe jouw organisatie op dit vlak scoort? Beantwoord deze vragen eenvoudig met ja of nee. Hoe vaker je met nee antwoordt, hoe hoger de urgentie intern direct aan de bel te trekken.
-
Things betekent einde privacy (#vint)
Gisteren vond het VINT-symposium van Sogeti plaats. Het onderwerp was 'Things', 'dingen' die connected zijn in netwerken als het internet, en de betekenis daarvan. Deze Things leiden tot een hoop data, die al dan niet tegen je gebruikt kunnen worden. Mag dat? Kan dat? Wat spreken we erover af? Waar liggen de grenzen? Is privacy de big data killer? Het werd een interessante dag, waarbij mijns inziens helaas iets te weinig op deze vragen werd ingegaan.
-
De schaduwzijde van contentmarketing
Niemand dwingt mij om álle 'relevante' blogs en álle vakliteratuur te lezen. Maar waarom voelt het dan toch alsof mijn hersenen oververhit raken? Met alle contentmarketing die er bedreven wordt, wordt de kwaliteit van de content steeds beter. Maar hoeveel content is goed voor een mens?
-
Vinex/STIR kan belofte niet (meer) waarmaken
Wie de berichtgeving rond Vinex/STIR de afgelopen tijd in de gaten heeft gehouden, heeft gemerkt dat het rommelt bij de stichting. Deelnemers morren over het meetsysteem, wat voor enkele partijen ook al reden was om het lidmaatschap te beëindigen of met beëindiging te dreigen. Ook ik heb deze maand het lidmaatschap opgezegd. Waarom vraagt u zich wellicht af? Om de simpele reden dat aangesloten zijn bij Vinex/STIR een website alleen maar geld kost en verder geen enkele toegevoegde waarde meer heeft.
-
Datakwaliteit verdient een hoge plek op de agenda
Marketeers zien steeds meer in dat veel omzet afhankelijk is van de database. Het optimaliseren van de datakwaliteit verdient daarom de status van strategische activiteit. Het is geen kostenpost, maar een investering met een hoge return. Met deze vaststelling ben je er echter nog lang niet. De marketeer die werk wil maken van datakwaliteit en een centraal klantbeeld, voelt zich al snel een roepende in de woestijn. In deze blog beschrijf ik hoe je als marketeer het belang van datakwaliteit op de agenda krijgt.
-
Hyves kan anders, moet anders
Het bord is vorige week in Amsterdam van de gevel geschroefd: Hyves lijkt ten dode opgeschreven. Het moederbedrijf TMG schreef vorig jaar 36,5 miljoen euro aan waarde af van de ooit razend populaire socialnetwerksite en lijkt nu definitief te twijfelen aan de toekomst. Opmerkelijk, want ondanks de sterke concurrentie van gigant Facebook kan het Nederlandse Hyves gered worden.
-
Het einde van B2B-marketing
Wat is het verschil tussen marketing en sales? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Maar wat ze eigenlijk willen weten, is: zijn marketing en sales allebei nog wel nodig? In onze dagelijkse (arbeidsbemiddelings)praktijk merken we dat deze vraag steeds moeilijker te beantwoorden is.
-
Contenteigenaren gaan voor rechtstreekse relatie met de TV-kijker
Het toonaangevende Amerikaanse onderzoeksbureau ABI Research maakte afgelopen week bekend dat contenteigenaren steeds vaker overgaan tot het aanschaffen van video-encoding- en -transcodingapparatuur. Volgens ABI’s Cloud Video and Video Hardware Research Service Report bedraagt het markaandeel van contentpartijen nu al 11% en naar verwachting zal dit groeien tot 17% in 2017. Omdat dit soort hardware een essentieel onderdeel uitmaakt van iedere Video On Demand-architectuur (VOD), lijkt het erop dat zich een scenario ontvouwt waarbij contenteigenaren voor wat betreft het aanbieden van VOD-diensten steeds meer het heft in eigen hand nemen.
-
De zin en onzin van rebranding
Je bedrijf bestaat al jaren. Employer branding is voor jou een doorlopend proces. Mensen kennen jouw merk. Je bent er trots op. Maar dan valt ineens het woord rebranding. Een grote stap. De meeste bedrijven zullen deze mijlpaal ooit bereiken. Om diverse redenen. Maar is rebranding echt wel nodig? En zo ja, hoe pak je zo'n rebranding dan goed aan?
-
Drie redenen waarom e-commerce niet zonder televisie kan
E-commerce groeit nog steeds erg hard in Nederland en online shoppen lijkt algemeen geaccepteerd door de consument. Uiteraard is dit grotendeels toe te schrijven aan de groeiende commerciële mogelijkheden op het internet. De opmars van nieuwe kanalen als Pinterest en Vine en de ontwikkelingen binnen bestaande netwerken zoals Facebook Offers, bieden e-commercepartijen steeds nieuwe kanalen om hun bereik te vergroten. Daarnaast investeren ook ‘traditionele’ retailers steeds meer in digital marketing, met als meest opvallende voorbeeld de Bijenkorf die zich voor de marketing rondom de Maffe Marathon in 2013 beperkt tot de inzet van online kanalen. Niet zo vreemd dat voorspellingen over de toekomst van e-commerce zich dan ook met name focussen op social media en technologische ontwikkelingen. Maar toch mis ik in alle succesverhalen de rol van traditionele media zoals radio en TV.
-
Big Data versus 3 decimalen achter de komma
Op de keeper beschouwd blijft het een vreemd verschijnsel van deze tijd: enerzijds worden megabudgetten in klassieke media ‘weggezet’, anderzijds rekenen we in online tot 2, soms zelfs 3 decimalen achter de komma. Herkenbaar? Wel degelijk. Iets van juist deze tijd? Nee - en laat ik het met een lekkere oude case beschrijven.