-
Kijk eens wat vaker in de spiegel
Door voor de spiegel van de kapper plaats te nemen, word je voorzien van een frisse coupe. Maar het is tegelijkertijd een oproep tot reflectie. Want wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Zeg eens eerlijk, beste CX-professional…….. Kijk jij weleens in de spiegel van je eigen bedrijf?
-
Gebruik een zandloper bij je datamarketing
Als datamarketeer, analist of datamarketing manager ken je je uitdaging en de theorie: als wij iedere relatie een relevantere ervaring bieden, levert dat 10-30% meer rendement. Dan moeten wel jouw klantdata, journeys en kanalen inzichtelijk samengebracht en geactiveerd kunnen worden. Maar hoe krijg je intern alles zo op de rit dat het ook echt resultaat oplevert? Waar sta je nu in die klantdata-gedreven transitie? Grote kans dat je ergens halverwege bent. Intern is men overtuigd of al begonnen datagedreven campagnes te testen. Misschien is er een (nieuw) CRM-systeem geïnstalleerd of een centraal datawarehouse.
-
Hoe AFAS de kwaliteit van zijn online marketing bewaakt
Rik ten Wolde is Senior Marketing Manager Klantsucces bij AFAS. In zijn rol is de kwaliteit van het adressenbestand heel belangrijk en daar doet hij veel moeite voor en ik sprak hem daarover: "Mijn rol richt zich op het contact van AFAS met verschillende klantgroepen, wat onze consultants één op één doen. Mijn taak is simpel: Achterhalen wie in de doelgroep zit Wat is onze oplossing en hoe communiceren we daarover met welke middelen? Als we een nieuwe versie van de software uitbrengen krijgt natuurlijk iedereen een mail, maar de nieuwe functionaliteit die we daarin benoemen verschilt per doelgroep."
-
Waarde data in e-mailmarketing: datacollectie
In dit artikel vertellen we je meer over hoe je belangrijke data kunt verzamelen, zodat je stap voor stap kunt bouwen aan relevantie in je e-mails. We starten met een belangrijk aspect hierin, namelijk profielverrijking.
-
Big data-marketing? Een framework is efficiënter
Al decennia lang is ‘big data’ dé grote belofte. Met al die bakken vol data kun je ‘intelligence’ genereren voor jouw bedrijf. Sterker nog: als je over een langere tijd data verzamelt kun je op basis van het verleden zelfs toekomstig gedrag van bezoekers, prospects en klanten voorspellen. Inmiddels verzuipen we in data. Verbranden massaal uren en budgetten om AVG-proof data binnen te halen, te onderhouden en te analyseren. Terwijl het vaak weinig oplevert. In het boek ‘Backwards Market Research’ schrijft Alan Andreasen dan ook: “Werk uit waar je de data voor wilt gebruiken. Begin met wat je nodig hebt. Dat is het tegenovergestelde van big data.” Een framework helpt je bepalen wat je nodig hebt. Zodat je wél efficiënt en doelgericht data binnen een herkenbare context gaat genereren.
-
Bestaat de CRM-manager nog?
De rol van de CRM-manager, die persoon die verantwoordelijk is voor Customer Relationship Management, is de laatste tien jaar fundamenteel veranderd. Niet in de laatste plaats omdat het vakgebied eigenlijk een beetje heeft lopen suffen en belangrijke ontwikkelingen te laat heeft omarmd. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. Dat past bij de ontwikkeling. 'Survival of the fittest' tenslotte. Maar schaalgrootte van een bedrijf speelt een belangrijke rol.
-
Datagedreven marketing bij FC Twente
Als voetbalclub communiceer je met een grote diversiteit aan supporters. Hoe zorg je dat je met elk van hen op een relevante manier communiceert? Daarover vertelde Tom Schreurs, hoofd marketing bij FC Twente, de studenten van de studieroute Online Marketing van Saxion tijdens het eerste onlinemarketingevenement van de opleiding.
-
Marketing automation en het ‘Magic Quadrant’: waar is de magie?
Als marketeer zit je vandaag de dag in een rollercoaster. Kwijnende loyaliteit bij je eigen klanten door het grote aanbod, zowel on- als offline. Het grote aantal kanalen dat je tegenwoordig moet managen. De concurrentie die niet stil zit en soms uit onverwachte hoek komt. Werk aan de winkel, dus. Weg van silo’s als e-mailmarketing, het is tijd om die silo’s te verbinden. Tijd voor marketing automation. Het ‘Magic Quadrant’ is je leidraad. Maar … is die wel zo magisch?
-
CRM versus CEM versus CCM
Toen ik afgelopen weken bezig was met het opzetten van de post-hbo opleiding customer experience management, kreeg ik van een van de reviewers uit de markt de feedback terug: zorg wel dat je de studenten goed duidelijk maakt wat het verschil tussen CRM (customer relationship management), CEM (customer experience management) en CCM (contact center management). Dat vond ik wel een mooie uitdaging en een relevante opmerking, dus bij deze schets ik mijn visie op het verschil en de samenhang tussen de drie.
-
Vijf trends voor het aanjagen van service-innovatie
Customerexperiencemanagement, klantgericht denken, de klant centraal, CRM. De stem van de klant zoemt harder dan ooit in de oren van ons marketeers. Logisch ook, consumenten zijn meer dan ooit empowered om hun zin door te drijven en nieuwerwetse merken (Amazon, Uber, eBay) scheppen nieuwe standaarden en verwachtingen die ervoor zorgen dat consumenten niet alleen een vlekkeloze klachtenafhandeling verwachten, maar veel meer dan dat. Ik geloof dat dit leidt tot een cultuur vol ongeduld, en daarom dat meer marketing of reclamecampagnes niet het juiste antwoord zijn.
-
Customer engagement? Weer een nieuwe term?
Customer engagement. Het is een term die ik veel voorbij zie komen, waarbij ik me meteen afvraag waarom we deze nieuwe term nodig hebben. Want dat is het in mijn ogen: een nieuwe term. Zeker geen nieuw concept, laat staan een nieuwe onderliggende uitdaging. Als ik google op 'customer engagement' lees ik: 'snelle, makkelijke, persoonlijke service over alle kanalen', 'klanten echt raken op basis van onbewuste klantbeleving', 'directe betrokkenheid met de klant'. Was dat niet wat we een jaar of 5 à 10 geleden ook met customer experience bedoelden? En een jaar of 15 geleden met customer relationship management?
-
Wat is de toegevoegde waarde van social CRM?
Al jaren worden klantgegevens verzameld om beter inzicht te krijgen in het gedrag van klanten. Dit wordt vaak opgeslagen in een centraal CRM-systeem om te zorgen dat de data gestructureerd bewaard worden, zodat er vervolgens analyses kunnen worden gemaakt. Nu we via social media dagelijks uitingen voorbij zien komen van consumenten, ligt er een grote uitdaging voor CRM-managers. Als bedrijf kun je je voordeel doen met social CRM-data en je klanten beter bedienen.
-
Van kanaal- naar klantgerichte marketing: drie praktijkcases
“Gevestigde bedrijven kapot maken. En dan de wereld veroveren.” Nationale knuffelnerd Alexander Klöpping gaf de bezoekers van IBM BusinessConnect op 20 mei een fijn lesje disruptie. In de geest van Silicon Valley leidde hij klanten en relaties van IBM langs nieuwe spelers die gevestigde bedrijven te kijk zetten – Uber, Car2go en Square, om er een paar te noemen. Hun wapens? Data. Technologie. En een slimme inzet van die twee. Het lijkt dan ineens zo simpel: innoveren met de klant centraal. Totdat je er zelf aan moet beginnen in een gevestigd bedrijf. Want dan zijn we net konijnen op de snelweg, aldus Ronald Velten, marketingdirecteur mid-market Europe bij IBM. “Als marketeers zien we de wereld razendsnel veranderen, maar zijn we vaak te angstig om in beweging te komen.” En nee, dan kom je er niet met data en technologie alleen. Er is meer voor nodig om de moderne consument bij te benen. Bij Aegon, UPC en Office Depot kunnen ze er – met succes – over meepraten.
-
Alles wordt data - maar vergeet de mens niet
Afgelopen week vond het Microsoft Explore Dynamics CRM-event plaats. De 600 aanwezigen kregen in diverse verhalen, o.a. van Alexander Klöpping en Steven van Belleghem, van alles te horen over de mogelijkheden van data en de uitdagingen die liggen bij de implementatie van CRM binnen een organisatie. Het belangrijkste aspect kwam daarbij gelukkig ook naar voren: een CRM-implementatie gaat eigenlijk veel meer over mensen dan over data.
-
Hoe inzichten uit social te blijven halen
We kunnen steeds meer meten online. Daarbij krijgen we via social snippets steeds meer inzichten en meningen voorgeschoteld van consumenten. Gevraagd en ongevraagd. We kunnen daarbij de harde waardes meten, zoals website bezoek en likes. De socialmediaplatformen, zoals Twitter, LinkedIn en Pinterest, geven steeds meer statistieken vrij, zodat dit ook steeds beter inzichtelijk wordt. Met socialmediadata kunnen we ook inzichten geven in zachte waardes, zoals thema’s die spelen bij de doelgroep en onderwerpen van positief of negatief sentiment onderscheiden. Door API’s, pixels en tags kunnen we steeds beter gedrag monitoren over het hele web. Socialmedia-monitoringtools worden steeds beter, vooral in gebruik en design zijn de beschikbare tools sterk vooruitgegaan de laatste tijd. Met applicaties voor mobiel & tablet, het meten van customer care-activiteiten en dashboards wordt steeds meer managementtaal gesproken. Tegelijkertijd is het speelveld waar de digitale camera’s op gericht zijn gigantisch aan het veranderen. Wat zijn de uitdagingen die eraan komen om inzichten te blijven halen uit social media de komende tijd?