-
Onderscheidende online marketing voor en door crowdfundingplatforms
Dat je geld kunt ophalen via een crowdfundingplatform is mooi meegenomen. Veel interessanter zijn de functies als platform voor marktonderzoek, kweekvijver van ambassadeurs, marketingtool en PR-bureau. De grote kracht zit hem niet in de 'funding' maar in 'the crowd'. Want wat is het verschil met een lening van de bank als het publiek niet betrokken is?
-
4 vragen om te bepalen wat jij met crowdfunding kan
Steeds meer verschillende soorten ondernemers wagen zich aan crowdfunding. Het wordt allang niet meer enkel toegepast door hippe startups, maar ook door steeds meer groeiondernemingen: van aannemers tot crematoria en van betonfabrikanten tot horecaondernemingen. Een mooie ontwikkeling, want zo zoeken ook steeds meer gevestigde ondernemers contact met hun crowd en werken zij nauw met hen samen.
Hoewel crowdfunding werkt voor allerlei soorten ondernemingen, betekent dit niet automatisch dat het het voor elke ondernemer geschikt is. Crowdfunding kan je veel voordelen brengen, maar blijft een specifieke business. Past crowdfunding bij jou en jouw manier van werken? Deze vier vragen helpen je verder.
-
Millennials eisen openheid en inspraak in marketing
Ze maken selfies, blogs, vlogs en livestreamen hun leven op sociale media. De mate van contentcreatie van deze generatie doet vermoeden dat ze hun personal brand als ultiem levenswerk beschouwen. Oudere generaties beoordelen dit gedrag dikwijls als narcistisch, maar deze vormen van zelfexpressie zijn een uiting van de verschuivingen van een collectieve samenleving naar een die meer gericht is op het individu. Dit gedrag kan wel worden bestempeld als me-centric. De vraag is: waarom zijn millennials me-centric en hoe kunnen marketeers hierop inspelen?
-
Van webshop naar crowdshop
Gezond verstand en logisch denken: veel meer heb je meestal niet nodig om een basale voorspelling te doen over de nabije toekomst. Koppel je aan die logische gedachtegang een dosis gevoel en intuïtie, dan kun je je blik nog wat verder voorbij de horizon richten. Pas je dit toe op webshops, dan zie ik een verschuiving naar wat ik crowdshops noem: een webshop die het mogelijk maakt gezamenlijk voordelig in te kopen én invloed uit te oefenen op service en producten.
-
‘Wisdom of crowds’: hoezo is de toekomst niet te voorspellen?
De dagvoorzitter schrok. Na twee dagen witte Powerpoints vol bullets begon ik mijn presentatie met een raketlancering. Waarom? Dat had een hele goede reden gezien het onderwerp van mijn presentatie: 'The wisdom of crowds'. Oftewel: het principe dat de groep intelligenter is dan het meest intelligente groepslid (ja, ik leg het hieronder uit). En de lancering was die van ruimtevaartschip Challenger in 1986. Op 28 januari om 11:36 uur om precies te zijn. Dat tijdstip is belangrijk, want na 73 seconden ontplofte de raket. En toen begon er iets bijzonders op de aandelenbeurs.
-
Ernesto Spruyt (Mobbr): “Alles wat je kunt outsourcen, kun je ook crowdsourcen”
Startup Mobbr wil dat iedereen die iets toevoegt op internet, daar ook voor kan worden betaald. Ze haalden er drie ton aan investeringen mee op. “Mobbr draait om economische vrijheid en hoe we in de toekomst ons werk gaan doen”, zegt mede-oprichter Ernesto Spruyt.
-
Co-creatie en crowdsourcing als beïnvloedingsstrategie
Co-creatie en crowdsourcing zijn twee ‘vaktermen’ die regelmatig verwisseld en verward worden. Beide gaan over het betrekken van een groep gebruikers, klanten of lezers bij de creatie van kennis, een product, een dienst of content. Maar eindigt de overeenkomst daar? Geiger et al (2011) heeft het over ‘integrative sourcing without remuneration’ en ‘selective sourcing without crowd assessment’. Maar wat belangrijk is om je te realiseren: co-creatie en crowdsourcing hebben een verschillend psychologisch effect op je doelgroep.
-
Contentmarketing in de niche: een interview met Mobillion
Van sms-chat op teletekst tot ringtones en profielensite Sugababes. Het in Arnhem gevestigde Mobillion gaat in internettermen al eeuwen mee. Sinds twee jaar helpt Mobillion fondsenwervende organisaties met het genereren van online gelden, onder andere via crowdsourcing. De strategische focus op online fondsenwerving is middels contentmarketing tot stand gebracht. Hoe hebben zij dit gedaan? We vroegen het managing director Marc Schoutens.
-
Tien crowdservice tips van T-Mobile
Crowdservice mag zich in groeiende belangstelling verheugen. Welke organisatie is er nu niet geïnteresseerd in het ‘weconomisch’ perspectief van klanten die elkaar helpen? Een prachtige mogelijkheid om klanten actiever bij je organisatie te betrekken en gelijktijdig de druk op de interne serviceorganisatie te verlagen. Maar een gezonde klantcommunity ontstaat niet zomaar. Zorgvuldig bouwen en onderhouden is een must. Op basis van T-Mobile’s ervaringen deelt online community manager Arianne Heij tien tips voor succes met de Marketingfacts-crowd.
-
Crowdsourcing en vertrouwelijkheid: 4 trucs uit het werkveld
Met crowdsourcing kom je in contact met je doelgroep zoals je nog nooit eerder in contact bent gekomen. Opeens kan je de vraag van de markt met de ontwikkeling van het product haarfijn aansluiten. Je speelt een spel zonder ruis, met een zuiver contact tussen een bedrijf en zijn klanten. Maar tegelijkertijd kunnen vraagtekens ontstaan of je niet te veel prijsgeeft. Zo zijn er genoeg projecten waarbij de concurrentiegevoeligheid van de gedeelde informatie hoog is. Hoogste tijd om het vertrouwelijkheidsaspect eens goed uit te denken, met vier handigheidjes die je op weg helpen.
-
Nieuw! Swiftly
Een van de meest bekende crowdsourcing-platformen is toch wel 99designs. De mensen achter dat platform hebben afgelopen week een nieuwe crowdsourcing-platform gelanceerd: Swiftly. In deze blog vertellen zij over het hoe en wat van Swiftly.
-
Nieuw! Mobbr
Crowdsourcing kan goed werken, zo is al gebleken. Maar om het écht te laten slagen, kun je niet alleen vertrouwen op de intrinsieke motivatie van de 'crowd'. Je moet ook kunnen belonen. Dat besefte Patrick Savalle en hij ontwikkelde Mobbr, een betaalsysteem dat geldstromen kan toevoegen aan interactiviteit en daarmee interessant voor de beheerders van communities en platforms. Vandaag in de rubriek "Nieuw!" aandacht voor deze nieuwkomer op de markt.
-
Crowdsourcing en de wereld van nu
Iets meer dan een maand geleden was het pittoreske LouvainLaNeuve (België) omgetoverd tot een inspirerend broeinest, tijdens de eerste lokale TEDx-conferentie. Een van de talks van die dag is zojuist op internet verschenen, en deel ik graag met de Marketingfacts-lezers: een verhaal dat ik samen met Robert van Meer als enige Hollanders on stage heb mogen houden. En ja, de druk was lekker hoog, helemaal na verschillende Nederland-grappen vooraf. The idea worth spreading: hoe crowdsourcing onze wereld van nu positief kan beïnvloeden. Concreter passeerden een aantal belangrijke levensthema’s de revue, beïnvloed door crowdsourcing, zoals de zorg, onze directe omgeving en werkgelegenheid. Maar vooral ook de economie en met name marketing wereldwijd. En dit laatste punt deel ik afsluitend graag met jullie, op dit online podium.
-
Crowdsourcing in de praktijk: doe mee met het onderzoek en win €1.350 (misschien)!
Het bedenken van originele, waardevolle en haalbare ideeën is een belangrijke start om te kunnen vernieuwen als organisatie. Innovatie begint immers met een goed idee. Je zou dus denken dat organisaties of de wetenschappelijke wereld een goed en duidelijk beeld hebben van het ideale proces om een goed idee te laten ontstaan. Helaas, niets is minder
waar. Vandaar dat ik hiernaar onderzoek doe voor mijn afstudeerscriptie. En als onderdeel daarvan organiseer ik een wedstrijd, waarbij jij interessante prijzen kan winnen. Dus: doe mee en bedenk een innovatief idee! -
Crowdsourcing in… deel 1: FMCG & retail
Crowdsourcing is op veel plekken mogelijk. Van een kleine Amsterdamse hamburgertent, tot ’s werelds grootste hamburgerconcern. Van kinderfietsjes, airlines en nieuwe Citroën’s, tot Playboy, biergiganten, maar ook MKB’s. En denk eens aan de zorg, overheid, leisure- of de financiële markt . Binnen zowel B2C als B2B. Dagelijks zien zo heel wat crowdsourcing initiatieven het licht. Voor een marketeer kan dit zowel inspirerend als verdovend werken. Want veel is mogelijk, maar hoe kan jij in jouw type of business crowdsourcen? En wat is er al eerder gedaan in jouw specifieke sector? Hier probeer ik enig licht op te schijnen, met een nieuwe serie blogs. Waarbij elk artikel een andere sector uitlicht, vol met best cases, worst cases en de gaten met mogelijkheden. Vandaag is het de beurt voor branche #1: de FMCG & retail, first movers in crowdsourcing.