-
Anna van Nunen (Innofest): “Festivals zijn onze testplek”
Nederland telt zevenhonderd jaarlijkse festivals. Dat zijn allemaal een soort tijdelijke minimaatschappijtjes: de perfecte plek om innovaties te testen, of het nu gaat om de verwerking van afval, een nieuw soort riool of een baanbrekend publieksproduct. Innofest heeft die mogelijkheid aangegrepen: een innovatie-stimuleringsprogramma voor, vooral, startups. "Wij prediken dat startups veel moeten testen in een vroege fase van innovatie, omdat dat uiteindelijk hun kans van slagen verbetert", aldus founder en scheidend directeur Anna van Nunen. Festivals zijn de testplek.
-
Bankkoppeling van Dyme helpt consumenten geld besparen
Je kent het: dat sportschool-abonnement dat doorloopt, terwijl je nooit meer sport. Of die loterij waar je maandelijks voor betaalt, terwijl je nooit wat wint. Makkelijk om af te sluiten, maar opzeggen is vaak meer werk. Dyme brengt daar verandering in. "Wij maken een bankkoppeling en geven gebruikers direct een helder overzicht van hun financiën, van de vaste lasten en abonnementen. Gebruikers kunnen met één klik abonnementen opzeggen of overstappen naar een goedkoper alternatief", aldus co-founder en CEO Joran Iedema.
-
Tractie en energie: de satellieten van Hiber
Wanneer je een vrachtwagen vol dure spullen wilt volgen, dan gebruik je een tracker. Maar zo’n tracker is duur. Dus wanneer je een kudde vee in Afrika in de gaten wilt houden, is die oplossing niet geschikt. Hiber biedt een alternatief. Dankzij 'Internet of Things'-technologie en satellieten wordt het mogelijk om overal ter wereld voorwerpen te volgen: goedkoop en effectief.
-
Ton Roosendaal (Blender.org): “Door faillissement werd Blender open source”
Ondernemen gaat niet altijd over rozen. Daar kan Ton Roosendaal van Blender over meepraten. Hij had in de jaren negentig een animatiestudio, de tijd dat een goede 3D-computer nog 60.000 gulden kostte. "De software daarvoor kostte 30.000 gulden. Toen dachten we: we gaan de software zelf wel schrijven. Eerst bouwde ik wat kleinere tools en een aantal jaren later heb je het dan goed voor elkaar." Zo goed dat zijn bedrijf veel geld waard bleek. Een investeringsfonds was bereid er 4,5 miljoen in te stoppen, maar daarmee begon de ellende.
-
Hoe House of Einstein maatwerk met data combineert
Er was een tijd waarin vrouwen de kleren voor hun mannen uitzochten. Tegenwoordig kun je dat ook door een bedrijf laten doen. House of Einstein is zo’n bedrijf, een online personal shopping service voor mannen. "Klanten ontvangen een box met kleding, uitgezocht door een personal shopper", aldus founder Mei Ling Tan. Maatwerk dus, maar wel gebouwd op een platform. Een platform dat inmiddels ook aan derden wordt verkocht onder de naam Gustein. "House of Einstein gaat de vruchten plukken van de technologische stappen die Gustein zet."
-
Jan-Jaap van den Hoek (Vormats): “Wildgroei in video-productie tegengaan”
Nog niet zo heel lang geleden was video maken een ingewikkelde en dure aangelegenheid. Een camera kostte al snel meer dan honderdduizend euro en voor monteren had je een goed betaalde technicus nodig. Inmiddels maakt iedereen video’s met een mobiele telefoon, waarvan de beeldkwaliteit meer dan voldoende is. Maar dat wil nog niet zeggen dat die video’s ook gebruikt kunnen worden voor zakelijke doeleinden. Inhoudelijk schort er vaak nog het nodige aan. Vormats wil daar verandering in brengen.
-
Datingsite voor restmateriaal
Veel bedrijven produceren afvalstoffen. Om daar van af te komen moeten ze betalen, maar vaak kunnen deze stoffen nog heel goed worden gebruikt. Maayke Damen matcht met haar bedrijf vraag en aanbod van materialen.
-
De taaie business van e-mailmarketing in het MKB
Bedrijven die in het bezit zijn van e-mailadressen van hun klanten zouden daar veel meer mee kunnen doen. "Ondernemers richten vaak 80 procent van hun tijd op nieuwe klanten, maar de omzet komt van de bestaande klanten. Door die veel meer aandacht te geven en de e-mail die je uitstuurt relevant en herkenbaar te maken, krijg je een hele compacte flow van e-mailmarketing", aldus Fabian Stenger, founder van Slashlead.
-
Chantal Engelen (Kromkommer): “We maken voedselverspilling zichtbaar”
In Nederland zijn in de wet kwaliteitseisen voor voedsel vastgelegd. Vaak een goede zaak, maar het leidt ook regelmatig tot vreemde situaties. Zo mochten in de zomer van 2018 de pruimen van boer Kees niet worden verkocht omdat die, door de droogte, een paar millimeter te klein zouden zijn. Jaarlijks wordt zeker 10 tot 15 procent uitstekend eetbaar voedsel vernietigd, omdat het niet aan de normen voldoet. Kromme komkommers, paprika’s met uitstulpingen en tomaten die niet perfect rond zijn, halen nooit de winkel. Kromkommer probeert daar wat aan te doen.
-
Abdelhamid Idrissi (TechGrounds): “In de technologiewereld kun je veel bereiken”
Amsterdam Nieuw West is een stadsdeel met relatief veel grote gezinnen, hoge werkloosheid en ruimtegebrek. Amsterdammer van het jaar 2018 Abdelhamid Idrissi kent die wereld goed. Daarom startte hij Studiezalen, een initiatief in Amsterdam Nieuw West en Noord waar lagere - en middelbare scholieren rustig kunnen studeren. Daar maken wekelijks 650 kinderen in 26 verschillende studiezalen gebruik van. Idrissi zet zich nu ook in voor een nieuw inititief: TechGrounds. "Jongeren uit een kwetsbare omgeving leren we in zes maanden coderen."
-
Thalita van Ogtrop (The Next Closet): “We willen de textielketen aanpakken”
De kledingindustrie is uitermate vervuilend. De snelle omloop zorgen ervoor dat de productie in deze branche op nummer twee van de meest vervuilende ketens ter wereld staat. Het kopen van tweedehands kleding kan daar verandering in brengen. Die kleren zijn immers al geproduceerd. The Next Closet speelt in op die beweging. "We zijn een online marktplaats voor tweedehands merkkleding. We maken het heel makkelijk om je kleren online te verkopen of nieuwe kleren te kopen. Zo willen we de textielketen aanpakken", aldus founder en CEO Thalita van Ogrop.
-
Rochdi Darrazi over de purpose van Boldking
Eigen frustratie is een mooie drijfveer voor de start van een bedrijf. Rochdi Darrazi begon in 2008 zijn hoofdhaar te verliezen. Zijn zoektocht naar een geschikt scheermes leverde veel frustratie op. De mesjes op de markt bleken ongeschikt voor rondingen en liepen snel vol wanneer er te veel haren geschoren moesten worden. Ruim tien jaar later verkoopt Rochdi Darrazi onder de naam Boldking zijn eigen scheermes. Dit is zijn ondernemersverhaal, over krimpende markten, groeiende teams en purpose-marketing.
-
De Wanderwatch als interactieve component voor buitenspelen
Kijk naar buitenspelende kinderen en negen van de tien keer spelen ze met precies hetzelfde speelgoed als dertig jaar geleden: een bal, een fiets, een stok. Terwijl kinderen die binnen spelen met piepjes, lichtjes, geluiden en schermen worden vermaakt. "Daar is helemaal niks mis mee, maar we moeten ze verleiden om van die bank af te komen om naar buiten te gaan en daar lekker te gaan spelen. Met een coole gadget, onze smartwatch, combineren we de fun van interactieve games met al het goede van buitenspelen." Co-founder Ellie Karssemakers van Wanderwatch vertelt over het kinderhorloge, de concurrentie en de plannen voor de toekomst.
-
Gamification voor maatschappelijke impact
Tien jaar lang werkte Flavour, dat gamification inzet voor gedragsverandering, met succes in opdracht van commerciële klanten. In 2017 werd de strategie van het bedrijf radicaal omgegooid: "We vonden dat onze impact te beperkt was. De opdrachten voor klanten waren gaaf, maar vervolgens gooi je het over de schutting en ga je weer met een totaal ander onderwerp aan de slag. Dat is beperkt en ik vind het ook qua technologie niet duurzaam. Zodoende hebben we onze strategie omgegooid. Nu maken we iets en zorgen zelf dat dat breder toegankelijk wordt", aldus CEO en co-founder Emily Jacometti.
-
Ruben Wolvekamp (Kever Genever): “Grote merken hebben moeite met de jongere doelgroep”
Ooit was jenever een belangrijk en glansrijk exportproduct. Inmiddels heeft de drank toch een wat stoffig imago: "In de slijterij is het jeneverschap een beetje een zelfmoordhoekje. Voor 10 euro koop je een liter jenever. We zijn er wel eens vier uur gaan zitten om te kijken wie er komt kopen. 90 Procent was boven de 70, niet helemaal de doelgroep waar wij op hoopten, terwijl de gin grif over de toonbank ging", aldus Ruben Wolvekamp, co-founder van het jonge Kever Genever.