-
Games als toekomstvoorspellers
De gamewereld is lang niet serieus genomen. Dat was het domein van bleke ongezonde jongens die elkaar tot diep in de nacht achter de computer overhoop zaten te schieten. Maar het is al lang tijd voor een nieuwe blik. Niet alleen voldoen gamers natuurlijk niet aan het cliché, maar richten we ons te weinig op de data die zij gezamenlijk creëren. Het Amsterdamse Newzoo is marktleider op het gebied van data uit en over games. Daar kunnen gamebedrijven zelf profijt van hebben, maar het is ook heel leerzaam voor de buitenwereld. "Elk bedrijf dat bezig is met consumentenervaringen", aldus CEO en co-founder Peter Warman.
-
Gamification voor maatschappelijke impact
Tien jaar lang werkte Flavour, dat gamification inzet voor gedragsverandering, met succes in opdracht van commerciële klanten. In 2017 werd de strategie van het bedrijf radicaal omgegooid: "We vonden dat onze impact te beperkt was. De opdrachten voor klanten waren gaaf, maar vervolgens gooi je het over de schutting en ga je weer met een totaal ander onderwerp aan de slag. Dat is beperkt en ik vind het ook qua technologie niet duurzaam. Zodoende hebben we onze strategie omgegooid. Nu maken we iets en zorgen zelf dat dat breder toegankelijk wordt", aldus CEO en co-founder Emily Jacometti.
-
De wondere wereld van eSports
Professioneel gamen, het is een droom die voor velen inmiddels realiteit is geworden. Het competitief gamen – ofwel eSports – is booming. Afgelopen jaar keken maar liefst 215 miljoen mensen weleens naar een esports-evenement. Tel daar nog eens 165 miljoen mensen bij op die regelmatig keken naar een online game evenement, dan heb je een serieuze concurrent voor traditionele 'echte' sport te pakken. Niet voor niets dat netwerken als Twitch groeien als kool.
-
ReclameReview: Eat them to defeat them
Gamification en storytelling komen samen in deze Britse campagne die kinderen moet aanzetten om gezonder te eten. Groenten worden neergezet als monsters, met als slogan: 'Eat them to defeat them'.
-
Jongeren activeren: de vijf tips voor gaming en e-sports
In 2018 ontdekten marketeers massaal een nieuw kanaal om in de wereld van jongeren te komen: gaming en e-sports. Tijdens de laatste NIMA Top Marketing Tour van het jaar was dit dan ook het onderwerp, met de overkoepelende vraag: hoe activeer je gamende jongeren voor jouw merk? Drie vooraanstaande sprekers met een trackrecord in de wereld van e-sports en gaming presenteerden hun praktijkcases aan de bezoekers.
-
Van hype naar trainingen: virtual reality als krachtige tool
Een paar jaar geleden was virtual reality de grote hype. Inmiddels is de storm wat geluwd, maar dat wil niet zeggen dat er geen interessante dingen meer gebeuren met VR. Zo werkt Warp Industries uit Delft aan een wereldwijd platform, waarmee gebruikers zelf trainingsvideo’s kunnen maken. “Goede VR maken is best moeilijk. Die realisatie heeft ons gebracht naar de vraag: hoe kunnen we het makkelijk maken?” Adriaan Rijkens, co-founder en CTO van Warp Industries, vertelt.
-
Jeroen Elfferich (Ex Machina): “Interactie rondom online live video rukt op”
Ex Machina is gespecialiseerd in grootschalige interactie rondom video, met een nadruk op live. Het bedrijf bevindt zich in een transitiefase. Nu nog wordt er met name geld verdiend met interactie rondom televisieprogramma’s, maar het aandeel van online video stijgt snel. Denk aan Facebook Live, maar ook aan Twitch, van oorsprong gamerskanaal. “Op Twitch kun je nog een stuk verder gaan, want die hebben API’s waarmee je interactieve lagen over de video zelf heen kunt leggen. Dat kan op dit moment op Facebook nog niet. Het opent allerlei nieuwe mogelijkheden voor creatieven om met live video om te gaan” aldus ceo en mede-oprichter Jeroen Elffrich.
-
David Nieborg (game-onderzoeker) over hoe Apple de koers van gameontwikkelaars bepaalt
David Nieborg (1980) is expert op het gebied van games, gamification, social politics en sociale media. Hij wil waardevolle inzichten uit recent onderzoek vertalen naar de praktijk. Hij doet onderzoek naar verdienmodellen van games. En dan kom je al snel uit bij grote reuzen zoals Apple, want maar drie procent van de online gamers betaalt voor die game.
-
Online Tuesday #59: Hoe zet je gaming in voor je merk?
Games. Grote kans dat je er flink wat tijd aan spendeert op je mobiel of console*. En jij niet alleen. Die tijd en aandacht maken games interessant voor merken. En ook voor jou als marketeer dus. Maar als je aan de slag wilt, loop je snel tegen vragen aan. Hoe ziet de gamingmarkt er eigenlijk uit? Hoe vermarkt je een game? En misschien nog wel belangrijker: hoe zet je een game in om je merk te promoten? Tijd om daar eens wat antwoorden op te vragen aan de experts tijdens de maarteditie van Online Tuesday!
-
Teun Aalbers (GainPlay Studio): “Gezonder leven en een vitaler brein door het spelen van games”
GainPlay Studio ontwikkelt serious games, computerspellen met een maatschappelijk doel. "Onze games hebben een toegevoegde waarde", zegt medeoprichter Teun Aalbers.
-
Gamification en engagement op online platformen: hoe pak je dit aan?
Er was eens een klein meisje dat piano speelde. Ze speelde elke dag een half uurtje en had plezier in het spelen voor familie en vrienden. Music was her first love. Haar ouders vonden haar goed en gaven haar op voor pianocompetities. Tijdens deze wedstrijden speelde ze de sterren van de hemel, maar ze verloor haar liefde voor het pianospel. Want in plaats van piano spelen met vrienden, moest ze ineens tégen haar vrienden spelen. Ze vond het niet meer leuk, en ze stopte met piano spelen.
-
Hacker van videogame wordt online geëxecuteerd
Guild Wars 2 is een MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) dat zich afspeelt in de fantasie wereld Tyria. Het spel bestaat bijna 3 jaar en het is inmiddels meer dan 3,5 miljoen keer over de toonbank gegaan. Op het hoogtepunt speelden meer dan 460.000 gamers het spel tegelijkertijd.
Recentelijk werd het leven van de spelers zuur gemaakt door het karakter DarkSide. Deze hacker maakte gebruik van diverse exploits opdat hij in staat was overal in de wereld te teleporteren en veel schade aan andere spelers toe te brengen. Zelfs groepen van spelers konden de cheater niet stoppen en als hij dan toch sneuvelde, was hij binnen tien seconden terug om wraak te nemen: “Got lucky and killed him? He’ll be back in 10s no matter where you are on the map. People eventually get tired of it and quit.”
-
Emily Jacometti (Flavour): “Je kunt wezenlijke problemen oplossen met games”
In een compleet roze kantoor heeft ze vijftien mannen aan het werk, Emily Jacometti (30) is medeoprichter van de prijswinnende gamewebsite Flavour.
-
De Nederlandse gamedelegatie op #SxSW2015
Technologie-festival South by Southwest wordt steeds groter. Er komen naar het schijnt inmiddels 40.000 mensen op af, maar er zijn ook steeds meer deelevenementen. Al een paar jaar is er de Game Expo, daar zijn dit jaar de Nederlandse makers van games Unfated, Action Henk, Bounden en Penarium te vinden. Een verslag vanaf de beursvloer.
-
Marketing wordt kinderspel
Gamification, het wordt meer en meer ontdekt door merken en organisaties. Zorgverzekeraars als De Friesland Zorgverzekeraar kopen zelfs aandelen in game-bedrijven om spelenderwijs mensen in de zorg te helpen. En mijn dochter leert nu typen bij Typetopia, wat eigenlijk een doorlopend spel is. Ook bij Aegon spelen we al een aantal jaren met de uitdaging van spelelementen in de wereld van ‘saaie’ verzekeringen. Zo ontwikkelden we speeljetoekomst.nu, een online spel waarin je speelt met je financiële toekomst. En met resultaat. Inmiddels speelden bijna 400.000 mensen het spel, wonnen we vorig jaar de designprijs Red Dot Award en hebben we sinds kort de onderzoeksresultaten binnen met daarin interessante resultaten op het merk en de merkvoorkeur. Een kijkje in de keuken van de ontwikkeling van onze pensioengame. Wat kwamen we tegen en wat hebben we ervan geleerd?