-
Durven marketeers nog wel iets geks op 1 april?
Het is vaste prik voor bedrijven om komisch in te haken op 1 april. Het lastige van 2018 is dat de fopdag in het weekend valt. Toch weerhoudt dit marketeers er niet van om zich aan humor te wagen. De vraag is dit jaar niet alleen welke cases opvallen, maar ook of adverteerders nog wel echt misleidend willen zijn in deze tijd waarin nepnieuws onder een vergrootglas ligt. Durven marketeers de publieke opinie nog uit te dagen?
-
Inhakers met een twist
Inhakers werken! Ze worden gemiddeld drie keer vaker gedeeld op sociale media dan niet-inhakers (zoals branded content of advertenties) en bereiken bovendien meer mensen buiten de fanbase van de organisatie zelf (Waardenburg & Mazerant, 2018). Dit is nu niet direct een oproep aan alle merken om meteen met inhakers aan de slag te gaan: inhaakmoeheid ligt namelijk op de loer. Deze blog is een oproep om met kwalitatief goede inhakers aan de slag te gaan, want ze zijn alleen effectief als ze ook de moeite waard zijn om te delen.
-
Waarom werken woordgrappen?
Je komt ze overal tegen: in reclames, op websites, in folders, maar vooral op social media - de woordgrap. Ze vliegen je letterlijk om je oren, de één nog genialer dan de ander. De ander nog flauwer dan die ervoor. Je brult het als consument niet uit van het lachen, maar een kleine krulling in je mondhoek is genoeg. Waarom zijn we zo onder de indruk van woordgrappen en metaforen?
-
Wees goed voorbereid met de Inhaakkalender 2017
Daar is 'ie weer: de Buzzcapture Inhaakkalender. Door deze kalender te gebruiken, weet je als marketeer al ver van tevoren wat er gaat spelen en wanneer je als merk slim op de actualiteit kunt inspelen. In veel gevallen is de actualiteit van 2017 namelijk nu al bekend en daarom kun je ook nu alvast nadenken de dagen van 2017 waarop je wilt inhaken. Zo voorkom je verrassingen!
-
Ramadan-marketing: hoe ga je als merk om met een heilige feestmaand
Er wonen ongeveer 900.000 moslims in Nederland. Zij vormen een grote potentiële afzetmarkt met eigen behoeften en wensen. Hoe gaan Nederlandse bedrijven hiermee om, zeker tijdens de Ramadan, de heilige vastenmaand in de islam? Kunnen we leuke triggers en inhakers verwachten van merken, zowel on- als offline? Hieronder een aantal voorbeelden van bedrijven die hier op inspeelden.
-
De magie van het WK: de storytelling van een wereldevenement
Astronomische kijkcijfers, ongekende saamhorigheid, omzetrecords voor detailhandel en horeca, een prima stemming en een heerlijke roes van optimisme. Door het WK voetbal staat de wereld al een paar weken op zijn kop. De preciezen, neuroten en dwangmatigen hebben het zwaar. Menig jounalist, communicatieadviseur en marketinggoeroe moet zijn principes en profetieën even voor zich houden. Die kloppen effe niet. Hoe komt dat toch? Hoe zit het wel? Wat kunnen leren van het grootste evenement ter wereld?
-
Marketinginstrument ‘oranjekoorts’: wat levert het op?
Het WK blijkt een lucratief moment voor veel bedrijven. De oranjegekte wordt met beide handen aangegrepen om extra abonnementen te slijten, meer verkoelende drankjes af te zetten en de meest bijzondere oranje items ons land in te slingeren. Voetbal verbroedert, maar maakt ook iets in ons los waarvan we vaak niet wisten dat we het in ons hadden. Het zorgt er in ieder geval voor dat onze huishoudens gewild of ongewild langzaam oranje kleuren. Tijdens de themasessie ‘Voetbal als innovatief marketinginstrument', georganiseerd door Platform Innovatie in Marketing (PIM) waren zo'n 200 marketeers te gast bij de KNVB in Zeist. In de Johan Cruyff-zaal werden ‘oranje-ontboezemingen’ gedaan en de keuzes achter enkele ‘oranjecases’ toegelicht. Voetbal is emotie en daarop inspringen, is scoren. Nu maar hopen dat ‘onze’ jongens dat laatste ook doen dit WK!
-
Zwakke knieën, Sotsji en het einde van positionering deel 2
"De mensen van Starbucks hielpen ons met onderdak, ze gaven ons water zelfs voordat we erom vroegen." Toykan Topcu, een Turkse student, is dankbaar voor de hulp die de vestiging van Starbucks bij het Taksim-plein verleende tijdens de rellen in Istanbul begin 2013. Maar niet iedereen deelt die mening: de protesten waren niet alleen gericht tegen de Turkse regering, maar ook tegen de 'corporations' die het plein wilden exploiteren. En bij dit soort protesten zijn het meestal multinationals als McDonald's en ook Starbucks die de kop van jut zijn. "En juist om die reden moeten bedrijven als McDonald's en Starbucks als eerste laten zien dat ze er zijn voor de mensen", zo meent Toykan, "maar er zijn mensen die Starbucks niet vertrouwen en die roepen dat ze helemaal niet helpen." En dat terwijl Starbucks Turkije zo haar best doet. Vrijwel direct na het begin van de protesten verscheen er een bericht op hun Facebook-pagina: "Vanaf de eerste rellen heeft Starbucks haar deuren opengehouden voor iedereen die hulp nodig had." En blijkbaar deden de mensen van de lokale vestiging ook alles om te helpen, ze bleken een belangrijke bondgenoot van de protestbeweging.
-
De hijack van een Olympische socialmediacampagne: #CheersToSochi
Bedacht om atleten tijdens Sotsji aan te moedigen en vervolgens gekaapt voor het verspreiden van een boodschap over mensenrechten. Het overkwam McDonald's en het baart de marketingmanager nog steeds zorgen. De socialmediacampagne #CheersToSochi werd twee weken geleden gelanceerd en is nu al voer voor socialmediamarketeers.
-
Het begin van een succesvolle contentstrategie: de Contentkalender 2014
Als merk inspelen op actuele zaken op social media vergt creativiteit, flexibiliteit en vooral capaciteit. Vaak worden door een gebrek aan tijd leuke en originele posts niet geplaatst, omdat niemand direct tijd beschikbaar heeft een post te schrijven met een passende visualisatie. Daarom begint een succesvolle contentstrategie volgens veel online strategen met een contentkalender. Omdat nu al bekend is welke dagen in 2014 sowieso nieuws gaan opleveren, kun je alvast veel werk vooruit plannen. Heb jij al nagedacht of je als merk een post wilt plaatsen over de Olympische Winterspelen, het WK Voetbal of de Gemeenteraadsverkiezingen 2014? Deze contentkalender 2014 helpt je op weg.
-
Realtime marketing: de toekomst van internetmarketing?
Inhaken op de actualiteit, live verslag doen van events, zorgen voor relevante content op precies het juiste moment… Mede doordat wij vanuit Adfactor veel samenwerken met bloggers, zien we dat realtime content steeds belangrijker wordt. Vooral in de VS kent realtime marketing inmiddels spectaculaire cases. Wat zijn de kansen, hoe pak je het aan en wat kunnen we van de toekomst verwachten?
-
9 tips voor inhakers met impact (en 30 inspirerende voorbeelden)
Inhakers zijn van alle tijden, tóch zie ik jaar in jaar uit veelal dezelfde merken (succesvol) inhaken op actuele of belangrijke gebeurtenissen in het jaar. Dit terwijl inhakers een belangrijke rol spelen in merkcommunicatie. Inhakers zijn namelijk dé mogelijkheid om de kernwaarden van een organisatie en/of USP’s van een product of dienst te verduidelijken. In dit artikel geef ik 9 tips om met inhakers impact te creëren en ik sluit af met 30 voorbeelden ter inspiratie.
-
Toen we inhaken nog met twee a’s schreven (was het minder leuk)
Eerst even een misverstand uit de weg ruimen: newsjacking of inhaken is géén advertising-trucje. Het gebeurt al zo lang als PR bestaat. En in de PR is het al zeker geen truc, maar een slimme manier om op het juiste moment bij de juiste journalist onder de aandacht te komen. Nu ga ik het helemaal ingewikkeld maken: de PR-variant van inhaken is niet meer afhankelijk van journalisten. Een bedrijf dat zijn online kanalen op orde heeft, kan zich ook zonder de traditionele media mengen in een nieuwsdiscussie.
-
Brandmatching als nieuwe marketingvorm
Inhakers van op zichzelf staande merken kunnen zorgen voor viraal succes, maar inhaaksreeksen van twee samenwerkende merken kunnen nog veel verder gaan. Is dit een mooie vorm van marketing, of is het een vervelend, voorgeprogrammeerd, niet-altijd-creatief redmiddel?