-
Let op: nieuwe regels voor YouTube-video’s gericht op kinderen
Vorige week kregen eigenaren van YouTube-kanalen het bericht dat zij voor iedere video moeten aangeven of het gericht is op kinderen. Bevat een video content voor kinderen, dan worden alle gepersonaliseerde advertenties vervangen door contextuele advertenties. Daarnaast kunnen bij de video’s geen reacties meer geplaatst worden en kunnen click-through info cards, end screens, notification functions, en de community tab niet meer gebruikt worden. Wat houdt de nieuwe regel precies in, en wat betekent het voor kanaal-eigenaren buiten de VS?
-
Jan Gustavo Kuipers (Mr. Chadd) over eerste hulp bij huiswerk
Wie hulp zoekt bij huiswerk, doet er goed aan de app van Mr. Chadd te downloaden. Binnen tien seconden hebben scholieren toegang tot een netwerk van universitair geschoolde coaches. Mede-oprichter Jan Gustavo Kuipers legt uit hoe dit concept werkt.
-
Wat begrijpen tieners van influencer-marketing op YouTube?
De populariteit van influencers is groot onder jongeren. Waar jongeren vroeger in hun vrije tijd bijvoorbeeld tv keken, besteden zij nu een groot deel van hun tijd aan het kijken van content van influencers op YouTube. Influencer-marketing wordt daarom ook vaak ingezet om de jongere doelgroep te bereiken. Maar wat vinden jongeren van influencer-marketing? Herkennen tieners reclame in YouTube-video’s en begrijpen ze dat YouTubers hier geld aan verdienen?
-
De Wanderwatch als interactieve component voor buitenspelen
Kijk naar buitenspelende kinderen en negen van de tien keer spelen ze met precies hetzelfde speelgoed als dertig jaar geleden: een bal, een fiets, een stok. Terwijl kinderen die binnen spelen met piepjes, lichtjes, geluiden en schermen worden vermaakt. "Daar is helemaal niks mis mee, maar we moeten ze verleiden om van die bank af te komen om naar buiten te gaan en daar lekker te gaan spelen. Met een coole gadget, onze smartwatch, combineren we de fun van interactieve games met al het goede van buitenspelen." Co-founder Ellie Karssemakers van Wanderwatch vertelt over het kinderhorloge, de concurrentie en de plannen voor de toekomst.
-
Het commerciële doel van vlogs en hoe kinderen dit herkennen (of niet)
Voor veel kinderen is YouTube het favoriete videoplatform. Ze kijken graag naar videoblogs (‘vlogs’) waarin mensen (‘vloggers’) hun dagelijks leven delen met hun kijkers. De populariteit van vloggers is de afgelopen jaren enorm gestegen. Voor adverteerders zijn vlogs een zeer lucratieve manier om kinderen te bereiken: ze zijn populair en worden veel bekeken. Maar wat vinden kinderen er zelf van dat er producten en merken te zien zijn in de video’s van hun favoriete vloggers? En begrijpen ze eigenlijk wel waarom die producten en merken in de vlogs te zien zijn?
-
Reclame! Zo kijken kinderen naar reclame-vermeldingen
De Kinder- en Jeugdreclamecode van Stichting Reclame Code schrijft voor dat reclame als zodanig herkenbaar moet zijn voor kinderen, bijvoorbeeld door een vermelding. De Reclame Code specifieert echter niet hoe deze vermeldingen er precies uit moeten zien – zoals tekst, vorm en kleur. Als gevolg daarvan wordt met name op televisie en op digitale mediaplatformen een breed palet aan vermeldingen gebruikt. Zo gebruikt Nickelodeon op de website het zwart-witte label 'advertenties' om aan te geven welke content commercieel is en wordt product placement aangeduid met het zwart-witte logo 'PP'. Maar helpen deze vermeldingen kinderen nu echt om digitale reclame beter te herkennen?
-
ReclameReview: HARIBO
In de nieuwe commercial van HARIBO (ik schreeuw niet, dat moet echt met hoofdletters) zien we dat het snoepmerk het kind in volwassenen naar boven haalt. Vrij letterlijk zelfs.