-
De kleur van je merk
Als we de kleur rood noemen en je vragen om aan een frisdrankmerk te denken, waar denk je dan aan? Je ziet het logo van Coca-Cola al voor je, of niet? Dát is precies de kracht van merkkleur. Bij het kiezen van kleuren voor je logo, huisstijl of website komt veel meer wetenschap kijken dan je denkt.
-
Waarom de citymarketing van Eindhoven zo goed is
Een tijd geleden publiceerde ik een artikel over de citymarketing van Eindhoven. Wat mij betreft is Eindhoven de beste case in Nederland als je iets wilt leren over citymarketing. Naar aanleiding van dat artikel kwamen er vragen. Waarom is die case zo goed en wat heeft het concreet opgeleverd? Relevante vragen die een antwoord verdienen.
-
Hoe Eindhoven het verschil maakt met citymarketing
De allerbeste citymarketingcase van Nederland is zonder enige twijfel die van Eindhoven. Er gaat tegenwoordig geen week voorbij of de lichtstad is internationaal in het nieuws, waarmee het keer op keer bewijst wat citymarketing voor een regio kan doen. Maar dat is niet vanzelfsprekend, want te vaak heeft het geen grond, is er geen visie en rendeert het niet. Kortom: wat valt er te leren van Eindhoven?
-
Een logo haaks op je merkwaarden
Een van de grondregels bij logo-ontwerp is dat het logo de corporate merkwaarden dient te weerspiegelen. Daarom heeft een minimalistisch merk als Apple een eenvoudig, gestileerd appeltje als logo en daarom vormt de gele pijl in het Amazon-logo een glimlach. Op die manier verwijst het logo naar het streven naar klanttevredenheid. Bovendien gaat de pijl van A naar Z, wat staat voor het brede assortiment van Amazon.
-
Bewegende huisstijl: een nieuwe dimensie aan je merkidentiteit
Met de opkomst van video en de terugkeer van animated gifs gaan we steeds meer over van statisch beeld op bewegend beeld. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor je merk en je huisstijl.
-
Logodesign en marketingcommunicatie
Hoewel elk bedrijf een logo heeft en we gemiddeld aan zo’n 3.600 reclame-uitingen en logo’s per dag worden blootgesteld, zijn de effecten van logodesign nog nauwelijks onderzocht. Sterker nog, tot dusverre is er slechts één studie bekend die aandacht heeft besteed aan de effecten van designkenmerken van logo’s. De designkenmerken die hierin getest worden, zijn echter weinig praktisch toepasbaar. Een designkenmerk dat wel goed toe te passen is en dat ook in een bredere advertentiecontext wordt toegepast, is complexiteit. De effecten van advertentiecomplexiteit zijn uitgebreid onderzocht. Hieruit komt over het algemeen naar voren dat complexiteit begrip en attitude ten aanzien van de advertentie positief beïnvloeden. Maar gaat dat voor logo’s ook op?
-
Gap voelt de kracht van social door nieuwe logo: Het doet pijn
“What string of brainless monkeys considered, much less let this logo go to market? L&P deserve to go out of business on the strength of this logo alone. And how did a soulless shell of a company like Gap not test a logo when all they have to justify their markup is the logo!!!!! this is an embarrassment to professional marketers everywhere.” Schitterend, soms zijn reacties op blogs gewoon leuker dan het hele verhaal erboven. De ‘brainless monkeys’ uit de quote hierboven zijn de marketeers bij de Amerikaanse kledinggigant Gap, L&P is het bureau dat een nieuwe logo verzon voor dit bedrijf. Dat logo is zó lelijk en niet passend bij het bedrijf, dat fans van Gap kennelijk op hun achterste benen gingen staan op Facebook en Twitter. Advertising Age pakte het op in twee artikelen: ‘Gap Speaks Out: Yes, the Logo Is Real’ en ‘Gap to Scrap New Logo, Return to Old Design’.
-
Logootje nodig? Online competitie uitschrijven!
Kán dat wel? Lekker makkelijk pitchen om je voor een prikkie aan een nieuw design te helpen? Opvallend vinden we de recente opkomst van het aantal ontwerpwedstrijd-sites voor logo’s als Logomatch of ontwerpen-voor-geld. Een site als Bootb.com vraagt zelfs om logo-ontwerp, package design, concept, grafisch ontwerp en zelfs de organisatie van evenementen zijn er vertegenwoordigd. De huidige technische oplossingen maken het gebruik van geavanceerde co-creatie platformen, zoals Battle of Concepts, Chaordix en Redesignme steeds eenvoudiger, flexibeler en betaalbaarder.
-
Logoverkiezingen: populistisch of functioneel?
De vierde vraag in het kader van MarketingTribune/Facts Inside heeft betrekking op de oproep van de ANWB begin deze maand aan leden om zich uit te spreken over een nieuw logo. Leden mogen kiezen tussen twee logo’s. Het nieuwe logo moet aangeven waar de ANWB voor staat en in de toekomst voor wil staan: ‘een toonaangevende vereniging die leden helpt door ze te informeren, te adviseren in hun keuzes, te waarschuwen en door ze weer op weg te helpen wanneer onderweg problemen optreden’ (het mission statement voorleggen aan de leden lijkt me overigens logischer, maar dit terzijde).
Prijsvragen, polls, slagzinnen en andere democratische methoden om draagvlak te creëren voor marcom-gerelateerde vernieuwing zijn niet nieuw, maar in deze dagen waarin de discussie over de mening van de massa op scherp staat, vraag je je af waarom een organisatie als de ANWB ‘leken’ betrekt bij zoiets belangrijks als een nieuwe identiteit in de vorm van een nieuw logo. Kortom: logo-verkiezingen, is dat opportunistisch populisme of juist functioneel 2.0-denken?
-
KNOV brengt verlossing in logo, wie volgt?
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen KNOV laat in haar logo animatie de kern van het activiteiten zien: het verlossen van kinderen. Bovendien laat KNOV het logo niet animeren in een campagne, maar juist op de prominente positie in de linkerbovenhoek op de homepage van de site. Bij andere pagina’s staat het logo stil zodat het niet storend wordt. Terug op de homepage is de animatie weer wel te zien. Hieronder een lijst met nuttige toepassingen van logo-animaties en een poll voor de marketingfacts lezer.
-
Voice Signal animeert logo met geluid
Het Amerikaanse VoiceSignal animeert haar logo mét geluid. Bij het openen van de homepage is de animatie te zien én te horen.
Merken gaan steeds vaker hun logo animeren. Traditioneel was ‘iets’ doen met het logo uit den boze. Als een boodschap via krant, radio of tv in een flits moest blijven hangen, dan moest het logo consistent zijn, door de tijd en op dat moment. Op een website echter, waar het aantal contactminuten met het merk vele malen hoger is dan via traditionele kanalen, vervalt deze regel. Langzaam durven merken nu het logo te laten bewegen. Nu om aandacht te trekken, om een moderne uitstraling te geven of een assocatie met de activiteiten. In de toekomst zullen logo-animaties steeds vaker worden ingezet om de merkpersoonlijkheid te laden. Iets dat al kan door beweging van enkele pixels. Maar dat is nu nog een stap te ver voor de meeste merken. Jetix is wat mij betreft nog altijd koploper.
-
Jetix logo heeft zes animaties
Het Jetix logo heeft nu zes verschillende animaties met geluid. Merken laten hun logo vaker en steeds subtieler bewegen. De afgelopen paar maanden zijn er veel ontwikkelingen geweest in die richting en dit is een heel goed voorbeeld. (Jetix voorbeeld stond al eerder op mensmerk.nl). NB: het bijbehorende flash-plaatje is niet te zien in alle RSS-readers, moet je toch even naar site :-)
-
Nieuw Google Logo?
Nadat Google haar nieuwe Gmail logo introduceerde om qua stijl aan te sluiten op de toevoeging van Talk, dacht Patters dat het een goed idee was om het huidige Google logo ook maar eens van een uptodate jasje te voorzien. Het resultaat mag er zijn. Wat vinden jullie?
-
Het einde van het stilstaande logo
Het belangrijkste onderdeel van de visuele identiteit van merken is het logo. Vanuit het massacommunicatietijdperk staat het consequent gebruik van het logo voorop. De mediawereld verandert echter en merken veranderen (langzaam)mee. Merken experimenteren met logovariaties, logo-animaties en andere dynamische visuele objecten. Hier zijn steeds meer voorbeelden van te zien.
-
Verkoopt Google zijn logo?
H?, ik zag net dat wanneer je iets opzoekt met Google het logo is veranderd.