-
Alle marcom wordt persoonlijk
Het komt steeds minder vaak voor dat organisaties hun communicatie helemaal níet personaliseren. Dat blijkt uit het tweede deel van het Data-Driven Marketing Onderzoek 2020, van branchevereniging DDMA. Over bijna alle kanalen is gepersonaliseerde marketingcommunicatie dit jaar toegenomen. De marketingkanalen waarbij de personalisatie van communicatie het meest is gestegen, zijn display advertising (van 63 procent naar 85 procent), direct messaging (72 procent naar 90 procent), social (van 54 procent naar 66 procent) en search advertising (van 61 procent naar 72 procent).
-
Tips bij het schrijven van een marcomplan (in barre tijden)
Guy van Liemt, Gert Koot en Ingmar de Lange geven vakonderwijs in moderne marketingcommunicatie. Gevraagd naar de beste tips om juist nú het verschil te maken met marcom, komen ze met verschillende invalshoeken die ver voorbij de festivals redeneren die zullen uitbreken als er straks een bruikbaar vaccin is. Houd dat merk vast, vind je fundament (terug) en blijf hongerig naar technologische innovatie. Always on.
-
Marketingcommunicatietalent spotten in 2020: zoek de generalist
En ineens zijn er voldoende talenten op de markt. Zeker in de media- en marketingcommunicatiesector. Welke talenten zijn gewild in 2020? Waar letten recruiters op? Na jaren van zoeken naar specialisten, geldt vanaf nu: zoek professionals die niet alleen specialist maar vooral ook generalist is (en liefst algemeen ontwikkeld).
-
Het roer om? Adverteerders als de nieuwe kapiteins
Steeds vaker staan adverteerders zelf aan het roer van de productie van marketingcampagnes in plaats van het reclamebureau. Met meerdere bureaus en disciplines een consistente campagne maken vergt echter veel aandacht en energie. Het aansturen van meerdere bureaus is bovendien complex. En dan ook nog de interne teams met verschillende belangen en eigen budgetten op één lijn krijgen is een extra uitdaging.
-
Marketing kan wel wat PR gebruiken
Komende maanden worden in willekeurige volgorde SAN Accenten, Esprix, Amma’s, Lampen, Spinnen, Effies en een Gouden Deurmat uitgereikt aan alle denkbare merken voor alle denkbare vormen van marketingcommunicatie. De Loeki's en de Coqs d’Honneur zijn er net uit. Een leuke kant van het vak waaraan toch een beetje glamour kleeft. Maar da’s de buitenkant. Ritsons ‘meat of marketing’ is minder aaibaar.
-
“Google Home doet marcom op de grondvesten schudden”
Gert Koot en Guy van Liemt lanceerden in januari van dit jaar hun vuistdikke 'Marketingcommunicatie in 14 stappen', dat inmiddels ook een nominatie in de wacht heeft gesleept voor de PIM Marketingliteratuurprijs. Het boek, gebracht als echt basisboek voor marketeers én communicatiespecialisten (en de enorme hoeveelheid 'mensen en middelen' die daar tussen zitten), was een regelrechte hit. Commercieel, maar ook qua impact: met name omdat het marketingcommunicatie koppelt aan marketing. Dat lijkt een open deur. In de praktijk zijn het twee verschillende componenten die vooral uiterlijk aan elkaar worden gelinkt.
-
6 communicatiestrategieën voor merkenbeleid - met voorbeelden
Sinds het ontstaan van marketing zijn merken altijd belangrijk geweest. Consistente en aanhoudende investeringen in merkenbeleid hebben geleid tot beroemde sterke merken die de turbulentie van de omgeving overleven. Maar merken kunnen niet succesvol worden zonder langdurige en consistente marketingcommunicatie.