-
Methoden om je merk te positioneren
Wie zich als merk wil onderscheiden van de massa is geïnteresseerd in hoe je zo’n onderscheidende positie bereikt. Daar zijn verschillende methoden voor. De volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (SWOCC) sterkste methoden voor positionering, gebundeld en toegelicht in een jubileumboek, worden hieronder in perspectief geplaatst.
-
De waarde van marketing met waarden
Onlangs kreeg ik de vraag of ik een bijdrage over menselijke waarden en marketing wilde schrijven voor de nieuwe editie van het standaardwerk Strategisch Merkenmanagement van Keller, Schoppen en Heijenga dat in de lente van 2021 uitkomt. Dat deed ik uiteraard graag. Hieronder tref je die bijdrage aan. Centrale vraag die ik mezelf stelde: in welke mate is het communiceren van menselijke waarden van nut voor merken?
-
Van startup tot marktleider – de hero’s journey voor merken
In de ontwikkeling van startup, naar scale-up, naar marktleider, moet een bedrijf ook de eigen merkaanpak blijven ontwikkelen. Daarbij moet ook het merkverhaal evolueren, zodat het kan dienen als leidraad voor merkactiviteiten in elke ontwikkelingsfase.
-
Merkvraag 23b: hoe meet je of merken werken?
Op Marketingfacts behandel ik wekelijks een elementaire vraag over merkbouwen. Vorige week schreef ik over het meten van het effect van je merkstrategie: welke methodieken zijn er en hoe gebruik je ze? Nu deel twee van het artikel.
-
Merkvraag 23a: hoe meet je het effect van je merkstrategie?
Wekelijks beantwoord ik op Marketingfacts een primaire vraag over merkstrategie. Ditmaal: je merk is ontwikkeld, de verandering is zichtbaar en de buzz is voelbaar. Maar hoe meet het effect? Ik behandel klassieke principes, veelgebruikte methodieken en eigentijdse formules. En omdat er veel over te schrijven is, doe ik dat in twee delen.
-
Merkvraag 22: hoe krijg je organisaties mee in je merkstrategie?
Wekelijkse behandel ik een elementaire merkvraag voor Marketingsfacts. Ditmaal: je hebt flink je best gedaan op je merkstrategie en ziet een toekomst vol mogelijkheden. Toch verandert er weinig, ondanks de leuke brainstorms, de mooie Powerpoints en de schouderklopjes bij het koffieautomaat. Hoe komt dat? Hoe krijg je je organisatie mee in je merkstrategie?
-
Merkvraag 21: hoe werkt growth marketing en waar moet je voor oppassen?
Elke week kijk ik voor Marketingfacts naar een nieuwe vraag over merkstrategie. Deze week: growth marketing daagt gevestigde principes van merkbouwers uit. Geïnspireerd op het succes van startups met growth hacking passen steeds meer marketeers deze frisse vorm van marketing toe. Maar, ik vertaal de term bewust naar het Nederlands, wat is groeimarketing eigenlijk? Wat is er nieuw aan? En waarvoor moet je oppassen?
-
Merkvraag 20: hoe maak je je merkstrategie concreet?
Wekelijks behandel ik op Marketingfacts een primaire vraag over merkbouwen. Ditmaal: hoe maak je je merkstrategie concreet? En hoe kun je hierbij gebruik maken van Prototyping?
-
Merkvraag 19b: hoeveel kost het om een merk te bouwen?
Elke week beantwoord ik op Marketingfacts een basale vraag over merkbouwen. Ditmaal deel twee van een simpele, maar lastige vraag: hoeveel geld kost merkbouwen eigenlijk?
-
Merkvraag 19a: hoeveel geld kost het bouwen van je merk eigenlijk?
Elk week behandel ik op Marketingfacts een primaire vraag over merkstrategie. Ditmaal een simpele vraag, die verdraaid lastig te beantwoorden is: hoeveel budget heb je nodig om een merk te bouwen? Hoeveel kost het?
-
Moeten Binet en Field worden aangescherpt?
Dit is een uitdagende tijd voor merkbouwers. Gelden de gevestigde principes voor merkbouwen nog? Hoe groot is het potentieel van big data echt? En werkt een focus op conversie ook op de lange termijn?
-
Vijf online marketing-tactieken die jouw FMCG-merk versterken
Veel FMCG-merken laten online nog een hoop kansen liggen. Zonde, want de online aankopen blijven stijgen en die consument? Die is de hele dag door online te vinden. In dit blog zet ik vijf tactieken op een rij om als merk online (nog) beter te scoren.
-
Merkvraag 18b: wat zijn de kansen en beperkingen van kunstmatige intelligentie?
Wekelijks behandel ik een primaire vraag over merkstrategie. Dit is deel 2 van mijn artikel over merken en kunstmatige intelligentie (kunstmatige intelligentie of AI). Zoals beloofd, met zowel slimme innovaties als belangrijke beperkingen van AI: wat moet AI bijvoorbeeld met een man in een kippenpak?
-
Merkvraag 18a: wat kan jouw merk met kunstmatige intelligentie?
Wekelijks behandel ik een basale merkvraag op Marketingfacts. Deze gaat over kunstmatige intelligentie (artificial intellicence of AI). Dit onderwerp is veel in het nieuws en er zijn een boel spannende voorbeelden. Toch verscheen enkele dagen geleden het bericht dat Nederlandse investeringen in AI achterblijven. Een goed moment om jezelf af te vragen: wat kan ik als merkbouwer eigenlijk met AI?
-
Merkvraag 16: waarom maken digitale vernieuwers steeds vaker reclame?
Wekelijks bespreek ik op Marketingfacts een primaire merkvraag. Deze gaat over reclame: vernieuwende, digitale merken gebruiken slimme growth hacking, met hun bijzondere innovaties zorgen ze voor rumoer en met slimme conversie trekken ze klanten snel naar binnen. Zo lijken ze traditionele merktechnieken overbodig te maken. Maar waarom maken ze dan steeds vaker reclame?