-
Sportadvertentie.nl sluit deal met tennisbond
Met de oude naam afhangbord is het gelukkig gedaan: vandaag is www.sportadvertentie.nl geboren. De narrowcastingtoepassing die voornamelijk bij tennisclubs hangt/draait moet onder de nieuwe naam en door de deal met de KNLTB haar vleugels uit kunnen slaan. Naast de schermen betreft het systeem ook een softwarepakket ter ondersteuning van de verenigingen. Hierdoor kan de KNLTB makkelijker haar verenigingen op het gebied van ICT ondersteunen. Afhangbord krijgt op deze manier versneld een groter bereik, zij komt immers gesubsidieerd bij vele tennisverenigingen te hangen.
Afhangbord zegt een bereik van 1 miljoen mensen per week te hebben in de huidige constellatie. Dit zal dus snel moeten gaan groeien.
-
Narrowcasting is voor narrowminders
Onderzoeksbureau GFK vroeg recent ruim 2000 Nederlanders naar hun mening over instore tv, in dit eigenwijze landje bekend als containeronbegrip narrowcasting. Bijna de helft van het winkelend publiek ervaart deze vorm van communicatie als irritant. Vijftigplussers en vrouwen willen niet geconfronteerd worden met ongevraagde boodschappen waarvan inderdaad veelal de relevantie ontbreekt. Slechts 17% van de ondervraagden vindt narrowcasting een verrijking. Deze nogal vernietigende conclusies zullen de kritische volgers van deze trend niet verbazen.
-
Volkskrant gaat narrowcasten in taxi’s
Onder de naam GO TV starten de Volkskrant, KPN en Faster Media in december met het uitzenden van televisie in 200 taxi’s. Vanaf de achterbank kunnen passagiers een keuze maken uit één van de drie beschikbare kanalen; Go Report met luchtige reportages en Go News met korte nieuwsberichten beiden verzorgt door de Volkskrant of Go Out met actuele culturele en culinaire nieuwsberichten en uitgaangstips verzorgt door uitgeverij NL Unlimited.
Op dit moment stelt GO TV een bereik te hebben van 130.000 passagiers en in 2008 zelfs 2 miljoen. 40% zijn zakelijk passagiers, 35% uitgaanspubliek en 25% senioren. De factsheet met meer details voor adverteerders was op dit moment nog niet online beschikbaar.GO TV is overigens niet het narrowcasting initiatief in taxi’s. Wannahaves startte een jaar geleden in samenwerking met SqreenTV met CabTV. Deze samenwerking is inmiddels stopgezet. SqreenTV gaat zelfstandig verder en beschikt in december over 275 taxi’s.
Bron: Emerce
-
Narrowcasting in Nederland in kaart gebracht (2)
Begin juli verwezen we al naar een overzicht van nationale narrowcasting-iniatieven dat was opgesteld door Hans-Peter Akkerman, Ronald Dubbeldam en Fred Kuhlman.
Vandaag verwijst Adfoblog naar het rapport ‘Narrowcasting in beeld’ waarin Barbara Oerbekke en Bram Nauta van branche-organisatie Popai Benelux hebben uitgezocht hoeveel schermen met instore-tv ons land nu eigenlijk telt. Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland 16.700 schermen aanwezig zijn in 2.880 (verkoop)punten. Indien het aantal schermen wordt onderverdeeld per branche, bekleedt de detailhandel een vooraanstaande positie op de narrowcasting markt met 9.900 schermen, ofwel 58% van het totaal. Deze schermen hangen in 1.770 winkels.
Jammer dat Popai het onderzoeksrapport alleen beschikbaar stelt aan leden.
-
Narrowcasting in Nederland in kaart gebracht
Hans-Peter Akkerman, Ronald Dubbeldam en Fred Kuhlman zijn gezamenlijk bezig een overzicht te maken van alle nationale narrowcasting-iniatieven. Op dit moment hebben ze meer dan 16.000 digitale schermen op ruim 6.000 locaties in kaart gebracht.
De voorlopige Nederlandse Digital Signage Top 10 ziet er als volgt uit:
Positie Kanaal lokaties schermen exploitant realisatie 1 Media Markt 21 4500 Media Markt POSTV 2 Schiphol SDD schermen 1 2000 Schiphol Media Agency.com 3 Uitgaansgelegenheden 1.500 1500 mr MSG 4 Kapsalons = ZIEN TV 230 1400 Endemol 5 Makro 16 1000 Clingendael Media Groep POSTV 5 McDonalds 227 1000 Media Librium M-Media 6 British American Tobacco 550 550 Retailchannel niet bekend 7 Amsterdamse trams 150 450 Trendscreen 8 Horeca 400 400 SMSbox 8 MyRetailTV 200 400 MyRetailTV MyRetailTV 9 Primera 360 360 Retail Channel Elvira/KPN 10 Telecomwinkels Tell-Me 50 350 Tell-Me TDX -
Over crossmedia en narrowcasting
De afgelopen periode heb ik toch weer met grote verbazing gelezen over, en geluisterd naar al die doorgewinterde crossmedia specialisten die luid debiterend hun vermeende kennis trachten te verheffen al ware het een nieuwe religie. Er wordt dan ook heel wat gepubliceerd over crossmedia op het net en in de vakbladen. In het algemeen bedoelen deze “kenners” en de auteurs van al dit fraais met crossmedia vooral de verbinding, de onderliggende techniek en de zichtbare uitvoering. Een misvatting naar mijn mening…
-
ON alweer OFF
Daar waar Samsung de ambities in het domein van selectieve mediadistributie en community casting niet onder stoelen of banken steekt haakt concurrent Sony steeds meer af. Sony treed uit het met veel tam-tam geïntroduceerde ON project dat narrowcasting diensten aan de horeca levert. Naar verluidt heeft men een kleine 200 horeca outlets aan zich weten te binden.
-
Narrowcasting: van ‘hype’ naar effectief medium?
Videobloggen is een stuk ingewikkelder en vereist ook andere kwaliteiten als webloggen. Dit filmpje over narrowcasting komt vermoedelijk meer in de buurt van het uiteindelijke gewenste resultaat. Spannender, dynamischer en inhoudelijker. Graag verneem ik jullie kritiek en complimenten :-)
-
Achmea campagne: CGM + NC = 10% Viral
Achmea’s ‘Waar je liever niet aan denkt’ campagne combineert ‘Consumer Generated Media’ met ‘Narrow Casting’, en bereikt hiermee werkelijk fantástische resultaten.
Op de actiesite stellen consumenten hun eigen ‘waar je liever niet aan denkt’ nieuwsberichten samen die, na een klik op een link in een ‘Hé, ben jij dat?’ e-mailtje, bij de ontvangers van die e-mailtjes in de binnenlandpagina van de Telegraaf.nl website worden geplakt. En daar schrikken die ontvangers zich natuurlijk een hoedje van.
-
Instore televisie in supermarkt zal alleen maar toenemen
Het gebruik van instore televisie in de supermarkten en andere winkels zal alleen maar toenemen, omdat het merendeel van de consumenten uiteindelijk de keuze bepaalt op de winkelvloer. Meer dan 70% van de aankoopbeslissingen van consumenten vindt in de winkel plaats. Fabrikanten investeren dus in marketing in de winkels zelf.
In Nederland zijn enkele supermarktketens bezig met een instore tv-experiment. Dat zijn Deen, Jumbo, Hoogvliet en Albert Heijn in de nieuwe proefwinkel in Heemskerk (zie ook eerdere reacties). Buiten de supermarkten is onder andere McDonald’s actief in het instore marketingsegment. Internationaal gezien zijn vooral Tesco en Wal-Mart al bezig met instore televisie. Niet alle winkels van Tesco en Wal-Mart zijn nog voorzien van deze vorm van reclame, omdat het rendementen niet altijd onderscheiden kan worden. Ook adverteerders zijn vaak moeilijk over te halen. Als reclame echter vooral op het individu zelf wordt geprojecteerd zal de kans op succes veel groter zijn. De Duitse supermarktketen Metro heeft bijvoorbeeld winkelwagentjes met beeldschermen, zodat de klant speciaal op hem gerichte informatie krijgt. Nederlandse supermarktketens moeten dan ook beter kijken naar geslaagde voorbeelden van narrowcasting in het buitenland aldus een recent artikel in het vakblad Food Personality.
-
KPN koopt zich in markt narrowcasting
De website van KPN maakt melding van een belangrijke overname in het segment selectieve contentdistributie. In een poging direct een speler te zijn in de markt voor ‘instore marketing’ heeft men onlangs drie bedrijven overgenomen.
Het gaat om eYe-Display, NN Solutions en QBIX. Alle bestaande klantenovereenkomsten worden mede door KPN overgenomen. De deal is op 9 februari definitief rondgekomen.
-
Zingeving
Narrowcasting verovert weblogs, congressen en stilaan zelfs de markt voor selectieve content distributie. Ook het gewaardeerde Immovator Cross Media Netwerk is door de knieeen reserveert een tafeltje voor intimie tijdens het Cross Media Cafe van 15 februari aanstaande. Het cafe heeft dit keer ondermeer dynamische outdoor communicatie, led schermen in en om voetbalstadions, horeca initiatief ON (Heineken en Sony) maar ook de onvermijdelijke mannen van Wannahaves (CabTV en zo) en ‘Media delirium’ (McDonalds) op het menu staan.
-
Narrowcasting, het volgende misverstand?
Sinds enige dagen is in Nederland een initiatief gestart dat standaarden voor het bereik en effect van narrowcasting wil realiseren. Zulks lijkt mede door een actie van mediabureau Kobalt te gaan ontstaan. Althans als men op 16 februari aanstaande een collectieve bijeenkomst bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam weet om te zetten in de oprichting van een ‘Joint Industry Committee’. Een loffelijk streven maar ik heb toch sterk de indruk dat de initiatiefnemers eerst zouden moeten vaststellen wat narrowcasting eigenlijk is.
-
Harry Dekker (Unilever) over narrowcasting
In de Adformatie van deze week een aardig interview met Harry Dekker van Unilever. Los van zinnige uitspraken over SBS (te duur), de iets minder zinnige uitspraken over Talpa (geen meerwaarde, weinig continu?it) en met name over John de Mol (verkeerde attitude?) viel mij vooral de passage op over het fenomeen narrowcasting dat mij recht uit het hart komt. De vraag ‘Hoe kijkt Unilever aan tegen de nieuwe hype: narrowcasting?’ beantwoorde Harry Dekker als volgt:
-
Bluecasting de nieuwe vorm van narrowcasting?
Bluecasting is een techniek waarbij bluetooth apparaten zoals mobiele telefoons of PDA’s op afstand kunnen worden geladen met video, mini ad’s of digitale brochures als ze in de buurt komen van hotspots. Deze hotspots, vaak speciaal ontwikkelde plasma screens of multi-media zuilen, herkennen bluetooth apparaten in zijn omgeving (als deze tenminste aanstaan) en vraagt of het wat naar je bluetooth apparaat mag overzenden. Niet alleen interessant voor outdoor advertising zoals bij Volvo of rondleiding in musea of stad, maar ook tijdens events.
Vanmorgen kreeg ik een email van Henk-Jan Winkeldermaat die op Eventbranche weblog verwijst naar een gesprek met Hans van Linschoten van ToThePoint die aangeeft in een vergevorderd stadium te zijn met bluecasting. Welke partijen zijn hier in Nederland nog meer mee bezig en welke cases hebben zij reeds?