-
Je kijkt nu naar de meest recente artikelen over dit onderwerp.
-
5 neuromarketing do’s & dont’s om duurzaam gedrag te stimuleren
Het stimuleren van duurzaam gedrag is belangrijk, maar hoe doe je dat? En wat moet je vooral niet doen? Ontdek het in deze 5 neuromarketing do's & dont's. Doe niet aan bangmakerij, maak het gemakkelijk en maak het persoonlijk.
-
EEG of fMRI? No-brainer voor neuromarketeer
Unravel Research publiceerde onlangs een onderzoek naar kerstcommercials waarbij het gebruik maakte van EEG-onderzoek: 'We zijn daarmee in staat om het brein tot op de milliseconde te volgen', zo prees het zijn eigen werkzaamheden aan. Maar daar klopte niets van. In plaats van het meten van EEG had net zo goed aan de proefpersonen kunnen worden gevraagd: voelt dit goed of niet? En dat is nou nét niet waar neuromarketing voor is bedoeld. Ik vroeg onze head of science Professor dr. Victor Lamme uit te leggen waarom.
-
John Lewis is een wolf in schaapskleren
Hoewel Coca Cola de uitvinder van de kerstcommercial is, en voor die reden ook en passant Santa Claus heeft bedacht, wordt John Lewis & Partners toch wel gezien als de vader van de Kerst- commercials. De jaarlijkse commercial van het warenhuis is een traditie geworden waarnaar reikhalzend wordt uitgekeken. Sterker nog, er is geen Engelse adverteerder die het in zijn hoofd haalt om vóór Lewis zijn kerstcommercial te lanceren. Dát wordt door de Engelsman, toch al zo verzot op tradities, niet gepikt. Lewis is de standaard, vooral omdat er niet op een Pound meer of minder gekeken wordt. En de pareltjes die dat oplevert worden over de hele wereld bewonderd.
-
Nederland stopt helemaal niet met roken
Te vaak zien we dat vorm belangrijker is dan inhoud. Bij mensen, bij producten, bij marketing en reclame. Misschien moet ik zeggen: “We zien dat emoties belangrijker zijn dan feiten”, want daardoor komt het dat veel reclame niet werkt. De boodschap is relevant en goed verwoord, maar de executie helpt het vervolgens om zeep. Een exemplarisch voorbeeld zag ik recent voorbijkomen: de nieuwe PUUR Rookvrij-campagne van onze overheid. De executie van de campagne doet systeem één, onze beslisser, afhaken.
-
Contentmakers, wees niet bang voor data!
Door de versnelling die digitale media hebben doorgemaakt in het afgelopen decennium hebben veel adverteerders hun aandacht verschoven naar online kanalen. Hoe kun je als adverteerder de aandacht van de consument nog vangen als je weet dat die dagelijks gemiddeld zeven uur online is?
-
De zin en onzin van neuromarketing-technieken
In gesprek met de MOA over een mogelijkheid om tot een accreditatie voor neurobureaus te komen, bedacht ik me dat het een goed idee zou zijn om eens alle neuromarketing-technieken op een rijtje te zetten en de zin en onzin ervan te benoemen. Wat is nepneuromarketing en wat niet?
-
Marketeers zijn gemakzuchtige kortetermijndenkers
Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we zien in welke mate systeem één en systeem twee onze beslissingen bepalen. Naast de typisch emotionele gedragsbeïnvloeders als begeerte, vertrouwen en verwachting, kunnen nu ook de meer cognitieve elementen zoals de mate waarin de boodschap wordt begrepen en verwerkt.
-
Waarom mensen niet overstappen
In verschillende branches zie je dat er klanten zijn die níet in beweging komen, niet overstappen naar een andere aanbieder. Je weet eigenlijk niet zeker of mensen dat doen omdat ze tevreden zijn met wat ze nu hebben en dus de bewuste keuze maken om te blijven.
-
Eén-plus-één-gratis. Pijn in het brein
Wat blijkt uit onderzoek? Merken worden door acties beschadigd. Hoe krachtiger de actie, hoe groter het effect op het merk. Maar nu kunnen we ook ontdekken welke actie een merk het meest schaadt!
-
Neuromarketing is dood, de doorbraak is definitief
Op de officieuze verjaardag van neuromarketing in Nederland werd na tien roemruchte jaren de balans opgemaakt over het verleden, heden en de toekomst van brein- en gedragsonderzoek ten behoeve van marketing. Het is bepaald nog geen mainstream marketingspecialisatie, maar een beetje vakvolwassen marketeer weet inmiddels wel wat er te koop is. En waar. Wát je precies kunt – en niet kunt – wordt de specialisten van het eerste uur zelf inmiddels ook duidelijker. Maar dat hele begrip, daar moeten we vanaf.
-
Hersenonderzoekers voorspellen modesucces
Verkeerde inkoop zorgt ervoor dat de kledingindustrie de op één na grootste vervuilende industrie op aarde is geworden. Wat als je nu zou kunnen voorspellen welke mode een hit wordt met als resultaat minder verspilling?
-
Waarom je niet altijd de snelste route moet nemen
Een indirecte aanpak is niet alleen beter voor de klantrelatie, maar ook voor je eigen werkplezier, weet neuroexpert Tim den Heijer, mede-oprichter van B.R.A.I.N. Creatives.
-
Consumentengedrag, neuromarketing… maar dan met humor
Welke boeken zijn interessant voor marketingprofessionals? Register Marketeers van NIMA recenseren de meest uiteenlopende vakliteratuur. Verwacht van 'Alchemie, de onweerstaanbare kracht van marketing' van Rory Sutherland geen diepere analyse of uitleg. Aan de andere kant is het boek makkelijk leesbaar en zeer vermakelijk.
-
FutureWatch: wanneer gaan Amazon en Netflix de afkick-weken organiseren?
Marketeers doen er alles aan om hun producten zo goed mogelijk te verkopen en langdurige relaties op te bouwen met hun klanten. Met kunstmatige intelligentie, neuromarketing en andere nieuwe technieken worden daarvoor nieuwe mogelijkheden ontwikkeld. Als de beloftes van al deze technieken uitkomen, worden diensten in de toekomst net zo verslavend als roken, drinken en gamen. Welke verantwoordelijkheid hebben bedrijven en marketeers?
-
Goed nieuws voor retailers: dit is de oplossing voor de Pieten-discussie
De afgelopen vier jaar laait in november de discussie over Zwarte Piet op. Je ziet de retailers worstelen met het vraagstuk. Zetten we op de verpakkingen en winkeldecoratie Roet Pieten? Kleur Pieten? Helemaal geen Pieten? Of houden we het toch nog maar bij het oude? Belangrijker is de vraag of de keuze voor een bepaalde Piet meer oplevert dan dat het kost. In termen van omzet, maar ook als het gaat om de reputatie. Daarover heeft iedereen binnen de industrie een mening, maar wat vindt de consument er nu van?