-
Ondernemen is risico nemen, marketing sluit het uit
Succes, willen we dat niet allemaal? Maar wat is succes? Wanneer is iets succesvol of wanneer ben je succesvol? We gebruiken het woord meestal onachtzaam als in veel ‘succes gewenst’. Zonder te willen vermoeien met definities uit woordenboeken of het alwetende Wikipedia kun je zeggen dat succes wensen duidt op een goede afloop. Succes betekent dat iets goed gaat. Succes kent duizenden verschijningsvormen.
-
Een onderneming beginnen is 100 procent marketing
Ik weet nog goed dat ik de handschoen oppakte om voor mezelf te beginnen. Een eigen bedrijf starten. De drijfveren waren klip en klaar, zoeken naar grenzen, verkennen van je mogelijkheden. Toetsen van je talent. Natuurlijk ook autonoom zijn en op naar zelfstandigheid. Het jaar voorafgaand aan dat besluit maakten we een rondreis. We gingen op bezoek bij succesvolle regionale marketingbureaus want ja, Leeuwarden was nu niet bepaald het epicentrum van de wereld. Je had een referentiepunt nodig. Ik herinner mij de meeste gesprekken nog. De openheid waarmee we tegemoet getreden werden.
-
Niels Verwij over de focus van Dekbed-Discounter
Niels Verwij (oprichter Dekbed-Discounter) is ondernemer pur sang: hij heeft een neus voor koopjes en is een echte omzetjager. Waarom is hij gefocust op omzet in plaats van winst?
-
Rogier IJzermans (Born05) over startups en voice
Rogier IJzermans (oprichter Born05) heeft zijn bedrijf Born05 uitgebreid met twee nieuwe bedrijven: Newborn en Airborn. Newborn investeert in startups en met Airborn richt IJzermans zich op de voice-markt. Hoe heeft IJzermans zijn snelgroeiende bedrijf georganiseerd?
-
De bumpy ride van Brunotti
Als jongetje had Henk Bergsma (algemeen directeur van Brunotti) een passie voor watersport en hij wist al op jonge leeftijd dat hij ooit voor zichzelf wilde beginnen. Inmiddels is hij al twintig jaar algemeen directeur van Brunotti. Een bumpy ride, zo zegt hij zelf.
-
Ton Roosendaal (Blender.org): “Door faillissement werd Blender open source”
Ondernemen gaat niet altijd over rozen. Daar kan Ton Roosendaal van Blender over meepraten. Hij had in de jaren negentig een animatiestudio, de tijd dat een goede 3D-computer nog 60.000 gulden kostte. "De software daarvoor kostte 30.000 gulden. Toen dachten we: we gaan de software zelf wel schrijven. Eerst bouwde ik wat kleinere tools en een aantal jaren later heb je het dan goed voor elkaar." Zo goed dat zijn bedrijf veel geld waard bleek. Een investeringsfonds was bereid er 4,5 miljoen in te stoppen, maar daarmee begon de ellende.
-
Het onvoorspelbare hoe en waarom van succes
Je kunt je eindeloos verdiepen in de biografieën van succesvolle ondernemers of marketeers en dat kan je wellicht wat behoeden voor wat stommiteiten, maar er is nul garantie voor succes. Ondanks alles dat wordt geschreven en gezegd, zijn er geen voorspelbare concepten om een onderneming te vestigen en er bestaan geen reproduceerbare formules voor marketingsucces. We weten het gewoon niet precies. En is dat nou zo erg?
-
Tonny Loorbach (IMU): “Als je niet kunt loslaten, groei je niet”
Tonny Loorbach maakt er een sport van om online (marketing)bedrijven groot te maken. Zijn specialismen? SEO, conversie-optimalisatie, online gedragspsychologie, community-building en neuromarketing. Vijf ondernemerslessen in twintig minuten!
-
Mark Tuitert: “Een wereldmerk neerzetten voelt als Olympisch goud winnen”
Mark Tuitert was in 2010 sportman van het jaar, won schaatsprijs na schaatsprijs, waaronder een gouden medaille op de Olympische Spelen in Vancouver. Elke sportcarrière houdt een keer op: wat doe je dan? Tuitert gooide het roer radicaal om en begon het cafeïne-kauwgommerk FIRST Energy Gum. Hoe ziet zijn leven als ondernemer eruit?
-
Hoe Amac kan concurreren met Apple Store
Met een omzet van een kleine 160 miljoen euro per jaar is Amac de grootste reseller van Apple-producten in Nederland. Hoe handhaaf je jezelf als grote concurrent van de Apple Store? In gesprek met 7DTV legt oprichter Ed Bindels uit op welke manier hij zijn liefde voor Apple-producten combineert met zijn passie voor retail.
-
Ralph van Dam (ondernemersreizen.nl) over failliet gaan en ondernemerslessen
Ralph van Dam combineert het ondernemerschap met een functie in loondienst en ambieert een rol als spreker op zakelijke podia om te spreken over innovatie, verandering en ondernemerschap. In zijn boek 'Langs de afgrond' lees je over zijn twintigjarige ondernemerservaring. Wat zijn de successen en obstakels van deze ervaren ondernemer?
-
Wiet de Bruijn: “De branche is behoorlijk in beweging”
Tijdens zijn studie startte hij samen met zijn neef zijn eerste onderneming, Boedelbak. Tegenwoordig is hij commissaris bij de Shared Stories Group, waar VBK uitgevers, Bruna en Bookchoice onder vallen. We gaan in gesprek met ondernemer Wiet de Bruijn. Wat is het succesverhaal achter deze ervaren duizendpoot?
-
Podcast: gesprekken over reclame en marketing in Namarama Show
Copywriter, schrijver en naamexpert Floris Hülsmann (Namarama) neemt je in zijn nieuwe podcastserie De Namarama Show mee in de wereld van marketing, reclame en ondernemerschap. Hij voert gesprekken met uiteenlopende personen, van reclamebureau-directeuren tot ondernemers met slimme plannen. Luister op Marketingfacts zijn interview met merk-expert Andy Mosmans.
-
Cultureel ondernemen volgens Van Gogh Museum en Concertgebouw
De wereld van kunst en cultuur versus de wereld van ondernemerschap en geld: hoe passen deze twee uitersten bij elkaar? Ronnie Overgoor in gesprek met de directeuren Axel Rüger (Van Gogh Museum) en Simon Reinink (Het Concertgebouw) over cultureel ondernemerschap. "De collectie is niet grenzeloos belastbaar, dus kijken we naar nieuwe media."
-
Succesvol ondernemen volgens Oot Granola’s Valentine van der Lande
Zeg vaker nee dan je lief is, bezuinig niet op je kern en besteed aandacht aan de belangrijke details. Dat zijn een paar van dé ondernemerslessen van Valentine van der Lande, oprichtster van Oot Granola en ervaren ondernemer.