-
Hoe Microsoft, IBM en Amazon quantumtechnologie ‘as a service’ binnen handbereik brengen
Microsoft, Amazon, IBM en Baidu ontwikkelen 'quantum computing as a service’. Via een meerjarige roadmap komen de toepassingen van deze technologie geleidelijk binnen handbereik voor ontwikkelaars en klanten. De quantumrevolutie wordt zo een evolutie in computerkracht, deep learning en algoritmes. Tegelijkertijd is dit een titanenstrijd. Europa moet oppassen dat het niet te veel gaat achterlopen op de Amerikanen en de Chinezen als het gaat de quantumtechnologie-race. We moeten meer gaan denken in platforms, toepassingen en ecosystemen in plaats van in losse technologieën en kleine (wetenschappelijk bezien grote) doorbraken.
-
De week van Koot: de audio-revolutie en Quantum Computing
Dan komt eindelijk de Joint Strike Fighter (de F-35 Lightning II) aan op vliegbasis Leeuwarden, spuit de brandweer er blusschuim overheen in plaats van water. In een split moment moet ik denken aan de uitspraak van Pechtold tijdens een JSF-debat in april 2009 met PvdA-fractieleider Hamer. Hij sprak toen de historische woorden: "Ik zou het bonnetje maar bewaren". Ik hoop dat ze dat gedaan hebben. Voor al het andere nieuws is hier weer de wekelijkse (marketing)update.
-
Leo Kouwenhoven (TU Delft): “Voor een werkende quantumcomputer hebben we nog 20 jaar nodig”
Fast Moving Targets interviewt toppers op het Singularity University NL Summit. Zoals Leo Kouwenhoven, professor of physics aan de TU Delft. Hij werkt aan de ontwikkeling van een quantumcomputer; oftewel een nieuwe manier van dataverwerking waarbij gebruikgemaakt wordt van quantummechanische mogelijkheden. Hierbij hebben de onderdelen geen vaste waarde, met als gevolg dat de computer op een andere manier kan rekenen. En vooral sneller.
-
Met exponentiële technologie naar een wereld vol overvloed
Het leven van 1 miljard mensen binnen 10 jaar positief beïnvloeden door gebruik te maken van exponentiele technologie, dat is het doel van Singularity University. Tijdens de tweedaagse Summit in Amsterdam eerder deze week gaf een keur aan nationale en internationale professoren en ondernemers inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van technologie en de impact op de wereld om ons heen. De rode draad? Quantum computing, blockchain, data en algoritmes, IoT en robotics. Het zijn deze ontwikkelingen die uiteindelijk zullen leiden tot een overschot aan hulpbronnen en een drastische verandering van ons (werkende) leven, waarbij toegang het nieuwe bezit is.