-
5 slimme bedrijfsmatige toepassingen van sms
Uit onderzoek blijkt dat er weer meer sms-berichten verstuurd worden in Nederland. Waar eind 2010 sms op z'n dieptepunt was, is er in het tweede kwartaal van 2014 zelfs een kleine stijging zichtbaar: 1,074 miljard sms-berichten ten opzichte van 1,06 miljard in het eerste kwartaal van 2014. SMS blijkt dus nog steeds een relevant communicatiemiddel dat ingezet wordt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Niet alleen voor commerciële doeleinden, maar ook voor de optimalisatie van interne processen is sms uitermate geschikt. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van sms als ondersteuning tijdens evenementen, als afspraakherinnering of als extra beveiliging van je webapplicaties. In dit artikel lees je meer over vijf veelgebruikte toepassingen van sms.
-
Interactieve sms banners met direct resultaat
Cordaid Mensen in Nood (ik ben zelf werkzaam voor het onderdeel Microkrediet) heeft momenteel een aantal online campagnes lopen, waarbij wordt getest wat de mogelijkheden zijn voor online fondsenwerving en het behalen van de beste conversie online. Dit gebeurt door de ramp in Soedan onder de aandacht te brengen, waar veel mensen in vluchtelingenkampen wonen. De huidige campagne maakt gebruik van een interactieve banner, waarbij je direct resultaat ziet in de banner.
-
Mobiel bellen en sms-en opnieuw populair tijdens oud & nieuw
Komende dagen zal je ongetwijfeld nog vaak een gelukkig 2011 worden toegewenst. Wij deden het gisteren al op Marketingfacts na een terugblik op 2010 maar rondom de jaarwisseling deden we het ook volop volop met zijn allen mobiel, zo blijkt uit de net ontvangen persberichten.
-
Jaap.nl KPN en SBS lanceren LBS SMS dienst voor huisinformatie
Huizenzoeksite JAAP.NL is sinds gisteren samen met KPN en SBS (advertenties over de dienst op televisie) een SMS-dienst gestart waarmee de vraagprijs en kenmerken van een te koop staand huis via sms op te vragen zijn. Mobiele telefoongebruikers die op zoek zijn naar een te koop staande woning, beschikken door middel van deze Location Based Service (LBS) sms-dienst altijd over relevante informatie over interessante te koop staande huizen bij hen in de buurt, zo meldt JAAP.nl in een nog te verschijnen persbericht. Aan het concept is, zo meldt Hans Voorn van Jaap.nl, twee jaar gesleuteld. Maar: hoe werkt het?
-
Hyves bindt de strijd aan met Twitter, Facebook én sms
Gek is dat. Hyves is het grootste sociale platform van Nederland, één op de zes bekeken pagina’s is Hyves, een bereik van 50 procent en meer van dat soort knalharde, retegeile cijfers - kijk maar eens in STIR voor de gein. Maar alle tweeps, bloggers en/of innovators (vul hippe term naar believen in) krijsen om het hardst dat Hyves hartstikke dood aan het gaan is.
‘Gekrabbel is voor velen passé’, kopte Dagblad de Pers onlangs. Op basis van één persoon dat zijn Hyvesaccount opzegt. Nou moe. ‘Wordt het steeds stiller op Hyves’, was laatst de vraag op Frankwatching. Ik zou het ook niet weten, ik krabbel alleen nog met m’n halfbroertje van twaalf… Prangende vraag: verliest Hyves relevantie? Die vraag durf ik niet te beantwoorden.
-
CTIA: Amerikanen sms’en zich steeds suffer
In de eerste helft van 2009 hebben Amerikanen (zie persbericht) met zijn alleen meer dan 740 miljard sms-jes verstuurd. Dat zijn er ongeveer 4,1 miljard per dag. In de eerste helft van 2008 waren dat er nog 385 miljard. Het aantal is dus verdubbeld in een jaar tijd. Meer over de Amerikaanse mobiele markt in onderstaand rapport van de CTIA:
-
Verantwoord mobiel doneren via GEEF-SMS
In 2008 schreef ik op Marketingfacts al over de mogelijkheden van mobiel doneren voor goede doelen organisaties. Vanaf het moment dat premium (betaal) sms in 2001 bij alle telecom operators mogelijk was, lopen er discussies om premium sms te gebruiken als donatiemethode voor goede doel organisaties. Premium sms is een heel laagdrempelige betaalmethode voor kleine bedragen en daardoor dus ook ideaal voor ‘digitale’ collectes.
Er zijn de afgelopen jaren dan ook verschillende acties en proeven gedaan door goede doel organisaties maar echt van de grond is het tot op heden nooit gekomen. En waarom niet? Het antwoord is simpel: omdat de afdracht op een betaal-sms erg (te) laag was. Maar een relatief klein deel van het bedrag dat de consument geeft komt uiteindelijk bij de goede doel organisatie terecht. En gezien de (terechte) eisen die het CBF keurmerk aan goede doel organisaties hiervoor stelt, wordt premium sms tot op heden slechts zelden of maar zeer kleinschalig door goede doel organisaties gebruikt.
-
Mobiel internet en SMS vaker gebruikt dan apps in VS
Uit onderzoek van comScore Mobile blijkt dat consumenten in de VS meer gebruik maken van mobiele browsers en SMS dan van mobiele applicaties. Hierbij gaat het om Amerikanen die op zoek zijn naar “lokale content” zoals routebeschrijvingen, bioscoop- en filminformatie, bedrijfsgegevens of restaurants. Het aantal gebruikers dat informatie opzoekt via de mobiele telefoon, ongeacht techniek, is van maart 2008 tot 2009 gestegen met 51%.
Hoewel mobiele applicaties nog niet het meest worden gebruikt voor het zoeken naar lokale content maakt het wel de sterkste groei door. Ook onderzoek van eMarketer geeft aan dat er een sterke groei is te verwachten in het aantal gebruikers van mobiel internet en mobiele applicaties.
-
Rabobank stimuleert SMS betalen door iPhone apps
Bijna 6 maanden na aanbieden van de iPhone app CashMS voor SMS betalen is de app eindelijk actief. Apple schijnt een apart goedkeuringsproces te hebben voor buitenlandse financiele apps, zo vertelt productmanager e-Commerce Gertjan Rösken van de Rabobank op iPhoneclub: “Apple neemt gewoon de tijd voor financiële applicaties. De afdeling die de applicaties goedkeurd heeft geen bevoegdheid om financiële applicaties goed te keuren. Dit soort applicaties moeten langs het senior management van Apple, voordat een applicatie live mag”.
Rösken licht mij verder toe: “Dit feit wisten we lange tijd niet, het toelatingsbeleid blijft onduidelijk”. “Een ander belangrijk element is dat we in deze iPhone versie een locator voor kantoren en geldautomaten hebben ingebouwd. SMS betalen (video) past in het “cashless” beleid van de Rabobank. Contant geld is een aanzienlijke kostenpost voor het bedrijfsleven en de banken. Tevens is “cashless” veiliger voor alle betrokkenen.
-
OMI² lanceert sms-dienst voor adverteerders en mobiele sites
Het Open Mobiel Internet Initiatief (OMI²) heeft op 12 maart het eerste flatfee sms-platform voor mobiele sites gelanceerd. Met sms9009 kunnen adverteerders en mobiele sites tegen een vast tarief (€ 500,- per dienst per 3 maanden) onbeperkt sms inzetten ter promotie van mobiele websites.
Doordat sms9009 een vast tarief kent en er dus geen rekeningen achteraf worden gestuurd is de drempel voor bedrijven laag. Het doel van de sms-dienst is het stimuleren van het gebruik van internet op de mobiel en het inzetten van de mobiele telefoon als marketingkanaal. Alle mobiele operators in Nederland hebben toegezegd mee te werken aan het platform.
-
Rampenalarm via sms-berichten
Hoor net in het NOS-journaal dat mensen niet of nauwelijks meer reageren op alarmsirenes. Met ingang van volgend jaar worden ook sms-berichten ingezet om burgers te waarschuwen voor rampen en gevaarlijke situaties. De sirene alarmeert en in de sms-berichten kunnen de burgers op hun mobieltjes lezen wat er aan de hand is en hoe ze moeten handelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cell broadcast, een techniek waarmee via radiogolven tekstberichten naar mobiele telefoons in een specifiek gebied kunnen worden verzonden. De berichten worden daarbij dus niet naar specifieke nummers gestuurd, maar verspreid naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Ook mensen die niet in het rampgebied wonen, maar daar wel zijn, worden zo gealarmeerd.
Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) start binnenkort met de Europese aanbesteding van het systeem. Bovendien maakt zij afspraken met de telefoonbedrijven, omdat de berichten via hun netwerken verspreid zullen worden. Als alles goed gaat, wordt begin volgend jaar begonnen met een geleidelijke invoering. Zie ook het persbericht ‘Alarm bij crises ook op mobiele telefoon’ dat vandaag is uitgestuurd.
-
Eric Huijgen (Rabo Mobiel) over betalen via SMS
Betalen via SMS is nu een fluitje van een cent. Directeur Eric Huijgen van Rabo Mobiel vertelt er in 2 minuten alles over. Hoe het EXACT werkt, hoe je het geld erin en eruit krijgt, wat het kost (wat niet waar schijnt te zijn) en welke bank of telecombedrijf je zelf moet hebben. Verder welke andere supernuttige dingen je nog meer met je mobiele wallet kunt doen en waarom Rabo dit doet. De Rabobank gaat met een flinke campagne alle Nederlanders hiervan op de hoogte stellen.
Ik heb inmiddels geld naar 20 mensen via SMS gestuurd, mijn eigen mobiele portomonnee via Ideal opgehoogd en ik moet zeggen dat het zeer viraal werkt. Dit systeem is zo simpel te gebruiken dat ik denk dat het een succes kan worden. Wat denken jullie? -
Rabobank introduceert SMS Betalen
Tijdens Mobile Monday #5 kondigde Dan Armstrong, CTO Rabo Mobiel, al aan dat ze met person-to-person betalingen zouden komen. In juni kwam er ook al een persbericht maar vandaag is het dan ook echt gelanceerd: Rabo SMS Betalen.
Met SMS Betalen kunnen vrienden onderling kleine bedragen, tot maximaal €150,- overmaken van mobieltje naar mobieltje. Ongeacht bank of mobiele telecomaanbieder. Handig bij het delen van rekeningen of het terugbetalen van geleend geld.
-
Hi en Hyves samen met Locatie SMS
Sinds vandaag kan iedereen met een Hi of KPN abonnement en met een Hyves account smsjes versturen naar Hyves die automatisch op een Google Map worden geplaatst. Na Olllo is dit nu de 2de sociale locatiedienst die KPN uitrolt.
-
Oud en nieuw 2007: Nieuwjaars-sms’jes klaarzetten met T-Mobile
Vanavond gaat iedereen met een mobiele telefoon na 00.00, als het nieuwe jaar nét begonnen is, massaal sms’en en bellen. Dat levert ieder jaar weer een forse piek op (hier op webwereld: 2005, 2006, en van vanmorgen: in België verwacht men een nieuw sms-record rond de jaarwisseling).
Bij T-Mobile hebben ze voor vanavond een handige service bedacht: de online nieuwjaars-sms-service. Uit het persbericht: ‘Via de website van t-mobile kan iedereen kosteloos vijf nieuwjaars-sms’jes klaarzetten, die automatisch na 00.00 uur worden verstuurd. Zo ga je zorgeloos het nieuwe jaar in’ (hier op De Telegraaf en op Connexie.nl).