-
Near body communication: marketing bij een vervagende grens tussen mens en mobiel
Op 8 april vond de 44e editie van Online Tuesday plaats. Net als vorig jaar in april stond OT in het kader van appril, met als thema 'near body communication'. Oftewel: welke mogelijkheden biedt de vervaging tussen mens en mobiele devices? En ook: welke verantwoordelijkheden legt dat bij ons als marketeers? Het werd door sprekers Remco Bron, Robert Leefmans en Sam Warnaar een interessante avond over iBeacons, notificaties, wearables en een chip in je hand.
-
Top Names op SxSW (3): Daan Roosegaarde, Pauline van Dongen en Borre Akkersdijk
De derde aflevering van Top Names vanaf SxSW staat in het teken van de creatieve industrie. Gasten Pauline van Dongen, Daan Roosegaarde en Borre Akkersdijk praten over wearable technology, suf geld en de verbeelding!
-
Mark Appel (Exact): “Wearables brengen 1-op-1-marketing nog dichterbij”
Vinden zonder te hoeven zoeken. Het is de ultieme klantervaring, denkt Mark Appel, global marketing director cloud solutions bij Exact. Een ‘wow-moment’, zoals hij het noemt: het moment dat een bedrijf jouw leven verrijkt met informatie die precies aansluit bij jouw behoeften en de plek waar je je op dat moment bevindt. Zonder dat je er zelf naar op zoek ging. Zonder dat je je überhaupt realiseerde dat deze informatie je van pas zou komen. Ineens is de informatie daar. Voor jou. Van jou. Wow. Die ervaring, daar is het Mark om te doen. En dankzij wearable technologie wordt het steeds beter mogelijk om zulke ervaringen voor klanten te creëren, verwacht hij. Het is volgens hem de logische vervolmaking van de ontwikkeling die marketing de afgelopen jaren heeft doorgemaakt: van massa-mediale product pushing naar het bieden van individuele meerwaarde. “Mijn droom is dat een klant tegen ons zegt: de manier waarop jullie mijn leven verrijken, gaat veel verder dan het product dat jullie mij bieden.”
-
Wearables, data en privacy: een roep om transparantie
Je stapt een winkel binnen en krijgt in je rechterooghoek een aanbieding, volledig afgestemd op jouw kijk- en winkelgedrag. Tot voor kort een beeld uit science-fiction-films. Maar met de Google Glass en andere wearables komt dat toekomstbeeld nu snel dichterbij. Een nieuw tijdperk in de personalisatie van marketinguitingen lijkt aanstaande. Maar daarmee duikt ook dat andere p-woord steeds vaker op: privacy. Ook in de reacties op deel 1 van dit drieluik. Zijn we overgeleverd aan de macht van organisaties die naar hartenlust persoonlijke data verzamelen en gebruiken voor commercieel gewin? Die zorg kun je als bedrijf niet serieus genoeg nemen, zeggen Annika Sponselee en Niels Aafjes, privacy- en security-deskundigen bij Deloitte. Sterker nog: je kunt die zorg ook als kans zien. “Te vaak is privacy nog iets waar organisaties pas laat over nadenken of schemerig over doen. Als je van meet af bij de privacy van je klant stilstaat en daar transparant in bent, win je vertrouwen. Privacy wordt dan juist een reden voor mensen om voor jouw product te kiezen.”
-
6 tips voor marketeers in het tijdperk van wearables en het internet of things
Dat computers steeds persoonlijker worden en dichter op de huid van mensen komen, is een proces dat al veel langer aan de gang is: van mainframecomputer via desktop, smartphone en Google Glass naar digitale tattoos. De informatiesamenleving wordt steeds persoonlijker en het invoelend vermogen van apparaten en systemen wordt steeds groter, dankzij sensoren, actuators en andere onderdelen van het Internet of Things. Het verhaal van wearables en het internet van (empathic) things wordt op dit moment gekenmerkt door enerzijds een onzekerheid over de vraag hoe sterk producten als Google Glass aan zullen slaan en anderzijds de magische potentie tot innovatieve toepassingen die erin verscholen ligt. Zoals dat voor elke technologie geldt, zal ook hier per organisatie en bedrijfstak een eigen afweging moeten worden gemaakt.
-
Context first is het nieuwe mobile first
De combinatie van de sensortechnologie in wearables, data-analytics op basis van sociale, locatie- en omgevingsdata, (predicatieve) algoritmes en nieuwe vormen van mobile hardware vormen de basis voor een nieuwe fase van het mobiele tijdperk. Het grote verschil met de opkomst van de smartphone is dat de verschuiving naar mobiel dit keer niet de uitkomst is, maar een basisvoorwaarde en drijvende kracht. Dit levert natuurlijk nieuwe uitdagingen op, maar vooral ook kansen om betekenisvolle klantervaringen vorm te geven op basis van contextuele (micro-)interacties. Highly personalized everything dus: informatie, media, producten, services en advertenties. Context first is het nieuwe mobile first.
-
Brechtje de Leij (NU.nl): “Nieuws niet meer hetzelfde met Google Glass”
Ze moest wel even wennen toen ze er voor het eerst mee over straat liep. Of liever gezegd, vooral voorbijgangers moesten even wennen. Want in Amsterdam hebben ze alles wel zo’n beetje gezien, maar een draagbaar computertje op je hoofd? Nieuw. Fascinerend. En ook een beetje eng. Brechtje de Leij (NU.nl) is één van de eerste Nederlandse dragers van een Google Glass. Ze geniet ervan. Pionieren, innoveren, durven. De afgelopen jaren bracht Brechtje NU.nl mobiel succes. Sinds vorige maand heeft ze alle kanalen van NU.nl onder haar hoede, als hoofd productontwikkeling nieuws bij Sanoma. En dat zullen we gaan merken. Als eerste Nederlandse nieuwsmerk lanceerde NU.nl in januari een smartwatch-app en bouwde het werkende nieuwsconcepten voor Google Glass. Volgens Brechtje staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk in nieuwsland, met een hoofdrol voor wearable technologie – in welke vorm dan ook. “Toen ik klein was, keek ik Star Trek met mijn ouders. Dat is de wereld die nu voor de deur staat. Dat is toch supercool?”
-
De toekomst van mobiele-mediadiensten (deel 1)
Wearable computing is snel in opkomst. Wat begon met de smartphone, verplaatst zich nu naar de smartwatch, smart ring en Google Glass. Deze verschuiving brengt voor mediabedrijven nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. Vooral informatie leveren aan de gebruiker in de juiste context wordt steeds meer van belang. Welke veranderingen en mogelijkheden dit met zich meebrengt, was het onderwerp van het iMMovator Cross Media Café van 4 februari: de toekomst van mobiele-mediadiensten - het belang van context.
-
Sociale media worden gevoelig
Technologie is een extensie van de mens. Sinds oudsher versterkt, verbetert en vervangt technologie de mens. Technologie heeft om deze reden ons leven ingrijpend veranderd. De wijze waarop we leven en werken, maar ook hoe we onderling communiceren en met elkaar omgaan. Smartphones en sociale media hebben ons dichter bij elkaar gebracht. Hypersociaal, maar tegelijkertijd ook minder mens. Het lijkt alsof we het gevoel voor de ander zijn kwijtgeraakt. Samenzijn is een zeldzaamheid. Zo dichtbij, maar toch ook zo ver weg.
-
Internet of Things: wearables, nieuwe systems of engagement en kansen voor marketeers [download]
Google Glass, Galaxy Gear, Fitbit en JawBone UP trappen de verder gaande mobilisering van hardware en data af. Een nieuwe fase waarin de strijd ontbrandt om de nieuwe vorm-factor, waarin de basis wordt gelegd voor nieuwe manieren van interactie tussen mens en computer en ‘systems of engagement’ hun empathische vermogen sterk gaan ontwikkelen. In het komende decennium wordt personal computing pas echt persoonlijk: in, op en om het individu.
-
Waarom technologie ons niet eenzamer maakt, maar verbindt
Ik heb een haat-liefde-verhouding met mijn smartphone. Er zijn dagen dat ik hem van vroeg tot laat met een glimlach draag. Leuke, lieve en interessante mensen; altijd dichtbij. En er zijn momenten dat het apparaatje een gevoel van eenzaamheid uitvergroot. Als ik een avond alleen ben en mijn smartphone uitstaat, bijvoorbeeld (wat zelden meer gebeurt). Of als ik net een keertje te vaak passief door de tijdlijn van Twitter of Facebook scroll. Achteraf heb ik er dan spijt van dat ik mijn tijd niet zinvoller heb besteed. Ik weet dat ik hierin niet de enige ben. Ergens snap ik het dan ook wel, als critici zich afvragen of sociale en mobiele technologieën ons niet wegrukken uit de ‘echte’ wereld. Maar het heeft geen zin om technologie als Grote Boosdoener aan te wijzen. Technologie maakt ons niet eenzaam, asociaal of narcistisch. Technologie verrijkt en verbindt ons. We moeten alleen manieren vinden om daar soms wat beter mee om te gaan. Want de huidige technologie is pas het begin van wat ons te wachten staat.
-
De trend van 2014: de opkomst van de wearables
In 2014 neemt de opkomst van wearables, gadgets die op het lichaam gedragen worden, flink toe. Online opleidingen en cursussen zijn daarnaast een snel groeiende trend in onderwijslandschap, maar zullen op korte termijn geen bedreiging vormen voor de traditionele onderwijsvormen. Dit zijn enkele van de 14 voorspellingen uit de TMT Predictions 2014. Met dit jaarlijks initiatief geeft Deloitte haar toekomstvisie op ontwikkelingen en trends binnen de wereldwijde technologie-, media- en telecombranche (TMT).
-
Wat doet Google Glass met onze informatie- en nieuwsconsumptie?
Vandaag vindt de 'NU.nl Google Glass Development Day' plaats. Daarbij wordt gewerkt aan de eerste Nederlandse nieuwsconcepten voor Google Glass. Vanaf 17u worden de bedachte concepten gedeeld én de impact van wearables en Googles Glass op nieuws- en contentconsumptie bediscussieerd met onder meer Ben van der Burg, Raimo van de Klein, Arvid Bux en Roeland Stekelenburg. En deze hangout is hier live te volgen.
-
Hindsight bias en waarom ik nooit met een Google-bril zal lopen
“Ja Edwin, je zegt nu dat je nooit met een Google-bril zult lopen, maar jaren terug zeiden mensen dat ze nooit met een draagbare telefoon zouden lopen.” Ik hoor deze redenering regelmatig voorbijkomen en aangezien ik altijd roep dat je elke verandering moet omarmen, zou de uitspraak zelfs uit mijn mond kunnen komen. En toch geloof ik niet dat ik over twee jaar met een Google-bril zal lopen, omdat ik me bewust ben van een effect dat ik jaren geleden op mijn opleiding al eens heb leren kennen: ‘hindsight bias’. Of in goed Nederlands: achteraf kijk je de koe in de kont. En dat is wat we op dit moment doen met die mobiele telefoon: we zien het als bewijs dat elke gadget die een nerd bedenkt uiteindelijk door ons gedragen zal worden. Maar de geschiedenis leert ons dat dat geen automatisme is.
-
De toekomst van de smartwatch
Dick Tracy is een Amerikaanse stripreeks waarin de avonturen van een heldhaftige detective centraal staan. De strip is bedacht door de tekenaar Chester Gould. Tracy staat bekend om het gebruik van allerlei technische hoogstandjes om de misdaad te bestrijden. Het meest bekende icoon is zijn telefoonhorloge. Dit apparaat werd op 13 januari 1946 in de strip geïntroduceerd. In 1964 werd dit horloge vervangen door een moderne variant: de beeldtelefoonhorlogo. Afgelopen week demonstreerde het Zuid Koreaanse Samsung haar veredelde versie van Dick Tracy’s horloge.