-
Een webinar of livestream produceren? Voorkom deze acht beginnersfouten
Nu evenementen en meetings niet doorgaan, storten heel veel bedrijven zich op webinars, virtuele meetings, video’s en live events. Voor sommige organisaties is dit gesneden koek, zij weten inmiddels hun weg te vinden met de digitale middelen. Andere komen pas net kijken. Voor hen zet ik acht beginnersfouten op een rijtje.
-
Hou toch op met Zoom-bashen!
Zullen we stoppen met Zoom-bashing? Deze week weer een achterhaald artikel in de Volkskrant over het Ministerie van Defensie dat stopt met Zoom vanwege onder meer 'ZoomBombing'. Lees je in en weet dat dit al lang is opgelost.
-
Online Tuesday trotseert coronavirus met interactieve livestream
Online Tuesday was een van de eerste marketing-events die de coronacrisis niet afwachtte en ging verplaatsen. Het debat over marketplaces verschoof van 10 maart naar 14 april, maar die bijeenkomst werd ook geannuleerd. De organisatie kiest nu voor de vlucht naar voren: het event wordt een interactieve webinar, op 14 april tijdens lunchtijd te zien via een gratis livestream. Let op: aanmelding is verplicht!
-
Influencer-marketing troef in tijden van corona
Ineens werken we allemaal thuis, zijn ouders parttime leraar en is social distancing de norm. We realiseren ons dat dit nog wel eens lang zou kunnen duren. Niemand zag het aankomen. Zelfs merken werden met deze nieuwe realiteit verrast. Maar van stilstaan worden we niet beter. Dat geldt ook voor merken: in beweging blijven is key om straks nog relevant te zijn. Vorige week schreef Rob Revet hier al een goed artikel over. In dit artikel kijk ik naar de veranderde mediaconsumptie, de beweging naar digital en hoe influencers essentieel zijn om in contact te blijven met je doelgroep.
-
Webinars op een na meest effectieve tool voor marketeers
Webinars stijgen al jaren in populariteit als marketinginstrument. In 2013 publiceerden we een ebook waarin de belangrijkste vragen omtrent webinars beantwoord werden, anno 2017 is dit ebook volledig herzien. Want webinars zijn populairder dan ooit en we zien inmiddels ook andere toepassingen voor webinars, zoals interne communicatie. In de nieuwe versie zijn de meest recente cijfers opgenomen, worden de nieuwste ontwikkelingen besproken en tonen we je nieuwe verhalen uit de praktijk.
-
Online Video
Webinars als accelerator van je customer journey
Webinars, of online seminars, zijn inmiddels een bekend fenomeen bij menig marketeer. De combinatie van beeld (video), geluid en interactie zorgt ervoor dat webinars erg effectief zijn. Zo houden webinars gemiddeld 56 minuten de aandacht vast. Maar voor welke thema’s zijn webinars geschikt? En in welke fase van de customer journey? In dit artikel ga ik hier aan de hand van praktijkcases dieper op in. Voor elk van de 4 verschillende fasen binnen de customer journey kom je te weten hoe webinars jou kunnen helpen leads om te zetten in klanten, of zelfs fans.
-
Wat is de ROI van je marketingwebinar?
Een goed webinar garandeert een efficiënte en snelle conversie van lead naar klant. In Amerika zijn webinars zelfs het 'number 1'-marketinginstrument voor lead scoring (pdf). Dat marketingwebinars een hoge ROI hebben, is inmiddels ook een bewezen feit. Helaas zie ik dat het meten van de ROI in Nederland vaak achterwege wordt gelaten bij marketingwebinars. Hoofdreden hiervoor is dat men het vooral lastig vindt om dit te berekenen of “geen tijd” heeft. Zonde, want inzicht krijgen in je bereikte resultaten is belangrijk om erop voort te bouwen. Gelukkig kun je de ROI van je marketingwebinar gemakkelijker bepalen en verbeteren dan je denkt.
-
DWDD University: een talkshow is nog geen presentatie
De uitzending van DWDD University met Robert Kranenborg over 'De Koe' was een mooi voorbeeld van mondelinge kennisoverdracht. Ondanks dat het qua duur op een college leek, was de vorm anders. En vooral: minder overtuigend dan zou kunnen. Met een beter opgezette verhaalstructuur had Kranenborg z'n waardevolle boodschappen veel meer kracht kunnen bijzetten. Dat toont het verhaal aan van iemand die vindt dat we meer planten moeten eten.
-
Hoe bouw je een social audience: de case van de Corcoran Group
Matthew Shadbolt is Corcoran Group’s director of interactive product & marketing. In de VS wordt hij betiteld als “the brightest mind in real estate”. Wat Matthew zo bijzonder maakt, is zijn kijk op de hedendaagse marketing en in het bijzonder marketing van vastgoed. De Corcoran Group is een makelaardij die vooral actief is aan de oostkust van de Verenigde Staten. Zij genereren een jaarlijkse omzet van ongeveer 13 miljard dollar. Indien je op hun website kijkt, kom je de meest uitzinnige appartementen en huizen tegen - zoals $ 115.000.000 voor een 'appartementje' vlakbij het Central Park. Op dinsdag 3 december jl. had ik, tezamen met branchevereniging VBO Makelaar en online social adverteerder Radyus, de eer om samen met Matthew Shadbolt een webinar te geven over hoe de Corcoran Group vorm hebben gegeven aan hun social strategy.
-
Webinars als marketinginstrument: wat, waarom en hoe zet je ze in?
Webinars stijgen in populariteit als marketinginstrument. Dagelijks ontvangen wij dan ook vragen als “Wat kost een webinar?”, “Wat is de juiste dag en tijdstip voor een webinar?” of “Hebben jullie tips voor het organiseren van een webinar?” Dit heeft ons bewogen tot het schrijven van een ebook dat antwoord geeft op al deze vragen, maar je vooral ook hulp biedt bij de organisatie van een webinar. We laten je zien wat de cijfers zijn, waarvoor je webinars kunt inzetten en hoe je kapitaliseert op de inzet ervan. Want deelnemers zijn leuk en vooral als ze tot nieuwe of tevredener klanten leiden.
-
Je webinar in de soep in 12 eenvoudige stappen
In 2010 schreef ik al eens over B2B-webinars, een prachtige manier om met je doelgroep in contact te komen. Webinars nemen nog steeds toe in populariteit, vooral als B2B-marketingtool. Het is echter niet makkelijk om een webinar goed te laten verlopen. Het is eveneens niet zo moeilijk om een webinar compleet te verpesten. Je moet namelijk weten waar je moet beginnen en waar je op moet letten. Het lijkt gemakkelijk. De realiteit is echter soms anders. Het komt nog te vaak voor dat er kleine dingen vergeten worden, niet alles wordt uitgevoerd of dat je simpelweg complete stappen in het proces overslaat, bijvoorbeeld door te vergeten het webinar te promoten of een repetitie te doen. Laten we bij deze eens kijken naar de 12 beste manieren om een webinar volledig in de soep te laten lopen.
-
Doelgroep informeren? Organiseer een webinar.
“Ja, jóngeren doen dat misschien, maar mijn doelgroep niet…” moedeloos word ik er soms van. Omdat “ik” het niet doe, zal de rest van de wereld het ook wel niet doen. Gelukkig blijkt deze starre beleving niet maatgevend te zijn voor de manier waarop de rest van de samenleving functioneert.
Waar doel ik op? Op webinars, als nieuwe manier van informeren en leadgeneratie, van het in contact komen met potentiële klanten. In de VS worden dagelijks diverse webinars gegeven en het bevreemdt me eerlijk gezegd dat dit middel niet al vaker ingezet wordt in een mobielbreedbandland als Nederland. Een webinar is een online meeting waarbij iedereen vanachter zijn eigen scherm (pc/mobiel/iPad) een online presentatie volgt. Simpel, maar heel doeltreffend.
-
Zo doe je dat: Webinarmarketing
Ik vind een webcast met als titel “Create social media fans on Facebook and Twitter” op twee manieren interessant: de inhoud, dat komt eerst of zou eerst moeten komen. Maar ook de manier waarop zo’n webcast ‘in de markt’ wordt gezet, de “strategie” van “contentmarketing” of “webcastmarketing”. Dit webinar is opgezet door Adobe, dat met Omniture (SiteCatalyst) een meetsysteem in handen heeft waar je social media mee kunt meten. Dus de bedoeling daarvan is alvast helder, daar is ook geen onduidelijkheid over. Brian Watkins is van Adobe, en hij heeft het grootste gedeelte van onderstaande webcast ingesproken. Over “unpaid armies of people” die vragen oplossen voor Adobe, over Zappos.com en het gebruik van social media, en een casestudy van USA Today, ingesproken door Jeff Wiegand.
-
Gaan online evenementen de face-to-face events vervangen?
Waarom zou je mensen laten reizen als je ze ook kunt uitnodigen voor een virtuele bijeenkomst? Kost minder tijd voor alle betrokken partijen, de technologie is er en verschillende online vormen hebben zich intussen prima bewezen, toch? Ik ben betrokken bij de organisatie van zo’n grootschalig online event, het Sociaal Innovatie Lab, dat binnenkort plaatsvindt en ik weet vanuit webinar-ervaring dat er in Nederland slechts mondjesmaat mee ge-experimenteerd wordt. Ik ben dus erg benieuwd naar reacties op dit online experiment.
-
Webinars als marketingtool: Saai of super?
Twee jaar geleden in het voorjaar van 2008, verscheen een onderzoeksrapport van MarketingProfs getiteld: “B2B Sales Lead Generation: Integration of Web 1.0 and Web 2.0.” Uit het rapport bleek dat 46% van de respondenten webinars inzetten als een marketingtool. De shortlist voor meest gebruikte marketingtools voor het genereren van leads, lead nurturing, en voor het onderhouden van klantrelaties in business-to-business marketing zag er als volgt uit: