Toekomstvoorspellingen voor nieuwe Film- en Televisiemakers

4 april 2006, 07:11

• Programmamakers verliezen terrein aan amateurs, ze moeten zich realiseren dat ze niet de enigen zijn die iets leuks kunnen maken.

• De commercie bepaalt de inhoud van alle programma’s.

• Communities zijn de zender of de omroep van de toekomst.

• Reclame is straks overal en zal steeds subtieler moeten zijn en meer ruimte aan de makers moeten laten.

• Professionals gaan amateurs helpen betere filmpjes te maken.

• Als de schaarste aan tv-kanalen over is gaan we filters/ intermediairs gebruiken die informatie op een gewenste manier aan ons presenteren.

• Er blijft behoefte bestaan aan objectieve en onafhankelijke content.

• Mensen stellen hun eigen programmagids samen uit een mix van gratis en betaalde content die niet meer binnen een bepaalde context wordt gepresenteerd.

Dat waren een aantal van de voorspellingen op de avond die de Vereniging van Nieuwe film- en Televisiemakers gisterenavond organiseerde.

Een panel bestaande uit Rogier Cornelissen van CCCP, Wouter van Amerongen van de NCRV, Mitch Roedoe van Qi en Dennis Gandasoebrata van de GandaGroup probeerde de nieuwe makers inzicht te geven in de mogelijkheden van nieuwe media. Twee doventolken zorgden voor de visuele invulling van de avond.

De definitiekwestie van ‘nieuwe media’ zorgde voor enige hilariteit, NCRV kiest voor nieuw, Qi voor interactief en bij CCCP noemen ze het weer gewoon media.

Vooral in de reclame en in de sector amusement weten de makers de weg naar ‘nieuwe media’ en een geintegreerde aanpak te vinden. Bij CCCP en Qi bepalen de door de opdrachtgever aangegeven wensen in bereik en boodschap de mediakeuze. Een crossmediale aanpak, van verschillende media die elkaar aanvullen en versterken en op hun sterkten worden ingezet, staat daarbij centraal.

De makers van drama en documentaires denken nog erg in ‘ doek’ en ‘kastje’. Een enkel Nederlands voorbeeld als De club van 100 daargelaten. Opvallend dat een club van ’ nieuwe makers’ waar je dan toch allerlei jonge & vernieuwende honden verwacht helemaal in de oude stramienen dacht. Een deel van de nieuwe makers is bang dat met de verschuivingen in televiesieland de commercie steeds meer zal bepalen wat er te zien is, op welk medium dan ook. De heren op het podium, voor een groot deel dagelijks aan het werk voor de commercie deelden deze angst niet.

Antoinette Hoes is interactive strategy director & managing partner bij Leylines, een onafhankelijk bureau voor interactieve strategie & online PR en mediainzet. Ze geeft cursussen new media management bij het Post HBO programma van het Centrum voor Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in online communities & what makes them tick, games, AI en alle mogelijke mooie manieren van online met klanten interacteren. Leylines helpt organisaties en merken hun doelstellingen te realiseren met het inzetten van: Interactieve strategie Geintegreerde interactieve media en middelenstrategie Mediaplanning & Media-inkoop Online PR & seeding Campagne Management & Optimalisatie "We're in an information economy. They teach you that at school. What they don't tell you is that it is impossible to move, to live, to operate at any level without leaving traces, bits, seemingly meaningless fragments of personal information. Fragments that can be retrieved, amplified." (Gibson, 1988: 30)

Categorie
Tags

8 Reacties

    Wouter

    Ik kan dit volledig beamen! Wij zijn een community met bijna 90.000 leden voor gebruikesr van mobiele technologie (PDA, Smartphone, Navigatie, PMP, etc.). Ook wij zijn nu bezig met streaming content met hulp van een professioneel productiebedrijf. Bovenstaande “voorspellingen” zijn dus eigenlijk al in volle gang 😉


    4 april 2006 om 08:00
    justien

    Vooral de stelling “De commercie bepaalt de inhoud van alle programma’s” doet me lachwekkend ‘old school’ aan en zegt meer over de angst van de huidige tv makers dan over de toekomst van het medium.

    Commercie en inhoud zijn op zoek naar elkaar. In de toekomst (en nu ook al) zullen ze elkaar, zo durf ik te stellen, vinden in co-creating platforms.

    Reden hiervoor is dat de adverteerder zijn aandacht verlegd van GRP’s (gericht op meetbaar massa bereik, zonder kennsi over de verwerking van de uiting) naar ERP’s (Emotional rating point, gericht op het creeeren van een band met de consument).


    4 april 2006 om 09:02
    mangold

    Je kunt “De commercie bepaalt de inhoud van alle programma’s” en “Reclame is straks overal en zal steeds subtieler moeten zijn en meer ruimte aan de makers moeten laten.” vertalen in “Iedereen en alles, ook de consument zélf, wordt commerciëel” en “De decennia lang angstvallig in stand gehouden muur tussen ‘redactie’ en ‘commercie’ gaat eindelijk omver”.


    4 april 2006 om 11:33
    Ronald ter Voert

    @justien: inderdaad. Veel mensen uit ‘het vak’ zien het als een bedreiging, terwijl het juist zoveel kansen biedt. Branded content is van groot belang voor ieder medium. De kunst is om zowel op creatief- als commercieel gebied de belangen weten te verenigen.

    @carl:geheel mee eens 😉


    4 april 2006 om 12:18
    Ruben’s usability

    Nice thanks, de NRCV is zo conservatief nog niet kennelijk 😉

    Over profiel gebaseerde tvgids: meet TiVo. Ik weet niet of TiVo al gegevens van gebruikers mixt (users that also watched this show also liked…), maar dat is dus ook al een paar jaar werkelijkheid.


    5 april 2006 om 08:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!