Cannes Cyber Lions 2006

24 juni 2006, 12:07

Cyber LionsMarketingfacts berichtte al over het Nederlandse succes in de Cannes Cyber Lions competitie – 3 keer zilver (Euro RSCG 4D) en 2 keer brons (Achtung! en Lowe & Draft). Aangezien ik het werk van de Nederlanders heel goed vond, was ik zeer benieuwd naar de winnaars van 25 Gold Cyber Lions en 2 Grand Prix. Ik hoopte op nieuwe inzichten in online reclame, en wilde graag verrast worden. Eerlijk gezegd, was ik (licht) teleurgesteld. Want ik had de indruk dat de meeste winnaars een TV-commercial hadden vertaald naar het Flash-formaat, terwijl de kracht van internet in interactie met het publiek zit.

Cisco Boom

De meeste indruk heeft op mij het ‘Boom’ spel achtergelaten, dat door Ogilvy Interactieve uit Duitsland was bedacht voor Cisco Systems. Het spel werkt als volgt: je belt het nummer van de website en schiet penalty’s door in je telefoon zo hard mogelijk “Boooooom” te schreeuwen. Het is waanzinnig maar waar! Het doel van dit spel is om te illustreren hoe bedrijven Cisco’s ‘Voice over IP’ diensten kunnen integreren in hun IT netwerken. De keuze voor penalty’s schieten is bepaald door de wens van Cisco om rond WK voetbal te adverteren. Mijn enige twijfel is de doelgroep – Cisco wil “Business Decision Makers” bereiken. Maar ik weet niet of IT managers zouden durven om heel hard “Booooom” op het kantoor te roepen. Mijn zoontje van 6 deed het wel (thuis), wilde niet stoppen en maakte de buren zeer ongerust. Ik vind het in ieder geval gewaagd dat Cisco interactieve spelletjes in de B2B markt durft in te zetten.

Ik ben veel minder te spreken over winnaars van Grand Prix – Droga5 met virale video ‘Stillfree’ en Crispin Porter + Bogusky met een promo website voor Volkswagen GTI (beide bureaus komen uit de VS). De viral is gemaakt in de stijl van amateur-video’s en maakt reclame voor een

bureau

modebedrijf dat heel groot is geworden maar nog steeds vrij is. Wij zien op de video graffiti-kunstenaars die op de Amerikaanse legerbasis het woord “Stillfree” spuiten op een vliegtuig, dat enorm op het vliegtuig van president Bush, Air Force One lijkt. De video is bedoeld als “controversial viral film not only to be viewed, but debated”. Het verhaal nodigt volgens mij niet echt uit om te debatteren, als je die gelijkenis met Air Force One niet ziet. Daarnaast is het voor mij moeilijk te begrijpen waarom deze video beter is dat de beroemde Nike viral van Framfab uit Denemarken (winnaar van Gold Cyber Lion). In die video speelt Ronaldinho pingpong met de lat. Een voor iedereen begrijpelijk verhaal dat tot veel discussies “is dit echt of niet?” (en dus free publicity) heeft geleid.

VW GTI

De website van Volkswagen is op zich een prima site in Flash. Dit soort promo websites voor automerken heeft inmiddels zijn clichés ontwikkeld, zoals de standaard mogelijkheid om je eigen model samen te stellen. Of de mogelijkheid om iets leuks te doen met een raar maar geestig personage. Op de website van VW kun je uiteraard allerlei accessoires selecteren voor je virtuele VW, en vervolgens een joy ride maken met Helga, een bijzondere vrouw met een sterk Duits accent. Een illustratie van deze clichés is een andere Gold Cyber Lion winnaar – website van Mini, waar je… een eigen model kan samenstellen, en waar een zeer dominante mevrouw in latex je uitlegt hoe Mini de winter kan domineren. Het grootste verschil tussen Grand Prix en Gold Lion zit hem in de mogelijkheid om je splinternieuwe Volkswagen te laten botsen met bv. UFO of neushoorn (altijd leuk).

Dat Flash meerwaarde kan bieden ten opzichte van de gewone video blijkt vooral uit interactieve advertenties van de Braziliaanse winnaars van Gold Cyber Lions. Bijvoorbeeld, F/Nazca Saatchi&Saatchi gebruikt het klassieke Arcade spel ‘Pong’ in de advertentie voor anti-aanbakpannen van T-fal om te laten zien hoe makkelijk worstjes op die pan kunnen glijden. Een ander voorbeeld is DDB Brasil met de Flash-advertentie voor Itau Autoverzekeringen. Je ziet op het scherm een gecrashte auto en het nummer van Itau. Je moet het nummer van Itau intoetsen om de auto te repareren. Met elk ingetoetst cijfer verdwijnt een deukje of een kras, en als je het complete nummer hebt ingetoetst is de auto weer als nieuw. Er is ook genoeg interactie in ‘Comcastic’ gemaakt voor kabelaar Comcast door Goodby Silverstein & Partners uit de VS. Comcastic is een vermakelijk online spel waar je met behulp van je muis en toetsenbord met marionetpoppen kan spelen.

Wat reclamefestivals zo leuk maakt is dat de jurykeuze vaak tot discussies leidt. Het is überhaupt heel moeilijk om creativiteit in cijfers uit te drukken. Daarnaast moeten juryleden soms honderden inzendingen onder tijdsdruk beoordelen. Ik weet uit mijn eigen ervaring dat de keuze meestal in de eerste vijf minuten wordt gemaakt, en wordt bepaald door je eigen visie en smaak. Vervolgens ga je deze keuze rationaliseren en aan de andere juryleden verkopen. Zij doen precies hetzelfde. Vaak wordt het eindresultaat bepaald door een simpele meerderheid van stemmen. Factor geluk speelt dus bij reclamefestivals net zo’n grote rol, als in voetbal. En dat maakt de resultaten onvoorspelbaar, en geeft ons de mogelijkheid om onze eigen virtuele Lions of Spinnen uit te delen.

Daarom wil ik lezers en bloggers van MarketingFacts vragen om je eigen Top 3 Internetreclame & Design aller tijden met ons te delen. Dit zijn mijn ‘all time favorites’: ‘The Ask Crystal Show’ van Qi-ideas, het voorbeeld van online interactie; website van Flash-designer Gleb Margolin van Red Graphic, het voorbeeld van origineel website-design (NB: gebruik de pijltjes toetsen om te navigeren); en ‘Sneeuwbol voor Pakistan’ van Publicis Dialog, het voorbeeld van een effectieve online advertentie.

Serge Fenenko
Strategy Director bij Novocortex

Strategy Director van het internet marketingbureau Novocortex, na 7 jaar marketing en business development bij Rabobank. Novocortex is gespecialiseerd in interactieve marketing en Internet Strategie Audits. We werken internationaal - in Nederland, Zwitserland, Rusland, Oekraïne, Kroatië etc. Novocortex maakt interactieve campagnes, virals en iPhone games die aandacht in sociale media en prijzen op internationale festivals winnen.

Categorie
Tags

5 Reacties

    Robert de Boer

    Wat is de URL die bij het plaatje van de Jetta hoort? Dat ziet er wel leuk uit…


    24 juni 2006 om 14:51
    serge.fenenko@novocortex.com

    Dank je wel, Frank. Ik heb de tekst aangepast. Het is lastig voor niet-Amerikanen om te snappen dat het vliegtuig in de video op Air Force One lijkt. Het is wel een mooi “pop-culture moment”.


    26 juni 2006 om 14:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!