BrandGossip en andere tools om de blogosfeer te monitoren

6 februari 2007, 05:28

BrandGossip en andere tools om de blogosfeer te monitorenNa het Word-of-Mouth Seminar afgelopen najaar schreef ik op mijn persoonlijke weblog Upstream al kort over BrandGossip, een nieuwe online dienst van TBWA die adverteerders op een makkelijke manier helpt met het monitoren van de aanwezigheid van hun merk op onder andere weblogs, nieuwssites en Youtube.

Afgelopen week werd de dienst officieel gelanceerd en ik vroeg Jeroen de Bakker, directeur Innovatie van TBWACompany Group, wat de ervaringen tot nog toe waren. Zo zijn het vooral de topmerken die ook als top zoekterm terugkomen. TomTom is vooralsnog het meest gezocht, gevolgd door Heineken, Cendris, Philips, Nike, UPC, Diesel, WE, Apple en Coca Cola (ik heb de eigen merken BrandGossip en TBWA uit de lijst gelaten). Opvallend is de aanwezigheid van Cendris in dit lijstje. Wellicht eigen medewerkers die naarstig op zoek zijn naar hun eigen merk(identiteit)? Helaas voor hen waren ze in oktober vorig jaar voor het laatst te vinden op jawel, Marketingfacts. De laatste tijd trekt BrandGossip gemiddeld een paar honderd zoekopdrachten per dag waarbij moet worden opgemerkt dat de publiciteit in Adformatie en Reclameweek daarbij een flinke rol heeft gespeeld.

In vergelijking met veel andere (gratis) tools om de blogosfeer te monitoren is BrandGossip vooral gericht op de niet-technisch georienteerde marketeer. Eenvoudig in gebruik en de resultaten zijn gebaseerd op een beperkt aantal geselecteerde bronnen. Met ruim 66 miljoen bronnen is Technorati veruit de meest uitgebreide tool. Met beide meer dan 40 miljoen bronnen zijn BlogPulse en IceRocket mijn favoriete tools omdat ze ook de mogelijkheid bieden om trendgrafieken te maken.

In Nederland wordt door diverse partijen hard gewerkt aan een ‘Nederlandse Technorati’. Zo is WieBlogt (QuoVide) al een tijd in beta en is ook TrendLight al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een monitoringstool.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

21 Reacties

    mangold

    Mooi initiatief, maar jammer dat de vormgeving de functionaliteit zo in de weg zit.


    6 februari 2007 om 06:26
    Paul

    Complimenten voor de dienst van Jeroen (BrandGossip). De dienst is niet alleen leuk gevisualiseerd, maar geeft een beeld van waar je merk genoemd kan worden binnen verschillende vormen van online media (vergelijkings-sites, videosharing-sites, Weblogs…).

    De gratis diensten zoals Blogpulse en Icerocket zijn aardig, maar vaak te Internationaal en te beperkt in hun (lokale) bronnen.

    Om een goed beeld te krijgen van wat er waar over je wordt geschreven vanuit professioneel standpunt is volledigheid en accuratie van groot belang. De veelal traditioneel georiënteerde communicatie branche maakt daarom nog steeds veel (duizenden gebruikers) gebruik van de traditional knipseldiensten. Echter het gebruik van de online knipseldiensten groeit enorm!

    De ‘Technoratis’ zijn vaak bij onze klanten niet bekend en worden dus nauwelijks gebruikt. BrandGossip richt zich denk ik ook meer op de marketeer en vult hier een gat en voorziet op een prima manier in een behoefte!


    6 februari 2007 om 08:43
    caroline777

    Ben het met Paul eens dat Blogpulse en Icerocket (te) weinig ook hebben voor lokale markten. Ik zou bijvoorbeeld graag willen zoeken op alles in de Nederlandse taal maar dat is helaas niet mogelijk.

    Technorati is wat dat betreft beter. Maar ik wacht met spanning op wat er op de Nederlandse markt beschikbaar zal komen.

    Brandgossip is mooi vormgegeven, maar ik heb het idee dat er toch nog veel posts worden gemist. Bovendien is het jammer dat je maar op een term kunt zoeken. Als ik wil vergelijken hoe ons bedrijf het doet ten opzichte van onze concurrenten, moet ik voor elk apart een zoekterm ingeven. Handiger zou zijn om alles in een staatje op mijn scherm te hebben.

    Wellicht dat de dames/heren ontwikkelaars daar ook eens mee aan de slag kunnen gaan…


    6 februari 2007 om 09:31
    alexvanleeuwen

    Buzzcapture is ook een (nieuw) initiatief uit deze hoek. Vergelijkbaar met brandgossip, maar met het verschil dat Buzzcapture maandelijks complete analyses in rapportvorm levert. Het doel is bedrijven structureel inzicht te verschaffen in de discussies die online plaatsvinden zodat eventueel campagnes en strategie aangepast kunnen worden.


    7 februari 2007 om 09:53
    media

    Heb je net een mail gestuurd Alex; ben benieuwd naar de mogelijkheden van Buzzcapture!


    7 februari 2007 om 10:11
    Simon

    Boring!

    Doe eens iets beters met je talent.


    8 februari 2007 om 11:31
    Floris

    Als je dit soort dingen afvraagt kan je het beter gewoon vragen dan deze conclusies trekken Marco 🙂

    Binnen Cendris maken we gebruik van een intern weblog waar alle medewerkers kennis, inspiratie en innovatie met elkaar kunnen delen. BrandGossip is toen n.a.v. jouw Upstream post ook op ons weblog voorbijgekomen. En natuurlijk zijn er wat mensen geweest die de site hebben uitgeprobeerd. Dat verklaart wellicht waarom wij zo hoog scoren.

    Dat doet me ook gelijk een beetje afvragen hoe succesvol BrandGossip is. Want zo populair was het niet op ons blog, en dus verbaast het me dat Cendris zo hoog scoort tussen de lijst met multinationals die zich direct op consumenten richten.

    Daarnaast is jouw vaststelling dat wij voor het laats op MF zijn voorbijgekomen vaststellen dat de lijst met marketinglogs die BrandGossip scant niet zo heel groot is. Ben daar wel benieuwd naar.


    17 februari 2007 om 07:57
    Floris

    Laatste zin is wat krom zie ik, maar je weet wel wat ik bedoel 😉


    17 februari 2007 om 07:58
    media

    Haha, goed punt Floris. Mijn conclusie was ook meer bedoeld om jullie te teasen. Maar het heeft toch nog 11 dagen gekost voordat jullie het hebben opgemerkt. Wellicht toch maar weer eens die tools gaan inzetten 😉

    Maar even zonder gekheid, je hebt natuurlijk wel gelijk dat hiermee meteen duidelijk is hoe populair deze tools nu eigenlijk zijn. Het is slechts een handjevol mensen die het gebruikt. Conclusies trekken op basis van het aantal zoekopdrachten is – zeker in deze beginfase – niet meer dan aardig maar het is absoluut niet representatief.


    17 februari 2007 om 08:09
    Floris

    Ik had het al eerder even voorbij zien komen, maar was het weer vergeten eigenlijk. Over BrandGossip, het heeft een hoog gadget-gehalte en het ziet er wel leuk uit, maar echt functioneel is het nog niet. Ik persoonlijk zie meer in een Google Trends-achtige functionele lay-out waar je een aantal selecties op bron-gebied kan doen. Zou ik liever hebben dan deze visualisatie.


    17 februari 2007 om 19:01
    Caroline

    Ik vind persoonlijk Feedo en Bloglines nog altijd de beste tools om de blogosfeer te monitoren. Wat ik eigenlijk nog mis is een tool waarmee je voor de Nederlandse markt kunt nagaan hoe vaak een bedrijf wordt genoemd, eventuele in combi met hoe vaak de concurrenten worden genoemd in de blogosfeer. Technorati en gelijksoortige bedrijven doen dat wel internationaal, maar bij een multinational is de Nederlandse buzz daar meestal maar een fractie van. Toch kan die fractie voor de Nederlandse tak van dat bedrijf erg belangrijk zijn.


    18 februari 2007 om 07:14
    media

    Die tool(s) komen op korte termijn beschikbaar Caroline; partijen die er op dit moment aan werken lopen wat uit met hun planning. Technisch toch complexer dan gedacht?


    18 februari 2007 om 07:38
    Caroline

    Ik ben geen softwaretechneut, maar ik kan me wel voorstellen dat het niet eenvoudig is. Ik kijk uit naar die NLse versies. Enig idee Marco, wanneer zoiets beschikbaar zal komen?


    18 februari 2007 om 08:51
    media

    @Caroline: een beperkt aantal mensen heeft al toegang tot de testversie. Over de exacte lanceringsdatum durf ik geen uitspraak meer te doen. Ik had namelijk verwacht dat de betaversie eind vorig jaar al live zou gaan. Nieuwe datum voor de betaversie die ik heb doorgekregen is begin maart.


    18 februari 2007 om 09:19
    Paul

    @Caroline….tools die gratis zijn ken ik niet voor de nederlandse markt, maar er zijn als wel bedrijven die je de dienst kunnen aanbieden.

    Via http://www.Clipit.nl (sorry voor de commercial break) kun je makkelijk op je merk en concurrenten laten scannen binnen nieuwssites en weblogs. Ook kun je hiermee makkelijk vaststellen wat de verhoudingen zijn…


    20 februari 2007 om 08:48
    caroline777

    @Paul: Clipit ken ik, maar ik merk dat zij ook dingen missen op blogs die zij wellicht niet monitoren of niet vinden omdat zij op bepaalde zoektermen zoeken die vooraf door het bedrijf zijn opgegeven. Clipit verstuurt het overzicht bovendien selchts een keer per dag en als er dingen bij zijn waar snelle reactie is gewenst dan ben je wel te laat.

    Ik denk dan ook dat bedrijven zelf gedurende de dag moeten monitoren en daar zijn sites als Feedo en Bloglines prima voor. Ik ben het wel met je eens dat je dergelijke overzichten voor het eigen bedrijf en de concurrentie zou kunnen laten maken door een bedrijf als Clipit, maar ik doe het persoonlijk toch liever zelf omdat je binnen een bedrijf toch wellicht nog andere zoekcriteria aanhoudt dan waar Clipit op screent. Zoektermen die wellicht slechts tijdelijk spelen en daardoor niet aan Clipit worden doorgegeven, maar daardoor zeker niet minder belangrijk zijn.

    Caroline


    20 februari 2007 om 09:32
    Paul A

    @Caroline….good point!! Een dienst als Clipit volgt niet alle (internationale) weblogs en een aanvulling met Technorati is een prima mogelijkheid….

    …echter een kleine aanpassing (wij zitten ook niet stil)…het is mogelijk om Clipit meerdere keren per dag te krijgen, we kunnen alle gewenste bronnen toevoegen en we hebben handige search functies die je als klant kunt gebruiken 🙂


    20 februari 2007 om 12:34
    caroline777

    @Joost: Even iets rechtzetten. Je hebt wellicht op mijn naam gegoogled en hebt de link met Vodafone gelegd. Ik ben echter niet bij dit bedrijf in dienst, maar ben na bijna tien jaar in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt sinds kort weer terug in Nederland en aan het werk in mijn eigen bedrijf (communicatie en trainingen).


    20 februari 2007 om 13:44
    jdevalk

    Hehe inderdaad Caroline, mijn excuses dan 🙂


    20 februari 2007 om 13:46
    Chefren

    Dames, heren, excuses voor trage reactie, soms ben ik op vakantie en zo…

    Eh, ik neem aan dat je bij Clipit net als bij E-knip volledig zelf bepaalt wat je zoekcriteria zijn. Affijn, als altijd, iedereen kan het zo gratis proberen.

    RSSknip, de grote E-knip-achtige zoekmachine, komt langzaam weer op gang, ik zal het wel melden als de dienst weer werkt.

    +++chefren


    12 maart 2007 om 15:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!