Personal branding en bloggen
Afgelopen week heb ik het boek Personal Branding gelezen van Frank Kwakman. Het boekje is bedoeld voor professionals, ongeacht of dat is in een eigen bedrijf of ergens anders op de loonlijst. Personal branding is het jezelf als merk presenteren aan anderen, waarbij je positieve beelden en associaties oproept. Je gebruikt je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van anderen. Je laat je werkgever en je klanten zien wie je bent en waar je voor staat. Toegegeven, het is misschien niet bepaald een Nederlandse eigenschap om je kop boven het maaiveld uit te steken. Het is ook niet de bedoeling om in een T-shirt te gaan lopen met de tekst: Ik ben de allerbeste (hoewel dat misschien wel goed is voor je eigen zelfvertrouwen). Wat je wel wilt is dat de mensen op je werk en in je netwerk jou als de beste oplossing voor hun vraagstuk zien.
Volgens Kwakman ontwikkel je een personal brand in vijf stappen:
-
Onderwerp je werk aan een kritische analyse en ontdek waar je passie ligt en waar je echt energie van krijgt
-
Bepaal hoe je je wilt onderscheiden van andere aanbieders en waarin en waarmee je voor jouw klanten uniek wilt zijn
-
Maak bijbehorende keuzes: voor een branche, voor bepaalde vraagstukken, voor vakinhoudelijke verdieping en toets dit beeld bij klanten en collega-professionals
-
Vertaal dit beeld in acties om aan je personal brand te werken: geef presentaties, schrijf artikelen en wordt actief in voor jou belangrijke netwerken
-
Wees standvastig en authentiek en check na verloop van tijd hoe je in jouw markt feitelijk bekend staat en of dat klopt met het door jou gewenste beeld
Nu kun je al die stappen doorlopen als professional, maar je kunt ze natuurlijk ook zien in het licht van bloggen. Een blogger die zichzelf goed heeft gepositioneerd als expert op het gebied van sociale media is Neil Patel. Vorige maand startte hij de blog QuickSprout, een blog over personal branding. In zijn laatste post gaat hij in op het ombuigen van een negatief imago in een positiever beeld.
Mijn idee over personal branding is dat je altijd een groter plaatje hebt dat bestaat uit deelplaatjes. Aan de ene kant heb je het grotere geheel. Je wilt bijvoorbeeld gezien worden als ondernemer. Een goed voorbeeld van iemand die dat doet is Guy Kawasaki. Op microniveau moet je als blogger dat grotere geheel in het achterhoofd houden en het uitstralen in elk bericht dat je schrijft, elke reactie die je geeft, elke e-mail die je schrijft of elk bericht op Twitter dat je achterlaat. Wat je schrijft is wel belangrijk, maar wellicht nog essentieler is hoe je het schrijft. Schrijfstijl, toon, taalgebruik en de manier waarop je de interactie zoekt met de lezers van de blog. Het gevaar schuilt er naar mijn idee wel in dat je je anders wilt voordoen dan je bent. Dat werkt niet voor bedrijven. En het werkt ook niet zo voor personen. Naast wat je wilt uitstralen, is het dus ook belangrijk om jezelf te blijven. Bij personal branding ben je immers zelf het merk. Alleen dan kun je authentiek en geloofwaardig zijn.
Hi,
Leuk artikel.
Ook Marian Salzman – bekende trendwatcher – schreef in haar laatste boek Next Now (2007) veel over personal branding als trend. Zal wellicht te maken hebben met de volgende ontwikkelingen:
– meer zelfstandige ondernemers/freelancers/ZZPers
– meer individualisering
– toename van impact van marketing en merken op de samenleving als geheel
– Status Anxiety (werk als identiteit zien)
Wat mij te binnen schiet, is het klassieke Kotleriaanse marketingplanningsmodel bij het lezen van jouw bericht:
1. SWOT analyse / omgevingsanalyse
2. STP (marktsegmentatie, targeting, positionering)
3. Organiseren
4. Uitwerken middelenmix
5. Evaluatie/Monitoring
Natuurlijk heeft het alles te maken met marketing. Je wilt immers jezelf op een bepaalde manier verkopen aan je klanten. Klinkt wellicht een beetje cru, maar zo is het wel, he?
Je kunt ook de 4P’s op jezelf toepassen. Wie is het product? Tegen welke prijs biedt je jezelf aan? Hoe promoot je jezelf? En waar biedt je jezelf aan?
@Petra: graag… een Spaatje… maar alleen alstie ijs en ijskoud is 🙂
@ Caroline, Petra doet niet echt in spa…
Overigens een aardig artikel over personal branding in de Volkskrant deze week. Daar werd ook Monsterboard aangehaald als plek voor goede tips. Vooral op het gebied van Hyves bijvoorbeeld. Citaat was ongeveer: “het is dat ik al jaren samenwerk met die mensen, want als ik alleen zag wat er op Hyves stond zou ik ze nooit aannemen”.
@Gijsbrecht: veel mensen realiseren zich dat (nog) niet denk ik
En ik heb ook spa hoor (ergens op het onderste schap)
Interessant artikel. In mijn trainingen kom ik ook vaak op het persoonlijke merk. Zelf neem ik altijd politici als voorbeeld, want dat zijn de meest duidelijke persoonlijke merken (met marketeer Marijnissen natuurlijk als ultiem voorbeeld. Hoe je miljoenen mensen doet geloven in een grote leugen).
Ik ben zelf helemaal voorstander van jezelf zijn. Er is niets mooiers dat je kan worden, dan jezelf. Maar als je dan vraagt: is die authenticiteit nodig? Nou, Marijnissen bewijst van niet. De vraag is of het in de toekomst nog zo vol te houden is, met alle web 2.0 en straks het semantische web dat alles blootlegt. Ik weet het niet, ik hoop het niet.
Volgens mij moet je met een persoonlijk merk opbouwen dus vooral denken: wat wil ik nu eigenlijk? Waar krijg ik energie van? En waar ben ik (dus) goed in? Volgens mij is bij het opbouwen van een persoonlijk merk maar 1 P belangrijk: de P van Passie.
@Gijsbrecht: dat wist ik wel, maar ik drink nooit alcohol (vind het wel lekker, maar wordt er heel erg ziek van – zelfs al van een half glaasje)
Nice post
Dan Schawbel
Personal Branding Spokesman
http://www.personalbrandingblog.com
Caroline:
En nog natuurlijker: elke professional die iets aan zijn brand wil doen, moet bloggen! Mijn motivatie is “business is personal”, en wat is er meer personal dan bloggen?
Dan: That looks pretty spammy (ie. monitor keyword “personal branding” in Technorati > respond everywhere), not really good personal branding I would say… If you really think this is a nice post, you could at least try to say something about the contents.
Had the same feeling as Ruben. Responding is good, but this has no value what so ever.
Volgens mij is elke blogger/poster hier sowieso mee bezig. Dan’s brand is in elk geval in mijn perceptie een onpersoonlijk merk 😉
@Ruben: helemaal met je eens dat elke profi die zichzelf als merk wil neerzetten dat zou moeten ondersteunen met een blog.
Dan spamt er lekker op los. Zijn merkessentie is snel geld verdienen. Zijn merkwaarden zijn onderschatting van de doelgroep, productiviteit en efficiency (zo veel mogelijk gestandaardiseerd en nietszeggend posten voor SEO doelen) en snelheid. Zijn merkactiviteiten zijn discutabel en zelfs contraproductief.
Oud denken. Jammer.
Nieuw denken: relevantie, inhoud en context.
Je eigen merk opbouwen, dus eerst een duidelijk inzicht in de al eerder genoemde passies en kwaliteiten die je bezit.
Wat dan heel verhelderend werkt;
Probeer je voor te stellen dat je aan het eind van je leven bent gekomen en nog even achterom kijkt. Wat zou je dan graag willen dat nabestaanden, collega’s, vrienden en vijanden over je zeggen? Wat wil je voor stempel op je omgeving gedrukt hebben?
Als je dit voor jezelf duidelijk kunt maken, dan komt vaak de conclusie dat de drijfveren van vandaag absoluut afwijken van dat wat je uiteindelijk wilt bereiken.
Begin dan met het opmaken van je eigen beeldmerk!
No intention of spamming, just liked the diagram you made and some of the authors you called out like neil.
Deze blogposting bestaat voor meer dan de helft uit copy-paste van de niet vermeldde website Carrièretijger en het vermeldde boek. Het merk Caroline Korsten staat kennelijk voor gemakzuchtig en plagiaat :-/
@karen: dan moet ik je toch teleurstellen want daar kwam de tekst niet vandaan. en mijn merk gemakzuchtig en plagiaat? daarover mag je pas oordelen als je me echt kent
Staat geen datum van plaatsing bij op carrière tijger, dus wie nu wie heeft gekopieerd is onduidelijk lijkt me. Beetje snelle conclusie Karen. En daarnaast is dit de wereld van blogging, dus plagiaat is meer gebrek aan een link.