The Brand ®evolution will Not be Advertised

21 mei 2007, 04:29

Ik heb onlangs bovenstaand verhaal gemaakt, een kleine schets van hoe we de wereld al een tijdje zien (ook één van de redenen waarom ik samen met Henry Bol begin dit jaar Oxign ben begonnen) en dacht misschien leuk om deze ook met jullie te delen. Heel wat grote bedrijven missen naar ons idee de juiste “creatieve zuurstof voor hun business” als het gaat om hun onderscheidend vermogen naar de markt toe en hoe ze dit ook werkelijkheid kunnen maken.

Dat bedrijven hier een groot probleem mee hebben, is op zich niet zo vreemd. In vergelijking tot 20 jaar geleden leven we niet meer in een “economie van vraag en aanbod” waarin je je business = een product/dienst vrij eenvoudig door middel van een leuk reclamefilmpje of verleidende campagne kon vermarkten en je dus via een ‘prachtig geschoten commercial’ relatief makkelijk kon onderscheiden.

Tegenwoordig leven we daarentegen in een “economie van overvloed” , met niet alleen een overvloed aan eten en overvolle dagen, echter ook juist aan een overvloed van informatie, media, producten/diensten en merken. En hebben we dus nu als tijdsarme consument, eindeloos veel keus…in heel veel van alles. Waarbij we ook nog eens dankzij technologie en media zoals het internet in staat zijn om zelf aan het stuur te staan (en in control te zijn) met als gevolg dat keuzes (volgens ons) nu ook veel meer vanuit de onderbuik zullen worden genomen. Er is simpelweg niet voldoende tijd beschikbaar om (altijd) alle opties na te gaan en een rationele keuze te maken.

Dit betekent dus dat consumenten je producten of diensten alleen gaan afnemen als ze die ‘instant’ vertrouwen: dus direct vanuit de onderbuik. Terwijl de meeste bedrijven en (reclame)bureau`s nog de integratie tussen on- en offline proberen te omvatten en hoe ze dit kunnen combineren en toepassen om nog harder die glimmende “crossmediale” reclame toeter in te zetten om business te boosten, geloven wij in een andere aanpak voor bedrijven, waar “online-offline-whatever”communicatie gewoon een onderdeel van is, maar niet het doel zelf.

Deze aanpak ligt in de integratie tussen merk en business: zodat bedrijven kunnen innoveren vanuit het merk om hun (merk)beloftes waar te maken (en substantiële waarde leveren) en de brand-business-dimensie creëren (= het Oxign effect) om niet alleen (nieuwe) klanten (lange termijn) te binden in deze economie van overvloed, maar om deze juist ook vooral te faciliteren en te helpen. En als de verbinding tussen merk en business klopt dan kiest de consument vanzelf wel vanuit het ‘instant’ buikgevoel voor je product of dienst.

Jason Simmonds
Innovatie Specialist bij coming soon

>> Wie is Jason? <> https://www.tribethinking.com <> jason@tribethinking.com <<

Categorie
Tags

10 Reacties

    Jason Simmonds

    @Marco: Nee er is zeker geen informatieschaarste meer, maar een overvloed 🙂

    Het verschil zit hem denk ik in niveau (1.business >>> 2. brand >>> 3. marketing/communicatie), terwijl Richard heeft het volgens mij meer over 3 heeft en hoe technologische en sociale ontwikkelingen marketing aan het veranderen is, wat helemaal goed is. Is dat volgens onze visie maar 1 van de onderdelen.

    Wij zien een “bigger picture”, een economische paradigma verandering naar overvloed waardoor consumenten een andere rol (die vanuit het buikgevoel) gaan spelen.

    En bedrijven kunnen volgens ons alleen in deze overvloed onderscheid maken en waarde leveren door het merk/business verhaal kloppend te maken en hun (merk)beloftes waar te maken.. door de business en het merk te integreren en daar is marketing x.0, web x.0, etc en alle bijbehorende tools gewoon een onderdeel van.

    Maar dit vraagt wel om een ander type/denkend persoon, eentje die niet alleen marketing , communicatie en de digitale wereld begrijpt, maar eentje die ook de business kan helpen ontwikkelen (vanuit businessstrategieën, nieuwe businessmodellen, product/dienst ontwikkeling, etc) en dit juist met behulp van het merk (vanuit brand strategy) weet te benutten.

    En door de gecombineerde expertise en ervaring die ik met Henry heb, kunnen we dit ook integreren. Want bij veel bedrijven gebeurt dat nu (naar ons idee) dus teveel seperaat en

    ‘out of sync’…. hele mooie campagne, maar een lege een huls.


    21 mei 2007 om 06:21
    Raimo

    @Jason

    Ik dacht al die presentatie ken ik toch hehe..

    Leuk om je verhaal hier te zien. Hoe belangrijk vind jij intuïtie als middel om informatie af te wegen en om keuzes te maken?


    21 mei 2007 om 09:46
    Jason Simmonds

    @Raimo: Het zuurstof bruist waar het niet laten kan 🙂 hehe .

    Ik denk dat intuïtie dus steeds belangrijker in het beslisproces wordt, helemaal in een economie van overvloed, waarbij het verhaal tussen brand en business dus ook (veel meer) moet gaan kloppen om onderscheidend te zijn (en te blijven).

    Je intuïtie triggert je tenslotte of iets voor je gevoel klopt (of niet) en of je het ook dus wel of niet kunt vertrouwen.

    “Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me, … I don’t think people are going to fall for that one again.” – Lorne Calvert


    21 mei 2007 om 11:53
    Raimo

    @Jason

    De non verbale marketing communicatie, die factoren die onderbewust je onderbuikgevoel creëren.. Probeer dat maar eens meetbaar te maken..Is het meten nog wel relevant?

    Wellicht is dus een oprechte motivatie(intrinsieke motivatie) wel noodzakelijk om niet door de mand te vallen.


    21 mei 2007 om 11:58
    Jason Simmonds

    @Raimo: Zulke dingen meten en inzichtelijk maken is natuurlijk prima (ook wel relevant), maar einde dag zul je na je rationele afwegingen (en hele dikke research rapporten) toch altijd een keuze maken die “het beste voelt”. En authenticiteit zal daar ook een steeds belangrijker rol in gaan spelen denk ik.


    21 mei 2007 om 13:01
    Gijsbregt

    Mooie presentatie, maar ik neem aan dat het jullie visie is dat onderbuikgevoel een business principle gaat worden (of meer gaat worden dan nu). Ik kan dat namelijk nergens uit afleiden of in terug vinden. Alles wordt gevangen in 1) algoritmes of 2) communities, dus je hoeft je onderbuik helemaal niet meer te volgen. Dat wordt voor je gedaan.

    Neemt niet weg dat je een merk goed moet laden en geen lege beloften mag verkopen, de markt is übertransparant en dan val je van zelf om. Maar dat is geen nieuws, zoals Marco terecht opmerkt. Althans hier niet, misschien in meer offline georiënteerd Nederland wel. Succes met de zaak in ieder geval!


    21 mei 2007 om 18:48
    Jason Simmonds

    @Gijsbregt: Tnxs. Nee, onze visie gaat over de economische paradigma verandering naar overvloed en dat daardoor bedrijven in deze overvloed alleen maar echt onderscheid kunnen gaan maken door het merk/business verhaal kloppend te maken en deze te integreren. En dit doen we door brand innovation (= branding through innovation)….


    22 mei 2007 om 04:05
    Gijsbregt

    @ Jason,

    Ja dat klinkt een stuk herkenbaarder en minder zweverig.


    22 mei 2007 om 04:26
    Olivier Slabbers

    Goed verhaal. Vanuit de businesskant en als consument altijd het idee dat precies dit is wat mist in de wereld van (met name) de corperates. Ik heb zelf ervaren wat een creatieve injectie kan doen met mensen die normaal gesproken niet buiten de gebaande paden durven te gaan. De rol van innovatie is dan enorm; als de betrokken personen zien hoe de ideeën die ze vanuit hun gevoel/intuitie inbrengen veel haalbaarder zijn dan ze zelf dachten gaat het dak d’r af!

    Met andere woorden: deze manier van bedrijfsdenken is – volgens mij in ieder geval – de toekomst. De kunst is om het over te brengen…


    22 mei 2007 om 05:11
    Jason Simmonds

    @Olivier: Tnxs. Ja dat denken wij dus ook 🙂


    22 mei 2007 om 05:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!