Interview Rod Beckström (Starfish en Spider)
Woensdag maakte Rod Beckstrom, schrijver van Starfish and spider een tussenstop in Nederland. Hij sprak op het Heliview “van Web2.0 naar Enterprise 2.0” congres waar hij een uur gepassioneerd praatte over de onstuitbare opkomst van gedecentraliseerde, en leaderless organisaties mede dankzij internet en web2.0 .
Vervolgens spendeerde ik de hele avond met hem om gepassioneerd het tegenovergestelde te beweren namelijk dat bedrijven oneindig aan het centraliseren zijn dankzij de ICT technologie en globalisering. We zijn er niet uitgekomen, behalve dat de werkelijkheid complex is maar om organisaties te meten langs de centralisatie-decentralisatie as is zeker een nuttige manier om na te kijken.
Hij sprak daarvoor op het interessante Berlin web2.0 congresmet 2.500 deelnemers en sprekers als Don Tapscott, Kathy Sierra, Tim O’Reilly (hierbij de slides) en ging daarna even naar Dubai voor een global warming conference wat zijn grote passie is.
Zijn presentatie heb ik opgenomen maar het geluid is helaas te slecht. Maar Rod sprak ook bij the next web en dat is prima te volgen.
Rod heeft een flinke hoeveelheid bedrijven opgericht en is nu bezig met een wiki voor de corperation twiki, gebaseerd op opensource. Verder heeft hij 4 jaar besteed aan een peace organisatie die nuttig werk heeft verricht tussen India en Pakistan. Zijn laatste passie is global warming. Hij is alleen een republican, maar toch een aardige en slimme vent!
Vincent en Rod kwamen er niet uit:
Rod Beckstrom: “Onstuitbare opkomst van gedecentraliseerde en leaderless organisaties mede dankzij internet en web2.0.”
Vincent Evers: “Bedrijven zijn oneindig aan het centraliseren dankzij de ICT technologie en globalisering.”
Volgens mij is er geen sprake van een tegenstelling. Beide mogelijk tegelijkertijd. Sterker nog, dat is een noodzakelijke strategie voor een bedrijf om te overleven. Dé succesvolle organisaties van de nabije toekomst, zijn DIE organisaties die centralisatie en decentralisatie optimaal combineren. De huidige marktdynamiek vraagt om flexibiliteit, maar wel binnen een aantal simpele regels. (Lees: Strategy as simple rules, Kathleen Eisenhardt & Doland Sull, Harvard Business Review, januari 2001). Dit sluit aan bij de celtheorie-gedachte van Eckart Wintzen. Zorg dat je aan aantal simpele basis-regels centraal formuleert en deze zeer, zeer strak aanstuurt, maar laat de ‘organisatie’ zichzelf organiseren binnen deze strakke kaders (Pentascope-gedachte). Ik ben ervan overtuigd dat dit dé tijd is om bovenstaand gedachtengoed succesvol praktisch toe te passen. Immers de noodzakelijke web 2.0 tools voor een succesvolle symbiose tussen centralisatie en decentralisatie (zie http://www.bekel.nl) hebben we nog nog tot onze beschikking gehad. NU WEL! Welke bedrijven weten bovenstaande strategie snel en succesvol toe te passen? Wie worden de nieuwe marktleiders? Ik ben er zelf in ieder geval al hard mee bezig (en de eerste successen zijn geboekt!) Worden spannende tijden….