Journalistenbond NVJ begint met antiplagiaatdienst
Begin juni maakte de journalistenbond NVJ bekend freelancers te gaan helpen bij het opsporen van plagiaat met behulp van Ephorus-software. In september moet de nieuwe NVJ-dienst van start gaan. Bloggers zijn gewaarschuwd. Het grote offensief van journalisten tegen iedereen die zonder toestemming journalistiek werk kopieert, lijkt nu echt te beginnen aldus Laurens Lammers op de nieuwe reporter.
Hoe groot het kopieerprobleem werkelijk is en wie er feitelijk last van ondervindt, is bij de NVJ niet bekend. Ook een simpele rondvraag onder een aantal freelance journalisten leert dat niemand ooit bij de NVJ heeft aangeklopt in verband met de inbreuk op het auteursrecht. Maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn aldus Ellie Speet, secretaris van de NVJ. Lammers verwijst daarbij o.a. naar Swordstone- en Cozzmoss-cases (zie o.a. Cozzmoss sleept blogger voor de rechter).
In het artikel komt ook ICT-jurist en collegablogger Arnoud Engelfriet aan het woord. Engelfriet is één van de drijvende krachten achter het recent gelanceerde Stichting Copyright & Nieuwe Media. Engelfriet geeft daarbij goed aan wat het probleem is van de aanpak vanuit de journalistiek:
(…) Ik ben geen fan van de manier waarop bedrijfjes als Cozzmoss en Swordstone, maar tot op zekere hoogte ook de NVJ, te werk gaan. Lang niet iedereen is goed op de hoogte van de wettelijke regels. Dat is natuurlijk geen excuus, maar wel een reden om rekening mee te houden als je als rechthebbende iemand aanspreekt. Een blogger die te goeder trouw is en meent een heel artikel als citaat te mogen overnemen, behoort geen sommatie van duizenden euro’s, inclusief een verhoging van driehonderd procent conform de NVJ-tarieven, opgelegd te krijgen in een brief. (…)
Komt men ook in actie tegen al die “journalisten” die schaamteloos (doch legaal) en inspiratieloos de ANP berichten copy-pasten? In elk krantje en elke nieuwswebsite zie je dezelfde teksten! Eigen content heb ik respect voor, als iemand zich geroepen voelt 1 op 1 zijn ANP abonnement door te plaatsen dan neem ik het wat minder nauw met citaatregels.
Ben het helemaal met Arnoud eens, het is geen excuus, de wet niet kennen, maar als je iemand vraagt iets te verwijderen en deze persoon doet dat moet je verder niet zeuren… (kort samengevat).
En het schaamteloze kopieergedrag van media van elkaar is mij ook al lang een doorn in het oog, zeker als de bron geen fact checking doet (wat nog wel eens voor komt). Eén bron die er over schrijft, alla, maar onderzoekjes wijzen ook uit dat als alle kranten of media ergens van berichten, dan is het ‘waar’, ook al checkt niemand het.
Een vraag over een verwant onderwerp:
Ik heb gereageerd op een blog van een journalist.
Gewoon netjes en fatsoenlijk, maar kritisch, ik was het niet eens met hem en heb daar argumenten voor.
Hij werd daar heel kwaad om, ging op een vervelende manier op de persoon spelen en blokkeerde toen mijn IP.
Ik laat nu even de naam van deze persoon in het midden.
Wil alleen graag van jullie weten hoe jullie daar over denken en of daar evt. iets aan te doen is.