Jan Riemens (Novum) over betaalde video bij Zoomin
Jan Riemens houdt van het opstarten van nieuwe bedrjven. Hij startte Moneyview.nl, Novum Nieuws en Zoomin.tv. Er werken nu meer dan 200 man in dit mediabedrijf dat honderden websites van video en informatie voorziet in 10 landen. Wie is deze man die met creativiteit en koppigheid tegen gevestigde ordes als ANP en NOS ingaat, nog steeds in een stevige rechtzaak zit met dat ANP maar wel het ene bedrijf naar het andere door laat groeien?
In begon Riemens Moneyview.nl dat database informatie voor banken en verzekeraars verzamelt. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een echte moneymaker en werd in 1992 door hem verkocht aan Dow Jones.
Vervolgens begon Riemens te concurreren met het ANP door het 2e Nederlandse persbureau Novum Nieuws op te richten. Het ANP beschuldigde het bureau van computerkraak, een heftige rechtzaak volgde waarbij beide partijen elkaar van van alles en nog wat beschuldigden; het einde is nog steeds niet in zicht. Novumnieuws draait echter als een trein, maakt winst en heeft o.a. Trouw, DAG, NRC, De Pers en Nu.nl als klant. Het bureau wordt in dit NRC-artikel als flexibel en goedkoper ervaren maar minder goed.
In 2000 is Riemens gestart met FTV Finance Television wat al snel omgevormd werd tot Zoomin.tv, een algemene videodienstverlener die dagelijks honderden video’s maakt voor 10 verschillende landen. Zoomin bestierde samen met Nu.nl en Telegraaf.nl de video advertentiemarkt in Nederland maar vorig jaar gingen Nu en de Telegraaf de verkoop en productie zelf proberen. Zoomin groeide door, ging naar het buitenland en maandelijks worden er nu 22 miljoen filmpjes met reclame vertoont waarvan 25 procent zelf gemaakt worden en 75 procent via vele partners zoals de lokale omroepen worden ingekocht en vervolgens bewerkt.
Zoomin heeft alle grote kranten en sites als MSN als klant maar haalt nu al meer dan 50 procent van de omzet in het buitenland. Na pre-roll komen andere vormen van reclame eraan en mobiel ziet Riemens als de volgende stap. In mei dit jaar startte Zoomin met het leveren van videonieuws op de mobiel. In Nederland is de reclame voor de nieuwsitems uitverkocht en de doorclick respons varieert van minimaal 2 procent tot 35 procent (de laatste was een TomTom advertentie in Italië).
Serieus knap. Bovendien, vanuit Reclame effectiviteits-point-of-view werken prerolls ook uitstekend. Ik denk dat de weg volledig open ligt voor Mobiel en Digitale TV Reclame oplossingen. Waar kan ik aandelen kopen 😉
Absoluut interessant bedrijf! Klopt het nu dat ik het eind van het interview mis Vincent?
Breekt inderdaad af. Interessant, dat ze niets in het Engels doen. Mooi model, om vanuit regionaal en lokaal groot te worden en dan over heel Europa uit te rollen…
@marketingfacts interview eindigt abrupt om te checken of mensen het tot het einde toe kijken 🙂
@matthijs ja. Start nederland. Gingen in 2006 naar europa. Nu al 60% van de omzet. Gaat snel.
too much free stuff in English…its pointless competing. Their strategy makes perfect sense and I hope they win the court case.
Krijg net persbericht binnen dat Zoom.in en Adjustables vandaag overeenkomst hebben bereikt over de overname van alle Adjustables-activiteiten. Zoom.in verkrijgt 100% van de aandelen van Adjustables B.V. en Adjustables Inc:
(…) Adjustables is gespecialiseerd in ‘in-stream’ video-advertenties en is actief in Engeland, Australië en Zuid- en Noord-Amerika. Zoom.in heeft in Europa de leidende positie op het gebied van online video advertising. “Vijf jaar geleden was Zoom.in met pre-rolladvertenties als eerste succesvol in deze markt. Daar voegen we dus nu de specialist in ‘in-stream’ aan toe”, aldus Jan Riemens, CEO Zoom.in.
Zoom.in is groot geworden met (nieuws)videocontent en pre-rolls. Adjustables biedt oplossingen aan uitgevers die juist zelf video’s willen vercommercialiseren. De aantallen advertentie-impressies bij Zoom.in belopen tegenwoordig al meerdere miljoenen per dag. Nieuwe robuuste oplossingen zijn noodzakelijk. Adjustables heeft deze ontwikkeld in zowel Flash, WMV als Silverlight en daar prestigieuze innovatieprijzen mee in de wacht gesleept*. Adverteerders als McDonald’s, Microsoft, Aegon en Samsung zijn de eersten met Adjustables-campagneoplossingen.
Vanuit Rotterdam bedient Adjustables zo’n 15 uitgevers in Nederland, 8 in het Verenigd Koninkrijk (w.o. Sky Broadcasting en Time Warner), VTM in België en vanuit Sunnyvale (Californië) Jump TV en enkele uitgevers in Colombia, Peru en Argentinië. Zoom.in is aanwezig in 11 Europese markten, verdeeld over meer dan 1600 channels.
Riemens: “Zoom.in investeert veel in nieuwe generaties video-advertentietechnieken zoals Adjustables deze heeft. De uitgeversmarkt ziet de potentie inmiddels ook steeds meer en het is onze rol de verschillende wensen in te blijven vullen en de ontwikkelingen voor te zijn; daarom zijn we de ‘experts’. Geld verdienen met internetvideo kan iedereen, maar het is zeer kapitaalsintensief. Dat doe je er niet even bij, tenminste niet als je het als uitgever serieus wilt aanpakken. Net zoals 5 jaar geleden met pre-rolls zullen we met ‘in-stream’-oplossingen de markt wederom doen versnellen. Zoom.in zal ultimo 2008 alleen in Nederland al zo’n 50 miljoen video-impressies per maand hebben. Het hele netwerk zal in 2009 rond de 6 miljard impressies aanbieden. De aantallen gaan omhoog, maar met in-stream ads dus ook de verdiensten per kijker en dat is waar we steeds mee bezig zijn.”
Jan van Ottele, CEO van Adjustables over de verkoop aan Zoom.in: “De uitrol van het businessmodel van Adjustables kan beter met een sterke aandeelhouder gebeuren die al groot is op de Europese thuismarkt. Zoom.in is een dermate sterke partij in die markt, dat het exploiteren van het businessmodel van Adjustables versneld kan plaatsvinden.”
Naar verwachting zal de overname op 1 september geheel zijn afgerond. (…)
Betaalde video is in deze context met name ‘de door de adverteerder’ of de ‘door de portal (MSN, Nu.nl)’ betaalde video en niet zozeer premiumcontent voor de nieuwsconsument. Dat vind ik jammer.
Ik hoop oprecht dat de nieuwsconsument op basis van pay per view kan medebepalen welk (video-)nieuws geld waard is. Dan heb je pas een revolutie in nieuwswaardeselectie.