Weekoverzicht Webanalisten.nl (18): Welke externe factoren beïnvloeden online conversie?
Wekelijks geeft Webanalisten.nl hier op Marketingfacts.nl een samenvatting van het belangrijkste nieuws op haar website. Webanalisten.nl bevat informatie en praktijktips uit de webanalyse en marketing optimalisatie wereld. Webanalisten.nl informeert je niet over hoe je bezoekers naar je website krijgt, maar juist hoe je zorgt dat je (meer) waarde uit het bezoek haalt! Door deze wekelijkse samenvatting blijf je ook via Marketingfacts.nl op de hoogte.
Deze week:
- Welke externe factoren beïnvloeden de online conversie?
- Google Analytics meet geen Google Images
- Check jouw website in elke browser- en platformcombinatie
Welke externe factoren beïnvloeden de online conversie?
Website conversiepercentages worden niet alleen beïnvloed door datgene wat allemaal online door jouw invloed wordt veranderd. Jouw bezoekers komen met een aanzienlijke bagage terecht op jouw website. Deze bagage beïnvloedt de conversiepercentages aanzienlijk. Dan doelen we niet op de herkomst of het profiel van de bezoeker, maar op alle externe factoren rond jouw online aanbod die invloed hebben op de conversie. Een zodanige invloed dat je zou moeten proberen deze factoren regelmatig te meten. Het inzichtelijk maken van trendbreuken binnen deze factoren geeft inzicht in het waarom van trendbreuken in jouw conversiepercentage zonder dat, of juist ondanks het feit dat, de website is aangepast. Ton Wesseling behandelt deze externe factoren.
Google Analytics meet geen Google Images
Google Analytics meet bezoekers die via Google Images je site bekijken of op je site komen niet (op een goede manier). Hierdoor wordt het voor ons webanalisten bijvoorbeeld haast onmogelijk om in Google Analytics de zoekwoorden waarop gezocht is in Google Images naar boven te halen. Ook zorgt het voor een vertekend beeld van het aantal bezoekers, immers; de bezoekers die je website bezoeken in Google Images worden niet meegeteld. Reinout Wolfert legt uit waarom Google Analytics het verkeer vanaf Google Images niet / niet goed meet.
Check jouw website in elke browser- en platformcombinatie
Een goede webanalist checkt zijn website in de meest voorkomende browser en platform combinaties. Mac OS met Safari en Windows met MSIE en beide platformen met Firefox en Opera. Is alles wel juist uitgelijnd, is alles goed zichtbaar? Nu is het al een hele opgave om de hardware te hebben staan om de 6 genoemde variaties te testen, de problemen worden pas echt groot wanneer je je realiseert dat jouw bezoeker van elke browser wel 1 van gemiddeld 4 verschillende versies zou kunnen hebben. Ton Wesseling behandelt de site Browsershots.org, waardoor je inzicht krijgt in de weergave van je site in diverse browsers en besturingssystemen.