Aantal reacties op vacatures stijgt
Afgelopen week kreeg ik een persbericht van Nederlandvacature, een klein Nederlands jobboard. Normaal niet echt spannend, maar er stonden een paar cijfers in die ik niet zo vaak tegenkom. Namelijk het aantal reacties op een vacature, het aantal cv’s dat op een vacature worden toegezonden aan de adverteerder. Nu zal het niemand verbazen dat dit toeneemt de laatste maanden. Immers, er staan minder vacatures uit. Maar dat er nu ook aantallen genoemd worden maakt het wel interessant, zeker omdat ik uit Engeland van Broadbean ook cijfers kan krijgen. Hoe verhouden die getallen zich?
Bij Nederlandvacature reageerde in juni 2008 gemiddeld 6,2 mensen op één vacature. In december was dit 7,6 mensen, een stijging van 22,6%. Voor de goede orde, dit gaat dus over het aantal CV’s per vacature op dit specifieke jobboard. Het gaat hier natuurlijk maar om één vacaturesite en er is nog iets speciaal aan de hand. Nederland vacature weigert namelijk vacatures waarbij het bedrijf niet bekend wordt gemaakt. Een W&S bureau is verplicht de eindklant bekend te maken, iets dat erg op prijs wordt gesteld door werkzoekenden.
De Engelse cijfers die ik tot mijn beschikking heb (omdat ik, full disclosure, betrokken ben bij de lancering van Broadbean in Nederland) zijn van hele andere orde. Ook inhoudelijk, want Broadbean is een multi-poster. Dat wil zeggen dat via de software van Broadbean meer dan de helft van alle Engelse vacature gepost op alle jobboards. Daarnaast is de Engelse markt natuurlijk eerder geraakt door de recessie en is het gewoon een iets andere markt. Om hier een indicatie van te geven, per maand gaan er via Broadbean meer vacatures in Engeland online dan alle jobboards in Nederland per jaar te verwerken hebben volgens de Nielsen cijfers. Maar in Engeland reageerde gemiddeld in 2007 per vacature 7 mensen (dus 7 CV’s op één vacature) en in 2008 was dat gemiddeld 11. Een toename van 57%. Hierbij gaat het echter om CV’s per vacature, niet per posting.
De cijfers zijn dus totaal niet vergelijkbaar, maar de groeipercentages geven wel een beetje een beeld. Namelijk dat de recessie Engeland veel harder lijkt te raken dan Nederland, maar dat het aantal reacties op vacatures wel sterk stijgt. Het lijkt nu dus een goed moment om, als je nog personeel zoekt, toch eens te kijken naar adverteren op jobboards.
Ik ben trouwens erg benieuwd of er meerdere partijen zijn die bereid zijn (jobboards, bureaus, bedrijven) om (al dan niet vertrouwelijk naar mij per mail) gegevens te delen over het aantal reacties per vacature.
Mijn eerste gedachte is:
a. komt dit door de kredietcrisis en dalend aanbod van vacatures
b. weten kandidaten online beter hun weg te vinden en is dit gewoon een trend dat jobs meer via internet gezocht worden
@Mark: durf je me ook (al dan niet anoniem per mail) cijfers te geven? Hoeveel reacties jullie gemiddeld krijgen?
@Paul: komt vooral door a.
@Bas, hierbij niet anaonieme cijfers van http://www.logistiek.nl/vacatures in december 2008: 85 nieuw geplaatste vacatures, gemiddeld is een vacature 289x bekeken en is het sollicitatieratio 2,25. Dit is exclusief de directie doorlink naar de sollicitatiepagina van een adverteerder. Navraag bij W&S-bureuas leert dat sollicitaties van een niche jobboard meer kwalitieve kandidaten levert, dan een generiek jobboard. Misschien kun je er iest mee. Succes.
Ja, werkzoekenden moeten steeds meer moeite doen om aan een werk te komen. Daarnaast kunnen ze door het minder worden van het aantal openstaande vacatures minder selectief zijn.
Uitzendplaats.nl Het eerste online uitzendbureau is gestart op 1 oktober 2008. We hadden geen slechter tijdstip kunnen uitkiezen. Gelukkig gaat het goed doordat we zeer onderscheiden zijn. Bedrijven kunnen rechtstreeks zonder uitzendtarief en tussenkomst van een intercedent onze kandidaten benaderen met werk.
We krijgen overigens veel meer reacties van werkzoekenden dan we vooraf hadden verwacht.
Voor bedrijven die ondanks de huidige recessie personeel nodig zijn is dit een fantastische tijd om personeel te werven. Veel reacties / keuze voor weinig kosten.
Jammer genoeg kunnen wij niet meten hoeveel reacties op onze vacatures komen. Al reageren onze klanten zeer positief. Wanneer we langer zouden bestaan zouden we kunnen meten hoeveel keer er meer op onze vacatures word geklikt.
Franck,
De laatste regel uit je reactie heb ik verwijderd. Je reactie zit al erg in de richting van zelfpromotie en de laatste regel was over the top en maakte de reactie tot een puur commercieel stuk. Vandaar dat ik deze eruit heb gehaald.
@Bas: ik zal de cijfers navragen…. Wordt wel na het weekend….
@Geert-Jan ik houd de cijfers van Nederland vacature ook niet als absolute waarheid, maar dat doe ik die van het AGO zeker ook niet. Je geeft namelijk het probleem al zelf aan: het gaat om intentie, niet om gedrag, daar zit gewoon een heel groot verschil in. Maar ik geloof ook niet dat ze 920k bezoekers uniek hebben, dat hebben niet veel sites in Nederland.
Overigens geloof ik ook de resellers of eindklanten zelden m.b.t. kwaliteit. Ik hoor namelijk bij elke site dat ze slecht zijn op kwaliteit, wat zou inhouden dat er geen functie vervuld wordt. Er wordt bijna niet gemeten tot op de hire, dus eigenlijk weet niemand veel.
Maar de cijfers zijn hoog, heel hoog. Als je bedenkt dat Broadbean dus nu op 11 CV’s per vacature zit gemiddeld en een vacature u uitgezet wordt op 5 tot 9 boards, zie je dus een gemiddelde van minder dan 2 CV’s per vacature per board. Dan is 7 voor dit board wel hoog, ongeacht of het kwaliteit is of niet.
@bas sinds half december valt het op dat het aantal reacties op onze vacatures wel 2-3x zo hoog ligt als daarvoor. OK, we hebben wat ‘getuned’ in de wervingsstrategie, maar ik denk zeker dat de arbeidsmarkt weer is gekanteld in het voordeel van de werkgever.
Voor sommige vacatures krijgen we meer dan 20 cv’s binnen, voor anderen slechts 3-5. Hangt heel erg van de functie af.
@Bas
Goed om mee te nemen in je argumentatie: Intentie komt voor gedrag en gedrag is een afgeleide van intentie.
@ John
het kan natuurlijk ook liggen aan het goede employer brand van Multiscope ;-). Maar ik herken absoluut wat je zegt. We hebben sinds november nog nooit zoveel sollicitaties gehad. Soms 3 open sollicitaties per dag. Maar….in de arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling merk ik nog weinig van de veranderende arbeidsmarkt.
@ John,
‘Soms 3 open sollicitaties per dag. Maar….in de arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling merk ik nog weinig van de veranderende arbeidsmarkt.’.
Niets menselijks is ons vreemd. Het lijkt erop dat dezelfde houding terug te vinden is, zo beluister ik in de media, over de attitude van huizenverkopers. Er staan veel huizen te koop, maar iedereen denkt/verwacht/hoopt in een dalende markt toch dezelfde verkoopprijs te realiseren als het verkochte huis van ‘een straatje verderop’.
Het zal me niet verbazen als er een na-ijleffect ontstaat. Zo ook in de hoofden van sollicitanten. Zou het zo kunnen zijn dat mensen die een open sollicitatiebrief sturen ervan uitgaan dat ze zo aan de bak kunnen? Immers, in de beleving van veel mensen is er volgens mij nog steeds sprake van een krapte op de arbeidsmarkt. Volgens treedt er een gedragsverandering op zodra mensen zich realiseren dat er niemand op hun brief reageert.
Gelukkig is het nog niet zover. Ik kan me herinneren dat Randstad in de jaren negentig zo’n 800 sollicitanten kreeg voor de vacature intermediair. Dan ben je blij met elke uitnodiging. Kortom ik zie het een en ander nog wel veranderen. We staan volgens mij aan het begin van een periode waarbij sommigen van ons nieuwe sollicitatie-ervaringen zullen opdoen.
Sorry, het waren de jaren tachtig.
@Geert-Jan: Ik begrijp dat je dat moet geloven, immers, anders zou je de zwakte van je onderzoek moeten toegeven. Maar intentie ligt vaak mijlenver weg uit gedrag (en jij praat nog niet eens over concrete intentie, maar over verwachte intentie). Dat bewijzen de cijfers van het daadwerkelijke gedrag elke keer weer.
@Arnoud: volgens mij was erg genoeg de sollicitatie-ervaring niet heel erg anders in krapte of in overvloed. Ik hoorde gisteren een vriendin van me klagen over het gebrek aan een bepaalde functie bij hun bedrijf, maar van een vriend die erop gesolliciteerd had wist ik dat ze wel 2,5 maanden er over deden te reageren. Tja…
En zolang men niet werkeloos is (en dat zijn we nog maar heel beperkt) zullen die eisen niet hard dalen. Als die eisen gaan dalen, pas dan gaan we daadwerkelijk heel veel last krijgen van de economische crisis denk ik. (let op de belangrijke woorden heel veel in deze zin).
Every weekend i used to pay a visit this website, for the reason that i wish for enjoyment, for the reason gddfkgkdecke
How To Buy Cheap Generic Ceclor 500mg fffdcaaeegdfeead
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!