Duurzaamheid op TEDxAMS: lokale en mondiale oplossingen
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op TEDxAMS, geheel in lijn met de tijdgeest. Maar geheel in lijn met TED horen we oplossingen en wijdse blikken op de toekomst en niet (alleen) de instortende gletschers en brandende oerwouden. Louise Vet van de Universiteit van Wageningen vertelt over de cirkel van het leven en de daarbij benodigde circular economy. Dr Knies van DESERTEC komt met een toaal andere oplossing: zonnepanelen in alle woestijnen ter wereld. En wat kunnen we zelf doen: gebruik de Wattcher.
Kom wat bij ons in Wageningen achterlaten…
Al het leven is cyclisch, tenminste als je naar de natuur kijkt. Volgens Louise Vet moet onze economie ook (weer) cyclisch worden. Weg uit het lineaire denken, net als cradle to cradle.
Belangrijk is het niet constant uitputten van onze bronnen. Energie is daarin niet het probleem, maar vooral onze grondstoffen. Dus het terugwinnen van die grondstoffen is de basis: uit onze producten, maar ook uit de lichamelijke afvalstoffen. De afvalstoffen van varkens, van mensen, maar ook van algen en planten. We kunnen cyclische (mini)eco-systemen bouwen, die de mondiale problemen weer lokaal maken. Een voorbeeld (of beter pilot) is in Wagingen waar de Academy of Science zit. Het verzoek van Louise is simpel: kom wat bij ons achterlaten, bij voorkeur in de WC, want er is geen riool in het nieuwe gebouw van de Academy of Science..
Mondiale snode plannen voor duurzame energie
Lokaal en verantwoordelijkheid bij het individu of de lokale gemeenschap is de oplossing van Louise Vet. Dr. Knies denkt aan de andere kant van het spectrum: groots, mondiaal en technology driven. DESERTEC, een bijna James Bond-achtig snood plan is gemaakt door de organisatie waar hij lid van is: TREC. Zonder te veel in de cijfers te duiken: als we op veel plekken in de woestijn zonnepanelen neerzetten, die ook nog grondwarmte gebruiken en het zeewater ontzouten voor de koeling en schoon drinkwater. Dan is het probleem van de energie opgelost. Kosten: € 5,- per jaar per persoon voor 10 jaar. Persoon in de rijke en ontwikkelde landen. Want die landen hebben het meeste baat gehad bij het opgebruiken van de andere (niet-duurzame) grondstoffen voor onze energie.
Thuis op de stroom letten
De eerste stap in het verminderen van energiegebruik begint op individueel niveau: thuis bij de mensen. De Wattcher heeft dit letten op de energie leuk en vooral mooi gemaakt, samen met Marcel Wanders. Plug en play: letterlijk en figuurlijk. De test met Eneco toonde aan dat er gemiddeld 7.7% per huishouding bespaard werd. Dat is een goed begin. Dan wellicht vervolgens een cyclisch huishouden en een woestijnen vol met zonnepanelen en we hoeven niet in 2050 met z’n 10 miljarden op de plek voor 3 miljard te zitten.
De Wattcher is een goede oplossing om de energiebedrijven met de slimme meter te omzeilen. Super.
Volgende week komt een product op de markt waarmee je realtime je elektra-, gas- en watergebruik kunt meten. De gegevens kan je via je PC, mobiele telefoon of draadloze display bekijken. Heb daar een jaar lang aan mee geholpen om te ontwikkelen.
Je kunt via de EnyMate tevens de gegevens via een login op de site voor langere termijn opslaan en vergelijken met vrienden. Zo krijg je meer inzicht in je energieverbruik en kan je allerlei ideeen ontwikkelen zoals het starten van bijvoorbeeld wedstrijden (zie bespraart het meest).
Via tips op de site kunnen gebruikers (zowel consumenten als bedrijven) elkaar inspireren en helpen bij het duurzaam leven en ondernemen.
We starten volgende week met de eerste honderd. Wanneer iemand interesse heeft kan hij of zij zich opgeven via de site.
Mooi, inventief product de Wattcher…. maar wel aan de prijs!