Verzet artsen tegen webzaadhandel
De artsenfederatie KNMG roept huisartsen op vooral geen medewerking te verlenen aan mensen die hun sperma of eicellen via internet willen verkopen. De KNMG reageert op de voorgenomen handel van Babydonors.com.
Het Amsterdamse bedrijf Babydonors.com maakte vorige week bekend in september 2003 te zullen beginnen met de verkoop van sperma en eicellen. Het bedrijf richt zich op onvruchtbare en lesbische paren die graag een kind willen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een onderzoekgestart naar de praktijken van het bedrijf.
De KNMG verzet zich fel tegen het initatief, uit respect voor de menselijke waardigheid: commerciele handel in lichaamsmateriaal is ethisch laakbaar, aldus de artsenfederatie. “Het betalen van meer dan een onkostenvergoeding aan donoren en het betalen van meer dan de re?le kostprijs als vergoeding voor het bewaren en/of beschikbaar stellen van lichaamsmateriaal wijzen we af”, aldus de mededeling.
De KNMG roept artsen op om geen medewerking te verlenen aan het verkrijgen of gebruiken van geslachtscellen als die op commerci?le wijze zijn verworven. De KNMG reageert hiermee op de voorgenomen webhandel in zaad- en eicellen van het bedrijf Babydonors.
Babydonors.com roept op de website medici juist op tot medewerking. De initatiefnemers zoeken samenwerkingsverbanden met (particuliere) klinieken, gynacologen, spermadonoren, draagmoeders, en wederverkopers van de diensten.
Verder wijst de KNMG erop dat de World Medical Association werkt aan een algemene verklaring waarin artsen wereldwijd wordt opgeroepen niet aan de commerciele verkoop van eicellen en ander lichaamsmateriaal mee te werken. September van dit jaar zal deze verklaring, tijdens een congres, worden gepubliceerd.
Eigenlijk vorm van dating
John Michaels, de man achter babydonors is niet onder de indruk van de oproep van de KNMG en de WMA: “Het is iets nieuws, dan zie je altijd weerstand.”
Michaels spreekt tegen dat hij lichaamsmateriaal commercieel verkoopt: “We zijn nog niet gestart, maar we willen een 100 procent legaal bedrijf zijn. In wezen zijn we niets meer dan een matchingservice… Daarnaast, de mensen zullen alleen maar in aanraking komen met medici als ze contact met ons opnemen.”
Over de ethische kant van de zaak, waar artsen zich juist zo boos over maken: “Ethisch, ja, ach, daar heeft iedereen altijd zo zijn mening over”.
Michaels denkt niet dat de reactie van de artsenfederatie veel invloed zal hebben op gang van zaken. Volgens Michaels hebben zich al een tiental Nederlandse donors aangemeld via de website, zowel sperma- als eiceldonoren.
Bron: