The CASE: Nima congres 2010 (Take-aways)
Gisteren was The Case, het NIMA congres van 2010. De opzet van het event was het presenteren van concrete bedrijfscases. Dus geen gladde verkopers, geen adviseurs met ‘hoe zou het moeten’ verhalen, maar concrete voorbeelden van bedrijven die iets gedaan hebben en hier bereid zijn om informatie over te delen. Het was een extreem vol programma met vijf rondes van zes cases per ronde. Keuzes maken geblazen dus. Mijn keuzes waren de enige B2B case (Centraal Beheer’s HR portal), Essent’s Svenergy case, Sara Lee’s online marketing verankeren in de organisatie, de politie Utrecht met twitterende politie agenten en Philips internationele social media roadmap. Mijn take-aways van deze cases:
Centraal Beheer’s HR portal
Over deze case heb ik op RecTec (meer voor HR en recruitment) een uitgebreid verslag geschreven. De take-aways die ik hieruit haal: een nieuwe communitysite opzetten is vaak heel lastig. Sluit je aan bij bestaande communities en anders moet je vanaf moment één zorgen dat er geen nieuw profiel aangemaakt hoeft te worden. Ook blijkt elke keer weer dat voldoende tijd vrijmaken voor het goed animeren en managen minimaal net zo belangrijk is als budget.
Essent – svenergy
Groot respect voor de openheid en de cijfers die Essent vrij gaf in deze case. De hele Svenergy campagne heeft ongeveer 4 miljoen gekost in totaal, inclusief sponsorgelden en dergelijke. De vraag of dit terugverdiend is? In ieder geval niet in nieuwe klanten. De meeste nieuwe klanten komen trouwens uit het gewoon nabellen van de ‘svenergy’ fans. Overigens is de overgang van Svencouver naar Svenergy geen vrijwillige keuze geweest. NOCNSF heeft dit geëist en hoewel men verwacht had wel sterk te staan in een rechtszaak gaat niet alles om gelijk hebben. Mogelijk dat de energy component eigenlijk nog wel een positievere uitwerking gehad heeft op de merkbeleving dan wanneer deze switch niet was gemaakt.
De interne trots die bij het bedrijf door deze campagne terug is gekomen is wel meer dan de moeite waard. Men durft op verjaardagen voor het eerst weer te zeggen dat ze voor Essent werken. Opvallend aan deze case was dat het profiel van de mensen die zich inschreven voor als fan van Sven wel een ‘hoger profiel’ hadden dan de normale overstappers, maar de nieuwe klanten volledig overeenkwamen met de mensen die normaal ook op acties en telemarketing reageren. Dit was een grote tegenvaller voor Essent. De vraag is dus of sportsponsoring, in combinatie met directe verkoop, het gewenste effect bereikt.
Sara Lee / DE
Een leuk verhaal over het feit dat nieuwe media en nieuwe kanalen bij een grote organisatie als Sara Lee vooral een kwestie is van de lange adem. Wel opvallend is dat de webshop van Douwe Egberts en Meer, die bijna niemand schijnt te kennen, zo’n 20.000 euro omzet per week doet. Vooral in standaard koffiezet apparaten, gewoon de normale filter machines.
Politie Utrecht
Mooie uitspraken in deze sessie. De politie is net McDonalds, een franchise ondernemer waar elk korps een beetje zijn eigen dingen doet. Ook mogen we in bepaalde vrijheden bepalen welke hamburgers (boetes) we serveren en waar prioriteiten liggen. Elk korps is dus zelf bezig met hun eigen strategie m.b.t. social media, maar ze wisselen wel veel kennis uit. Recent heb ik ook een verhaal van de politie Groningen over Twitterende wijkagenten meegekregen en die hadden b.v. doelstellingen van 50 volgers voor elke wijkagent binnen 6 maanden. In Utrecht hebben zie die doelstelling niet, maar zijn ze er wel al overheen.
Een interessante case was die van ‘penisgate’ waar een wijkagent twitterde dat hij net een man had verhoord die zijn geslachtsdeel op foto had verspreid in brievenbussen in de buurt. Dit lag erg gevoelig, gezien enkele zedenzaken die er zich al hadden voorgedaan de maanden ervoor. Opvallend was dat hier vooral intern veel discussie over was of dit nu wel of niet naar buiten kon, maar de slachtoffers, de vrouwen die deze foto hadden gekregen, niets was gevraagd.
Philips International
Deze case ging met name om het stappenplan dat Philips heeft ontwikkeld voor elke social media actie en activiteit die men doet. Dit begint met het definiëren van business doelen. Heel concreet: wat wil je bereiken? Meer bekendheid? Meer geliefdheid? Meer sales? Dit concretiseren is stap één. Vervolgens gaf Clive Roach aan dat je vooral in de waardeketen moet gaan zitten. Niet per sé de weg van het geld volgen, maar kijken waar de mensen zitten, wat ze doen en waar je als Philips zijnde waarde kan toevoegen. Volgens mij een uitstekende strategie.
Ook gaf hij aan dat men bij Philips een ‘exit strategie’ hadden bedacht voor tijdelijke campagnes. Twitter accounts die rondom een event zijn bijvoorbeeld vallen daarna vaak stil. In Social Media is dat niet echt netjes, zoals hij het omschrijft: ‘vind je me niet meer leuk dat je niet meer tweet?’. Dus men heeft, vaak heel basaal, een exit strategie voor verschillende media bedacht hoe je afscheid kan nemen en de volgers of fans de kans kan geven elders toch contact te houden.
Bas wat houdt die exit strategie dan in van Philips? Laatste tweet “Bedankt voor het volgen maar hier stoppen we op @nieuwaccount kun je op de hoogte blijven van…” neem aan iets meer maar wat dan?
Erik, in enkele gevallen is het niet meer dan dat inderdaad. Dit was echter al een hele verandering in denken voor enkele marketeers die gewend waren om te denken: actie over, klaar.
In andere gevallen is men nu in het begin al aan het denken: hoe kunnen we (of kunnen we) ook iets opzetten waar we deze mensen na deze actie heen kunnen krijgen? Hebben we iets dat we 365 dagen per jaar interessant kunnen houden? En moeten we deze actie dan onderdeel maken van dat geheel of moet dit een actie zijn en na die actie pogen we die mensen te converteren naar het algemene kanaal. Of hebben we dat niet, maar roepen we in ieder geval: dank je voor je aandacht en onze site is hier…
Het was heel basaal, maar een omslag in denken dat ook op het eind van een campagne met social media je nog iets moest laten horen van je.