Tweeps zijn net mensen
Vandaag kreeg ik een nette DM van een bevriende journalist. Zijn bericht was: ”Hoi Jan Willem Ik vind je tweets leuk om te lezen, maar omdat t er zo veel zijn, wordt t zo onoverzichtelijk. >> unfollow groeten, Dré” Natuurlijk vind ik dat jammer, maar ik zie daarentegen heel vaak mensen die mij gaan volgen terwijl ze net beginnen met Twitter en vervolgens ongemerkt weer afhaken. En dat begrijp ik heel goed. Als jij net begint en je volgt nog niet zoveel mensen, dan wordt je door mensen als mijzelf overspoeld met berichten.
Ik tweet namelijk heel veel. ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds, thuis, onderweg. Eigenlijk altijd. Toen ik zelf in 2008 begon met Twitter schrok ik ook van de vele berichten toen ik alleen grootgebruikers als @erwblo , @vincente en @marketingfacts volgde. Ik heb hen toen ook meteen unfollowed, omdat ik het idee had dat zij veel te veel vertelden. Sterker nog, ik geloofde niet eens meer in de kracht van Twitter en heb het een half jaar niet gebruikt. Nu ik wat meer mensen volg en dat allemaal netjes in lists heb ingedeeld, zie ik de eerder genoemde Twittervrienden niet meer als grootgebruikers maar als mensen die gewoon veel te vertellen hebben.
Zo werkt het met Twitter.
Er wordt veel geschreven, heel veel. En afhankelijk van de dag van de week en het tijdstip, verandert ook de toonzetting en de inhoud. Maar gelukkig past dat vaak ook bij mijn eigen stemming. Vrijdagmiddag zijn de tweets vaak meliger dan op dinsdagochtend.
Tweeps zijn net mensen
De tweets zijn niet altijd interessant maar dat is in het echte leven ook zo. Op een gegeven moment accepteer je dat. In het weekend gaat iedereen, voor hen, leuke dingen doen. Dan zijn de mensen die je doordeweeks volgt omdat ze over je vakgebied schrijven ineens aan het Tweeten over fotoclubjes, kinderpartijtjes en kroegentochten. En dat vind ik juist mooi. Zo leer je de mensen ook beter kennen.
Tip voor beginnende twitteraars
Volg in het begin zoveel mogelijk mensen, minimaal 100. Zoek mensen met dezelfde interesse als jij en neem er wat politici, BN’ers en journalisten bij. Op die manier zie je dat actieve Twitteraars veel vertellen, maar door de mix van de vele verschillende mensen wordt het ineens leuk. Oftewel als je begint, geef het dan even een kans en wen eraan dat sommige mensen veel vertellen.
en wat je vooral NIET moet doen is zoveel mogelijk mensen volgen om ze vervolgens weer te dumpen als blijkt dat ze je niet automatisch terugvolgen. Zo werkt het namelijk echt niet.
Ik zou ook niet meer dan 150 mensen gaan volgen. Voor mij is dat de grens dat ik de informatiestroom nog een beetje kan behappen. Wil je toch meer? Maak dan lijsten aan met verschillende “soorten” tweeps.
Zelf volg ik vooral mensen die 1. iets boeiends te melden hebben 2. niet te veel chatten met anderen
Handige tips, aangezien ik zelf een beginnende twitteraar ben.
Heel herkenbaar Jan Willem; in het begin vroeg ik mij ook werkelijk af waarom mensen mij ontvolgden… Nu moet ik constateren dat mijn ‘ontvolgers’ bijna altijd newbie-tweeps zijn… Maar ik kan mij dat ontvolgen ook werkelijk wel voorstellen; hun hele time-line loopt vol met de tientallen tweets die ik op een dag de wereld in mag sturen.
Daar tegenover staan de twitteraars die mij (blijven) volgen waar ik fantastische gesprekken en contacten meer heb. Twitter blijft gewoon leuk!
Ik ga hier – for the sake of discussion – toch even HO en STOP roepen. Ik dacht eerst aan BS, maar daarmee ondermijn ik mijn eigen argumentatie 😉
Dat je Twitter moet ‘ervaren’ JW ben ik helemaal met je eens, dat was voor mij persoonlijk ook het geval. Waar in mijn mening wel wat nuancering ligt, is dat “het moeten” iets is wat zich niet laat vatten in een instructie. Dit omdat iedereen Twitter op zijn of haar eigen manier wil ervaren. De kaders (of tips) die je stelt, werken voor jou. Zoveel mensen, zoveel meningen. Wat ik niet begrijp is waarom je uberhaubt regels stelt; in mijn optiek zijn er namelijk helemaal geen regels over hoeveel mensen je (minimaal) moet volgen, wie je moet volgen, waar je wel en waar je niet over moet Twitteren. Het is een open medium. Wat voor jou persoonlijk werkt hoeft voor mij niet te werken. ‘Waarde’ is een subjectief begrip, en voor iedereen anders. Daarmee is de succesformule dus volledig individueel; ik kan veel oordelen over een ander maar dat wil niet zeggen dat mijn waarheid ook die van een ander is.
Twitteren moet je m.i. ook doen met de juiste mindset. Heb niet de illusie dat je alle interessante tweets kunt volgen en dat alle tweets interessant moeten zijn, zelfs niet van die tweeps die je hoog hebt zitten. Haak in op Twitter wanneer je dat uitkomt. Pik er uit wat voor jou leuk, relevant/interessant zijn en laat de rest liggen. Je druk maken over niet interessant tweets is verloren energie. De dynamiek van Twitter maakt dat informatie op Twitter erg vluchtig is, so don’t worry, be …
Waarom minimaal 100 twitteraars volgens die elke dag meerdere berichten schrijven. Dan ben je de hele dag druk om alle Twitter berichten te volgen…
Ik vind jouw tweetdichtheid wel meevallen 😉 Het is inderdaad wel een veel voorkomende reden. Een te grote belasting voor de timeline van een newbie-tweep. En dàn kan het inderdaad handiger en meer gedoseerd zijn om gewoon meer mensen te volgen. Daarnaast hoef je natuurlijk niet alles terug te lezen. Val er gewoon in en reageer ergens op. Als je een discussie oppikt ergens, kun je die mensen ook gaan volgen. Misschien hebben ze wel meer boeiends te melden. Ik vind het daarnaast ook grappig om verschillende types te volgen, zoals middelbare scholieren, social media goeroe’s ;-), schrijvers en”babbeltweeps”, Nederlands en internationaal.
Jan Willem, mijn advies: Ga met bejaarden wandelen. Ga collecteren voor een goed doel. Of ga gewoon werken. Het maakt niet uit, maar doe iets nuttigs met je leven, voeg iets toe aan deze wereld, houd op met dat volstrekt zinloze gekwetter. Zucht.
@irene, wanneer wil je wandelen dan?
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!